Pie­ni askel tasa-arvolle

Parii­sin olym­pia­la­set ovat alka­neet ja tämän vuo­den kisois­sa on ensim­mäis­tä ker­taa tilan­ne, jos­sa kiso­jen aloi­tus­paik­ko­ja on yhtä pal­jon mies- ja nai­sur­hei­li­joil­le. Tänä vuon­na onkin pie­ni mah­dol­li­suus, että nai­sur­hei­li­joi­ta on olym­pia­lai­sis­sa enem­män kuin mie­hiä. Tie koh­ti tasa-arvoa on ollut pit­kä ja monisyinen.

Vii­me vuo­si­sa­dan alus­sa nai­sen täy­tyi kun­toil­les­saan olla suloi­nen, eikä suin­kaan tree­nat­tu ja kaik­ken­sa anta­va urhei­li­ja. Nyky­ai­kais­ten olym­pia­lais­ten isä paro­ni Pier­re de Cou­bert oli sitä miel­tä, ettei­vät nai­set kuu­lu urhei­luun eivät­kä nai­set pääs­seet­kään ylei­sur­hei­lu­ken­til­le hänen olles­saan Kan­sain­vä­li­sen olym­pia­ko­mi­tean puheen­joh­ta­ja. Onnek­si olem­me tul­leet kau­as nois­ta ajois­ta eikä argu­ment­te­ja, kuten “nai­nen vahin­goit­taa koh­tu­aan urhei­le­mal­la” enää juu­ri­kaan kuule.

Tasa-arvon kehit­ty­mi­nen näkyy käyn­nis­sä ole­vis­sa kisois­sa myös siten, että mie­hil­lä on ainoas­taan vii­si lajia enem­män kuin nai­sil­la, mikä joh­tuu kreik­ka­lais-roo­ma­lai­sen pai­nin sar­jois­ta. Ryt­mi­nen voi­mis­te­lu ja tai­to­uin­ti ovat laje­ja, jot­ka ovat suun­nat­tu vain nai­sil­le ja lisäk­si kisois­sa on perä­ti 20 seka­la­jia. Into­hi­moi­se­na penk­kiur­hei­li­ja­na on ollut hie­noa seu­ra­ta tasa-arvon kehit­ty­mis­tä olym­pia­lai­sis­sa, sil­lä onhan kysees­sä maa­il­man suu­rin urheilutapahtuma.

Eikä unoh­de­ta tasa-arvos­ta puhut­taes­sa myös­kään paraur­hei­lua. Suo­men parao­lym­pia­lais­ten jouk­ku­ee­seen on nimet­ty 15 urhei­li­jaa ja jouk­ku­een rea­lis­ti­nen mita­li­ta­voi­te on kuusi mita­lia. Monet olym­pia­lai­sia spon­so­roi­vat yri­tyk­set vai­kut­ta­vat myös tasa-arvon kehit­ty­mi­seen, sil­lä yri­tyk­set halua­vat tasa-arvon hei­jas­tu­van hei­dän imagoonsa.

Vie­lä on kui­ten­kin pit­kä mat­ka urhei­li­joi­den talou­del­li­seen tasa­ver­tai­suu­teen, sil­lä mie­sur­hei­li­jat tie­naa­vat mel­kein lajis­ta riip­pu­mat­ta aina enem­män kuin nai­set. Useis­sa lajeis­sa ilman spon­so­rei­ta tai apu­ra­ho­ja nais­ten on mah­do­ton­ta har­joi­tel­la laji­aan täys­päi­väi­ses­ti. Pai­ne on lisään­ty­nyt myös median puo­lel­la ja tänä vuon­na laje­ja onkin luvat­tu tele­vi­sioi­ta­van entis­tä moni­puo­li­sem­min. Eli ei muu­ta­kuin uusia laje­ja seu­raa­maan, vaik­ka tasa-arvon nimissä.

Anu Kaup­pi­la

anu.kauppila@rantapohja.fi