Alava Rantapohjan alue Perämeren pohjukassa kuului noin vuosina 850‑1550 norjalaisten Kvenlandina tuntemaan pohjoiseen maahan.
Rautakauden alkupuolella n. 200–600 jKr. juurtui Lofoottien alueelle kiinteää norjalaista asutusta kalastuksen turvin. Merovingiaikana ja viikinkiaikana noin vuosina 600‑1000 asutus siellä vahvistui ja levisi vahvana rannikolle Helgelandiin eli muinaiseen Haalogalandiin. Viikinkiajan kuluessa norjalaisasutus juurtui Tromssan tienoille ja edelleen itään Varanginvuonon rantamille asti.
Kauppamatkallaan Englantiin 890-luvulla varakas norjalainen viikinki Ottar vei uutta maantieteellistä tietoa pohjoisen maista ja kansoista Wessexin oppineelle kuninkaalle Alfred Suurelle, joka oli täydentämässä Orosiuksen vanhaa maailmanhistoriaa. Hänen mukaansa Ruotsin pohjoispuolella oli maa nimeltään Kvenland, jonka asukkaat olivat kveenejä. Keskiajalla Kvenlandin asutus laajeni ja vahvistui myös Pohjanlahden rannoilla ja perällä.
Suomalaisessa varhaishistorian tutkimuksessa on perinteisesti lähdetty siitä, että Pohjanlahden rannikon Pohjanmaan vanha nimi Kainuu on alkuperäinen ja että norjalaiset olisivat siitä lainanneet Kvenland-nimen. Jo väitöskirjassani (1980) tarkastajien hyväksymästi osoitin, ettei näin voi olla. Kveenejä ei voi yhdistää niminä äänteellisesti toisiinsa kainulaisten kanssa. Norjalaiset hallitsivat viikinkiajalta lähtien Pohjois-Skandinaviaa, heillä oli valta-asema lapinkäynnissä, lapinkaupassa ja ‑verotuksessa ja he retkeilivät laajasti pohjoisilla alueilla. On luonnollista, että norjalaiset tarvitsivat ja muodostivat nimet Kvenland ja kvener omista kielenaineksistaan. Luontevinta on, että aluenimeen Kvenland sisältyy muinaisnorjalainen vastine sanasta, joka norjan murteissa esiintyy muodoissa hvein, kvein, gvein ja joka merkitsee ‘kosteaa, vetistä alavaa maata, kuten tulvien kastelemaa vesijättömaata, jossa kasvaa runsaasti ruohoa ja heinää’.
Korkeilta tuntureilta Perämeren rantalaakiolle ja alaviin jokilaaksoihin laskeutuneista norjalaisista viikingeistä oli varmaankin maan alavuus ja laakeus, sen runsasniittyisyys ja vesijättömaiden rehevyys sellainen silmiinpistävä ja erilaisuutta omaan tunturien kallioiseen maahan korostava piirre, joka tarjoutui luonnostaan nimenannon perusteeksi. Karjanhoito oli myös viikinkien, esim. norjalaisen varakkaan viikinki Ottarin, tärkeimpiä elinkeinoja, ja luonnonniityt olivat sen välttämätön elinehto karjanrehun antajana.
Aivan samoin oli karjanhoito pohjoiseen hakeutuville hämäläisille välttämätön elinkeino. Se edellytti luonnonniittyjä karjanrehun lähteenä. Jokilaaksojen runsaat luonnonniityt olivat ehkäpä tärkein tekijä vetämässä asutusta esimerkiksi Tornionjokilaaksoon. Siellä erityisesti Kainuunkylän kilometrejä pitkä ja leveä niittysaarien laakio tarjosi kymmenille talouksille riittävän karjanrehun. Vanhimman vuoden 1543 maakirjan mukaan laakion molemmat rannat olivat noin 50 talon voimin asuttuja.
Islantilais-norjalaiset kuvaukset erottavat kveenit selkeästi norjalaisista, ruotsalaisista, lappalaisista, karjalaisista ja hämäläisistä. Kveenejä voi jo tällä perusteella pitää heimoltaan suomalaisina. Pohjoisen vanhimman luontonimistön (mm. suurten jokien Tornion, Kemin ja Oulujoen nimet jne.) alkuperän perusteella vanhimmat kveenit olivat hämäläisiä. Mutta sitä mukaa kun Peräpohjan jokilaaksot ja rannikko saivat asutusta keskiajan kuluessa Hämeestä ja Satakunnasta ja lopulta Varsinais-Suomesta ja Etelä-Pohjanmaalta sekä Savostakin, kveenien etninen koostumus tosiasiassa laajeni. Siitä huolimatta norjalaisille kveenit olivat jatkuvasti ja suomen kieltä puhuvia kveenejä, “alamaalaisia”. Suomalaiset ovat olleet kveenejä nykypäiviin asti, vaikka nimityksen alkuperäinen merkitys on unohtunut. Kvenland on satoja vuosia vanhempi maannimi kuin Hämettä ja Suomea tarkoittavat nimet Tavastland ja Finland.
Näin voi sanoa, että jo syvältä keskiajalta lähtien kveenit olivat norjalaisesta näkökulmasta pohjoispohjalaisia. Kun heitä 1700- ja 1800-luvulla muutti Pohjois-Suomesta runsaasti Ruijaan, tuli kveenien nimi norjalaisten käyttämänä luonnostaan Ruijan, suomalaisten nimitykseksi.
Jouko Vahtola, Kiiminki