Kou­lut start­taa­vat taas

Jäl­leen on kesä kulu­nut vauh­dik­kaas­ti. Tun­tuu sil­tä kuin oli­sin vas­ta ihan pari viik­koa sit­ten aloit­ta­nut Ran­ta­poh­jas­sa kesä­toi­mit­ta­ja­na. Sii­tä huo­li­mat­ta syk­sy lähe­nee vää­jää­mät­tä. Syk­syn lähe­ne­mis­tä kuvas­taa hyvin kou­lu­jen alka­mi­nen keskiviikkona.

Monil­le kou­lu­jen alku on tut­tu paluu arkeen. Osa läh­tee kui­ten­kin uudel­le mat­kal­le elä­mäs­sään. Toi­set aloit­ta­vat lukion, toi­set ammat­ti­kou­lun. Jot­kut siir­ty­vät ylä-asteel­le. Ja sit­ten on kou­lu­tai­pa­leen­sa aloit­ta­vat ykkös­luok­ka­lai­set, joil­le kou­lu­jen alku on var­mas­ti mitä jän­nit­tä­vin­tä aikaa. En muis­ta ensim­mäi­sis­tä kou­lu­päi­vis­tä­ni pal­joa­kaan. Vain epä­mää­räi­siä yksi­tyis­koh­tia, kuten mis­sä ja mil­lai­nen luok­ka­huo­nee­ni oli ja kuka opet­ta­ja­ni oli. Lähin­nä muis­tan ensim­mäi­ses­tä päi­väs­tä sen, että jän­ni­tys oli suu­ri, kun van­hem­pa­ni jät­ti­vät minut kou­lul­le ensim­mäis­tä kertaa. 

Enem­män muis­to­ja on tul­lut perus­kou­lun muil­ta päi­vil­tä. Hau­ki­pu­taan jo pure­tun enti­sen ala­kou­lun käy­tä­vät ja tilat ovat pai­nu­neet mie­lee­ni pysy­väs­ti. Pihal­la väli­tun­neil­la pela­tut pal­lo­pe­lit, hipat ja kon­kat kul­ke­vat mie­len peru­koil­la vie­lä pit­kään. Haluan­kin ehkä sanoa sen, että vaik­ka ensim­mäi­nen päi­vä onkin mer­kit­tä­vä, ei sii­tä pal­jon mitään ole jää­nyt mie­leen itsel­le­ni. Ehkä kaik­ki se jän­ni­tys, jota ensim­mäi­se­nä päi­vä­nä koki on ikään kuin pyyh­ki­nyt kai­ken tuo­na päi­vä­nä tapah­tu­neen mielestä. 

Kou­lu­jen alka­mi­sen myö­tä kadut hil­je­ne­vät iltai­sin aikai­sem­min. Päi­vä­sai­kaan on kui­ten­kin enem­män pie­niä kou­lu­mat­ka­lai­sia. Haluai­sin muis­tut­taa kaik­kia ole­maan lii­ken­tees­sä mal­til­li­sia ja tavan­omais­ta tark­kaa­vai­sem­pia. Pie­niä kul­ki­joi­ta voi olla vai­keam­pi näh­dä, kuin aikuis­ta ihmis­tä, joten mata­lam­mat tilan­ne­no­peu­det ovat entis­tä tär­keäm­piä. Teh­dään lap­sien kou­lu­mat­kas­ta mah­dol­li­sim­man turvallinen.

Joni Nal­li

joni.nalli(at)rantapohja.fi