Ensimmäiset Kalevan Kisat Pohjois-Suomessa järjestettiin Oulussa, Raatin kentällä 15.–16.8.1964. Kisataival oli alkanut Tampereelta 1907, kisoja oli järjestetty pääosin eteläisessä Suomessa, pohjoisimmat kisapaikat ennen Oulua olivat Kuopio, Seinäjoki ja Vaasa.
Oulun kisoissa saavutti pronssisen mitalin naisten kuulantyönnössä Vieno Väliahde, jonka aika monet paikalliset henkilöt tuntevat Rantapohjan perustajana ja päätoimittajana vuodesta 1969 alkaen. Vieno Väliahde oli aloittanut toimittajan uransa Pyhäjokiseudussa ja toimi sen jälkeen Siikajokilaakso ‑lehden päätoimittajana vuodesta 1966, ollen silloin Suomen nuorin päätoimittaja.
Vieno Väliahde oli myös urheilun saralla aikamoinen edelläkävijä. Hän syntyi Kärsämäellä 29.3.1944.
Matti Hannuksen kirjassa Sisupusseja ja Sankareita on pätkä Pyhäjokiseutu-lehdestä vuodelta 1960 joulukuulta: ”Luomajoen kansakoulun rakennustyömaan ainoana naisena hankkii Vieno voimia tulevaa kautta varten. Mutta Kärsämäen kuulatyttö ei tyydy tähän – ei toki. Välittömästi kauden päätyttyä hän piti pienen lepotauon, mutta jo marraskuun alkupäivistä lähtien on hän harjoitellut tiiviisti. Painonnosto raskailla punteilla kehittää voimaa, jonka hankkiminen onkin harjoittelun päätehtävä juuri tähän aikaan…Harjoitustyönnöt suoritetaan pihalampun valossa, puolella vauhdilla ja korkeutta tavoitellen… viitisenkymmentä työntöä käsittävän ohjelman päätteeksi tärähtää jo muutama täysipituinenkin.”
Uransa alkuvuosina kotikuntansa urheiluseuraa, Kärsämäen Katajaa edustanut ja vuodesta 1962 Oulaisten Huimaa edustanut Vieno Väliahde teki mittavan, vaikka lyhyehkön yleisurheilu-uran. Se oli vain noin viiden vuoden mittainen. Varmaankin lehtityö sai urheilu-uran päättymään, ei kahta työtä voi, eikä jaksa päätoimisesti tehdä yhtä aikaa.
Urheilu-ura alkoi kahdella tyttöjen kuulantyönnön suomenmestaruudella vuosina 1960 ja 1961 tuloksin 12,14 ja 12,48. Jälkimmäisenä vuonna kiekonheitossa tuli myös pronssinen mitali tuloksella 31,73.
Kalevan Kisojen mitalimetsästys alkoi jo hyvin nuorena. Vuonna 1961 oli saavutuksena pronssimitali tuloksella 11,92. Seuraavana vuonna Vieno oli lähimpänä yleisen sarjan voittoa, vain 32 senttiä erotti hänet Inkeri Lehtosesta, joka siihen aikaan oli kuulantyönnön ykkönen Suomessa. Mitaliton vuosi oli 1963, jolloin mitali jäi 14 sentin päähän.
Oulun kisoissa 1964 tuli pronssi parhaalla Kalevan Kisatuloksella 12,75. Piiriennätyksen 13,05 Vieno työnsi Lampinsaaressa vain 17-vuotiaana 1961. Se säilyi piiriennätyksenä 22 vuotta ja sen ylitti OP:n Anna-Liisa Junnikkala Ähtärissä 1983.
Ennätysvuotenaan Vieno edusti Suomea Ruotsi-maaottelussa ja saavutti pronssisen mitalin Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Oslossa ja voitti siellä Inkeri Talvitienkin puolella metrillä.
Piirinmestaruuksia aikuisten sarjassa kertyi kuulassa neljä ja kiekossa kolme. Lisäksi tuli kuusi Pohjois-Suomen mestaruutta ja neljä voittoa kalottiotteluissa.
Voidaan perustellusti sanoa, että Vieno Väliahde oli aikaansa edellä urheilijana. Sen mihin hän ryhtyi, siihen hän käytti kaiken tarmonsa ja voimansa ja tuloksia syntyi. Kuinka pitkälle hän olisi päässytkään urheilijana. Hänelle riitti olla Pohjois-Suomen paras ja lähes Suomen paras. Sen jälkeen hän toteutti Haukiputaalla unelmansa, Rantapohjan.
Seppo Viirret
Rantapohja on pian 55-vuotias
Rantapohjaa ryhdyttiin perustamaan kesällä 1969 ja ensimmäinen numero ilmestyi näytenumerona lokakuun lopussa 1969.
Ensimmäinen kokous paikallislehden perustamisesta pidettiin Oulun seudun Osuuskassan Haukiputaan kirkonkylän konttorissa 1.7.1969 klo 19.00. Kokouksessa olivat läsnä nimismies Erkki Rauhala, konttorinhoitaja Oiva Kurkela ja piiriohjaaja Lauri Ukkola Haukiputaalta, entinen kassanhoitaja Otto Kurttila ja rehtori Ersso Ervasti Iistä sekä Vieno Väliahde.
Lehden kustantamista varten perustettiin Rantapohja Oy. Perustava yhtiökokous pidettiin 25.10.1969. Omistus on jakautunut lehden levikkialueelle.
Vuodesta 1969 aina vuoteen 2001 saakka yhtiön toimitusjohtajana toimi Erkki Rauhala.
Yhtiön hallituksen puheenjohtajana on vuodesta 2013 lähtien toiminut Keijo Kauppila.
Rantapohja on ilmestynyt vuodesta 1984 kaksipäiväisenä ja se on Pohjois-Suomen tilatuin paikallislehti.
Lehti työllistää tällä hetkellä suoraan 8 henkilöä. Lisäksi työllistävää vaikutusta syntyy lehden painamisesta, jakelusta ja muista lehden käyttämistä ulkopuolisista palveluista.
Rantapohjalla on kattavat digipalvelut.
Rantapohja juhlisti viittäkymmentä toimintavuottaan kesällä 2019 alueensa kesätapahtumissa sekä syksyllä juhlavuoden päätapahtumassa Haukiputaan Teatterikuopalla. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin myös näköispainos historian ensimmäisestä Rantapohjasta.
Rantapohjan historiaan voi tutustua verkko-osoitteessa www.rantapohja.fi