Ii 650 juhlavuoden aikana järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, periaatteena jokaiselle kuntalaiselle jotakin. Yksi tärkeä ja mielenkiintoinen tapahtuma on kansallispukujen ja muinaispukujen tuuletuspäivä, jota tänä vuonna juhlittiin Iin kunnassa 27.7. Kuivaniemellä ja 3.8 Iin museoalueella.
Myös Oulun kalevalaiset ja Turkansaaren ulkomuseo järjestivät 4.8 ison tuuletustapahtuman. Tapahtumassa perehdyttiin saaren historiaan ja lavalla esiteltiin usean asiantuntijan voimin tuulettajien pukuja eri alueilta. Mukana oli naisten pukujen lisäksi myös lukuisia miesten kansallispukuja.
Tuuletuspäivä 5.8. on Kalevalaisten naisten liiton ideoima tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. Tapahtuman historia pohjaa 1800-luvulle keisarilliseen vierailuun Suomessa.
Keisari Aleksanteri II ja keisarinna Maria Feodorovna vierailivat Lappeenrannassa 5.8.1885. Keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jota soutivat juhlapaikalle kahdeksan Suomen maakuntia edustavaa kansallispukuista neitoa. Rannalla vastassa oli yli satahenkinen väkijoukko pukeutuneena kansallispukuihin. Tätä ensimmäistä suurta julkista esiintymistä voidaan pitää ”kansallispukujen syntymäpäivänä”.
Suomen kansallispukukeskus vastaa suomalaisten kansallispukujen tutkimisesta ja kokoamisesta. Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Asuja käytettiin 1700–1800-luvuilla. Kansallispuvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin. Kansallispukumalleja on Suomessa nelisensataa ja niitä on koottu yli sadan vuoden ajan.
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Kansallispuvut Finnaan-hankkeen (2022–2024) avulla kansallispukukokoelman tiedot kootaan ja julkaistaan verkossa. www.kansallispuvut.fi
Muinaispuku ei ole kansallispuku, vaan esihistoriallisen ajan mukainen puku, joka on valmistettu hautalöytöjen perusteella. Vainajat haudattiin juhlapuvuissaan koruineen. Pronssihome ja korujen erittämät metallioksidit edesauttoivat kankaiden säilymistä, näin on pystytty selvittämään myös pukujen malli, kankaiden rakenne ja väri.
Suomalaisia muinaispukuja on ennallistettu kymmenen erilaista mallia, tutuimmat Aino-puku, Tuukkalan puku, Kaukolan puku ja Euran emännän puku. Itselleni tutuimman Tuukkalan puvun jäänteet ovat peräisin vuonna 1886 Mikkelissä löytyneistä ristiretkien aikaisista haudoista 1050–1250 luvuilta. Professori Heikel julkaisi löydöt piirroksin ja Kalevalaisten naisten liiton perustaja, Elsa Heporauta, teetti puvun Mikkelin museon kokoelmiin ja itselleen vuonna 1937. Puvussa on valkea pellavapaita, tummansininen olkainhame, hapsuin reunustettu harmaa hartiavaippa ja esiliina.
Muinaispukujen metallikorujen runsaus kuvastaa aikakauden henkeä ja taianomaisuutta. Metallin sointi oli esihistoriallisissa kulttuureissa ainutlaatuista. Metalliesineiden valmistuksen takia niiden on katsottu kantavan tulen väkeä ja karkottavan epätoivottuja henkilöitä rautakautisen talon piiristä. Tuukkalan puvun korusto koostuu rapukoristeisista kupurasoljista, ketjunkantajista, linturiipuksesta sekä veitsestä ja tupesta. Paidansolkena on iso hopeinen levysolki ja vaipan solkena hopeinen hevosenkenkäsolki. Päänauha on koristeltu metallilaatoin, kiinnitys hopeisella soljella. Esiliina ja liivihame on pronssispiraalikoristeltu. Muinaispuvuista tietoutta löytyy mm. Pirta lehdestä 3/2015 ja tieteentermipankin, punomon ja kalmistopiirin verkkosivuilta.
Kansallispukujen ja muinaispukujen tuuletustilaisuuksissa näkyvät Kalevalaisten naisten liiton arvot, elävä kulttuuriperintö, suomalainen kulttuuri, kestävä kehitys, yhteisöllisyys, tasa-arvo, kauneus ja ilo. Tilaisuuksissa tapaa käsityötaidon ammattilaisia ja harrastajia, museaalisen aineiston asiantuntijoita, historioitsijoita, argeologeja, sukututkijoita ja aihepiiristä kiinnostunutta väkeä. Iin kunnassa tuuletustapahtumasta on tullut jokavuotinen perinne.
Myös Oulussa tuuletetaan alustavan tiedon mukaan seuraavan kerran 9.8.2025. Kansallispuvun ja muinaispuvun käytön toivoisi toki lisääntyvän erilaisissa tilaisuuksissa muutoinkin.
Aila Paaso, Iin kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen, Vihreät, sit.