Työn­te­ki­jä­mää­rän las­ku kiih­tyi jäl­leen, seson­ki­töi­tä vii­me kesää vähemmän

Työn­te­ki­jä­mää­rä las­ki kesä­kuus­sa Ilma­ri­sen suh­dan­nein­dek­siin kuu­lu­vis­sa yri­tyk­sis­sä ‑3,8 pro­sent­tia vuo­den takai­seen ver­rat­tu­na. Seu­ra­tuis­ta toi­mia­lois­ta eni­ten las­ki­vat hen­ki­lös­tö­vuo­kraus, raken­ta­mi­nen sekä majoi­tus- ja ravitsemusala.

Ilma­ri­sen suh­dan­nein­dek­si ker­too ajan­ta­sais­ta tie­toa Suo­men talou­den kehi­tyk­ses­tä. Se kuvaa muu­tos­ta yhteen­sä yli 60 000 yri­tyk­sen ja noin 500 000 työn­te­ki­jän jou­kos­sa. Suh­dan­nein­dek­siin mukaan las­ket­ta­vat 10 toi­mia­laa kat­ta­vat val­tao­san yksi­tyi­ses­tä sektorista.

– Suh­dan­nein­dek­sin työn­te­ki­jä­mää­rä on las­ke­nut nyt jo yli vuo­den ajan. Kesä­kuus­sa kaik­ki seu­raa­mam­me toi­mia­lat las­ki­vat. Tou­ko­kuun suh­dan­nein­dek­sis­sä näyt­ti, että työn­te­ki­jä­mää­rä oli­si saa­vut­ta­nut poh­jan ja suun­ta oli­si kään­ty­mäs­sä jo hitaa­seen nousuun. Näin ei siis ole käy­nyt vaan las­ku on taas voi­mis­tu­nut. Yhte­nä vai­kut­ta­va­na teki­jä­nä on kesä­työ­paik­ko­jen mää­rän vähe­ne­mi­nen. Eten­kin raken­ta­mi­ses­sa sekä majoi­tus- ja ravit­se­musa­lal­la on ollut seson­ki­töi­tä sel­keäs­ti vähem­män tänä vuon­na, arvioi Ilma­ri­sen tut­ki­ja Jou­ni Vata­nen.

Ilma­ri­sen suh­dan­nein­dek­sin toi­mia­lois­ta oli­vat eni­ten las­kus­sa hen­ki­lös­tö­vuo­kraus (-14,9 %), raken­ta­mi­nen (-9,0 %) ja majoi­tus- ja ravit­se­musa­la (-6,0 %). Vähi­ten las­ki­vat ter­veys- ja sosi­aa­li­pal­ve­lut (-2,1 %) sekä teol­li­suus (-2,3 %) ja asian­tun­ti­ja­pal­ve­lut (-2,3 %).

– Raken­ta­mi­sen ala­ku­lo on näky­nyt jo pit­käs­ti yli vuo­den ajan suh­dan­nein­dek­sis­säm­me. Raken­nusa­lan toi­pu­mi­sen suh­teen on myös edel­leen ilmas­sa epä­var­muut­ta, vaik­ka joi­ta­kin posi­tii­vi­sia sig­naa­le­ja on jo näky­nyt. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen osal­ta las­ku kyt­key­tyy voi­mak­kaas­ti myös las­kus­sa ollei­siin raken­ta­mi­seen sekä majoi­tus- ja ravit­se­musa­laan. Majoi­tus- ja ravit­se­musa­la on elä­nyt vii­me vuo­si­na vai­kei­ta aiko­ja, kun ensik­si pan­de­mia vai­keut­ti yri­tys­toi­min­taa ja sit­ten inflaa­tio nos­ti kus­tan­nuk­sia. Venä­jän hyök­käys­so­ta Ukrai­naan vei puo­les­taan venä­läi­set turis­tit pois, eikä tätä auk­koa ole vie­lä kyet­ty paik­ka­maan, sanoo Jou­ni Vatanen.

Suh­dan­nein­dek­siä on jul­kais­tu vuo­des­ta 2013 läh­tien. Suh­dan­nein­dek­sin seu­ran­ta­ryh­mä koos­tuu yli 60 000:sta eri toi­mia­loil­la toi­mi­vas­ta Ilma­ri­sen asia­kas­yri­tyk­ses­tä, jot­ka ilmoit­ta­vat palk­ka­tie­ton­sa tulo­re­kis­te­riin. Suh­dan­nein­dek­si kuvaa yri­tys­ten työn­te­ki­jä­mää­rän muu­tos­ta edel­lis­vuo­teen verrattuna. 

Indek­sis­sä on huo­mioi­tu koko tar­kas­te­lu­jak­son ajan Ilma­ri­sen asiak­kai­na olleet yri­tyk­set, joten tule­vat tai läh­te­vät asia­kas­yri­tyk­set eivät vai­ku­ta indek­sin kehitykseen.