Puumarkkinoilla on hyvä kysyntä, joka näkyy kohonneena puun hintatasona. Metsäteollisuus kertoo elpymisen jatkuneen vuoden toisella kvartaalilla Pohjois-Suomessa. Talouden suhdanteen voimistuessa ostohalut kasvavat tuotantomäärien noustessa. Puuta onkin ostettu vuoden ennustettuun kysyntään nähden vielä melko maltillisesti.
Työn ja talouden tutkimus Laboren mukaan lähes kaikki teollisuudenalat supistuvat hieman, mistä poikkeuksena on metsäteollisuus, joka kasvaa muun muassa melko lupaavien kysyntänäkymien vuoksi.
Puun hinnat kertovat kysynnästä ja kilpailusta, joka avaa metsänomistajille hyvät mahdollisuudet puukaupoille. Poikkeuksellisesti puun hinnat pysyivät korkealla tasolla myös kesälomakaudella. Puukaupan tarjouksissa voi kuitenkin olla isoja eroja ja sen tähden kilpailuttaminen kannattaa aloittaa Metsänhoitoyhdistyksen metsäammattilaisen avustuksella.
– Metsänhoitoyhdistyksen puukauppapalveluiden kautta metsänomistaja on automaattisesti myös MTK:n edunvalvonnan piirissä, muistuttaa MTKn puukauppajuristi Laura Harjunpää. Näillä vinkeillä puukauppasyksystä odotetaan hyvää.
Metsäteollisuus julkisti toisen kvartaalin tuotantomääränsä ja metsäyhtiöt tuloksensa. Niissä kerrotaan, että suhdanne on kääntymässä positiivisemmaksi. Maailmantaloudessa on selätetty voimakas inflaatiojakso ja korkojen lasku luo mahdollisuuksia talouden kasvulle. Epävarmuudesta kertoo toisaalta talouksien ja toimialojen erilaiset viestit, pörssien voimakas heilahtelu sekä geopolittiset riskit.
Erityisesti kemiallisen metsäteollisuuden suhdannenäkymät nähdään positiivisena myös suhdannekatsauksessa. Toisaalta puutuoteteollisuuden osalta suhdannenäkymät sen sijaan ovat vielä heikot. Rakentamisen elpyminen vaatisi koronlaskujen myötä kuluttajien suurempaa luottamusta talouden elpymiseen. Erityisesti kotimainen rakentaminen on valitettavan vähäistä. Myös EU:n uusi ennallistamisasetus heittää epävarmuuttaan metsäteollisuuden ylle.
Puumarkkinat toimivat kokonaisuutena Pohjois-Suomessa tällä hetkellä metsänomistajan kannalta hyvin. Puukauppoihin saa useita tarjouksia ja puusta on kilpailua, joka näkyy kohonneena hintatasona. Tämä kannustaa metsänomistajia hoitamaan metsiä ja tekemään puukauppaa.
– Kysynnän painopiste on kääntymässä metsänhoidollisiin harvennuksiin, joita toteutetaan erityisesti talvikaudella. Tämä lupaa hyvää puukauppasyksylle, sanoo MTK:n metsäasiantuntija ja kenttäpäällikkö Seppo Miettunen.
Metsäteollisuuden lopputuotemarkkinoiden kysyntä ja hintatasot ovat pääosin nousussa. Johdettu puun kysyntä tarkoittaa sitä, että lopputuotteiden kysyntä ja hinta peilautuvat puun hintaan. Markkinat toimivatkin tällä hetkellä markkinaehtoisesti. Venäjän puun tuonnin poistuttua puumarkkinat toimivat metsänomistajien näkökulmasta erinomaisesti. Lyhyen aikavälin toimialakohtaisiin eroihin ei yksittäinen metsänomistaja voi vaikuttaa.
Pidemmällä aikavälillä kilpailulliset markkinat korjaavat mahdollisia talouden vääristymiä. Puumarkkinoiden toimivuutta voitaisiin kehittää tutkimuksellisilla markkinaselvityksillä.
– Metsänomistajajärjestön tehtävä onkin luoda metsänomistajille puitteet reiluille ja oikeudenmukaisille puumarkkinoille. Metsänomistajien tehtävä on tuottaa hyvää ja laadukasta puuta puumarkkinoille. Tässä olemme yhdessä onnistuneet hyvin, Miettunen arvioi.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.