Yksi Suo­men van­him­mis­ta tuu­li­myl­lyis­tä puret­tiin, beto­ni­pe­rus­tus jää paikoilleen

Vatungista purettiin yksi Suomen vanhimmista tuulimyllyistä.Vatungista purettiin yksi Suomen vanhimmista tuulimyllyistä.

Kui­va­nie­men Vatun­gis­sa puret­tiin van­ha tuu­li­myl­ly. Tuu­li­myl­ly oli ollut toi­min­nas­sa jo lähes 30 vuo­den ajan. Kysei­nen tuu­li­myl­ly oli Lep­pä­kos­ki Grou­pin omis­tuk­ses­sa. Lep­pä­kos­ki Group omis­taa alu­eel­la myös kuusi muu­ta tuulimyllyä.

Lep­pä­kos­ki Grou­pin Juha Kos­ke­la ker­too, että kysei­nen tuu­li­myl­ly ei ole ainoas­taan alu­een van­hin, mut­ta myös yksi koko Suo­men vanhimmista.

– Tuu­li­voi­mayh­dis­tyk­sen sivuil­la ole­val­ta lis­tal­ta näkee, että se on yksi koko Suo­men ensim­mäi­siä. Päi­vä­mää­riä kun kat­se­lin, niin kaik­ki muut sii­hen aikaan raken­ne­tut myl­lyt on itse asias­sa puret­tu jo kym­me­nen vuot­ta sit­ten, Kos­ke­la kertoo.

Puret­tu myl­ly oli tul­lut käyt­töi­kän­sä pää­hän. Nyky­päi­vän tuu­li­myl­lyi­hin ver­rat­tu­na se oli pie­ni­ko­koi­nen ja sii­nä oli van­han mal­lin muuntaja.

Kos­ke­la sanoo, että käy­tän­nös­sä kaik­ki oli­si pitä­nyt uusia, joten kor­jaa­mi­ses­sa ei ollut jär­keä. Hän myös sanoo, että muun­ta­ja oli­si pitä­nyt uusia nopeas­ti, sil­lä sii­nä oli öljyä. Sala­man alu­eel­le iskies­sä oli­si ollut vaa­ra, että muun­ta­ja oli­si hajon­nut ja öljyt oli­si­vat pää­ty­neet mereen. Lisäk­si pie­ni­ko­koi­sen myl­lyn tehok­kuus oli Kos­ke­lan mukaan kyseenalaista.

– Nyky­ään tuu­li­myl­lyt ovat todel­la iso­ko­koi­sia, niin en tie­dä onko noin pie­nes­tä myl­lys­tä edes mitään hyö­tyä, Kos­ke­la sanoo.

Nyky­päi­vän tuu­li­myl­lyil­le pova­taan 15 vuo­den mak­si­mi­käyt­töi­kää. Puret­tu myl­ly oli toi­min­nas­sa kui­ten­kin käy­tän­nös­sä tuplat sii­tä ajasta.

– Ehkä se on niin kuin pesu­ko­neis­sa, että van­hat kes­tää pitem­pään kuin uudet, Kos­ke­la naurahtaa.

Pure­tun myl­lyn pai­kal­le ei ole vie­lä suun­nit­teil­la mitään uut­ta. Pur­ku­töis­sä ura­koit­si­ja­na muka­na ollut Sau­li Kehus sanoo, että aluet­ta mai­se­moi­daan ja siis­ti­tään aluksi.

– Jos ei muu­ta kek­si­tä, niin eikö­hän sii­hen joku nuo­tio­paik­ka raken­ne­ta, Kehus arvelee.

Kehus ker­too, että tuu­li­myl­lyn beto­ni­pe­rus­tus jätet­tiin pai­kal­leen, mut­ta muut myl­lyn osat vie­tiin pois.

Tuu­lia Ener­gyl­lä oli pää­vas­tuu pur­ku­työs­tä. Tuu­lia Ener­gyn Roo­pe Balk ker­toi pur­ku­työn kes­tä­neen noin vii­kon ver­ran ja se saa­tiin val­miik­si vii­me vii­kon per­jan­tai­na. Tuu­li­myl­lyn osat läh­ti­vät hänen mukaan­sa kierrätettäväksi.

Mui­ta alu­een myl­ly­jä ei olla aina­kaan tois­tai­sek­si pur­ka­mas­sa Juha Kos­ke­lan mukaan.

– Ovat­han nekin van­ho­ja, niin sitä pitää kui­ten­kin poh­tia. Mut­ta mitään ei ole vie­lä suun­nit­teil­la, Kos­ke­la kertoo.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.