Lii­kun­ta­pal­ve­lui­den sadat­ta vuot­ta juh­lit­tiin lii­kun­nan merkeissä

Liikuntapalveluiden sadan vuoden kunniaksi kävelyssä oli käytössä juhlakapula. Kuvat: Joni NalliLiikuntapalveluiden sadan vuoden kunniaksi kävelyssä oli käytössä juhlakapula. Kuvat: Joni Nalli

Oulun lii­kun­ta­pal­ve­lui­den 100-vuo­tis­juh­la aloi­tet­tiin tämän vii­kon tiis­tai­na Jatu­lil­la. Tar­jol­la oli usei­ta eri lajien näy­te­tun­te­ja, joi­hin ylei­söl­lä oli vapaa pääsy.

Näy­te­tun­neil­la osa­not­ta­jia oli vaih­te­le­via mää­rä. Yhteen­sä osal­lis­tu­jia oli Oulun kau­pun­gin lii­kun­na­noh­jaa­ja Heik­ki Gre­ke­län mukaan 27 hen­ki­löä. Tiis­tain näy­te­tun­tien tar­jon­taan kuu­lui muun muas­sa kun­to­nyrk­kei­lyä, sali­ban­dya, len­to­pal­loa ja kahvakuulailua.

Kes­ki­viik­ko­aa­mu­na sisä­ti­lois­ta siir­ryt­tiin liik­ku­maan ulos. Aamu­yh­dek­säl­tä oli tar­koi­tus aloit­taa sadan kilo­met­rin maas­to­pyö­räi­ly­ret­ki. Gre­ke­lä kui­ten­kin ker­too, että tapah­tu­maan ei tul­lut osal­lis­tu­jia ja sen vuok­si se peruttiin.

Liik­ku­maan kui­ten­kin pääs­tiin Hau­ki­pu­taan urhei­lu­ken­täl­lä, jos­sa jär­jes­tet­tiin sadan minuu­tin käve­ly. Vii­leäh­kö­nä lop­pu­ke­sän aamu­päi­vä­nä pai­kal­le oli saa­pu­nut jär­jes­tä­jien lisäk­si päi­vä­ko­ti­ryh­miä, sekä eri ikä­luo­kan nuo­ria. Käve­ly­ta­pah­tu­man veto­vas­tuus­sa oli­vat Oulun kau­pun­gin lii­kun­na­noh­jaa­jat Vir­pi Mar­kuk­se­la ja Maria Hii­va­la.

– Jär­jes­tä­mi­ses­sä on muka­na myös nuor­ten luon­to- ja lii­kun­ta­pa­ja, Mar­kuk­se­la kertoo.

Sadan minuu­tin käve­lys­sä idea­na on kävel­lä juh­la­vies­ti­ka­pu­lan kans­sa 100 minuut­tia. Eli yksit­täi­sen hen­ki­lön ei tar­vin­nut kävel­lä sataa minuut­tia put­keen, vaan kapu­laa annet­tiin aina eteen­päin. Päi­vä­ko­ti-ikäi­set­kin osal­lis­tui­vat käve­lyyn ohjaa­jien­sa kans­sa, jos­kin osa pie­nis­tä lap­sis­ta innos­tui käve­le­mi­sen sijaan juoksemaan.

Tapah­tu­man jär­jes­tä­mi­ses­sä ei ilmen­nyt eri­tyi­siä haasteita.

– Tämä on ikään kuin mei­dän perus­työ­tä, niin ei ole haas­tei­ta ollut. Toi­von mukaan saa­daan kui­ten­kin vie­lä lisää osal­lis­tu­jia täl­le päi­väl­le, Mar­kuk­se­la sanoo.

Vas­taa­van­lai­sia tapah­tu­mia jär­jes­te­tään Mar­kuk­se­lan mukaan muul­loin­kin, mut­ta monet niis­tä jär­jes­te­tään lähem­pä­nä Oulun keskustaa.

– Aiem­min tänä vuon­na oli kui­ten­kin Vesi-Jatu­lil­la sadan vuo­den kun­niak­si sadan minuu­tin vesi­jump­pa, hän kertoo.

Urhei­lu­ken­täl­le saa­pu­neil­le oli käve­le­mi­sen ohel­la jär­jes­tet­ty myös muu­ta ohjel­maa leik­ki­mie­lis­ten teh­tä­vien mer­keis­sä. Teh­tä­vä­pis­teil­lä osal­lis­tu­jat pää­si­vät kokei­le­maan saap­paan­heit­toa, pal­lon­heit­toa sekä turbokeihäänheittoa.

Lop­pu­vii­kos­ta tors­tai­na kel­lo 13–17 ja per­jan­tai­na kel­lo 9–12 on Jatu­lin tak­ka­huo­neel­la vie­lä tar­jol­la InBo­dy-kehon­koos­tu­mus­mit­tauk­sia. Tes­tit palaut­tei­neen mak­sa­vat 5,50 euroa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN KLIKKAAMALLA TÄSTÄ.