Konsta Riipinen on toiminut fysioterapeuttina neljän vuoden ajan. Päivätyönsä hän tekee Pohteella kotihoidossa ikäihmisten kanssa. Lisäksi hän myös omistaa Iissä sijaitsevan Sali99 ‑kuntosalin yhdessä Niko Ukkolan kanssa. Pohteen päivätöiden päättyessä alkavat työt kuntosalin puolella.
Lähihoitajan pohjakoulutuksen omaava Riipinen kertoo haaveilleensa fysioterapeutin urasta jo seitsemänneltä luokalta asti.
– Ollut semmoinen ikuinen halu auttaa ihmisiä, niin sieltä on lähdetty ponnistamaan.
Unelmatyötään tekevä Riipinen sanoo fysioterapeutilla riittävän haasteita. Tavanomaisten tuki- ja liikuntaelin vaivojen lisäksi myös psyykkiset tekijät vaikuttavat työssä.
– Arki on osalla monin puolin niin kuormittunutta, että ongelmia joudutaan ratkomaan useammalta kantilta, hän jatkaa.
Yleisimmiksi vaivoiksi Riipinen luettelee erilaiset alaselän kiputilat, olkapäiden vammat, niska- ja hartiaseudun ongelmat sekä erilaiset lonkan ja polven kivut. Vaivojen ehkäisyn kannalta tärkeintä on pyrkiä pitämään kokonaiskuormitus kohtuullisena. Työlle ja vapaa-ajalle pitäisi löytää sopiva tasapaino. Liikuntaa tulisi harrastaa ainakin kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Esimerkiksi kuntosalilla hyviä koko kehoa vahvistavia liikkeitä Riipisen mukaan ovat esimerkiksi kyykyt, soudut, erilaiset punnerrukset ja kelkan työntö. Myös kaikki hyötyliikunta, kuten koiran ulkoiluttaminen ja ulkotyöt ovat tärkeitä.
– Ihmiset tekevät paljon yksipuolista työtä, joten vapaa-ajalla lihasvoiman, kestävyyden ja liikkuvuuden lisäämiseen tulisi ehdottomasti panostaa, Riipinen kertoo.
Liikkumisen monipuolisuus ja mieluisuus ovat myös tärkeitä asioita Riipisen mukaan. Mielekästä liikuntaa on mukavampaa harrastaa.
– Jos tykkäät pelata tennistä, niin käy pelaamassa tennistä, jos tykkäät golfista, niin sitten voi käydä golfaamassa.
Hän myös muistuttaa ravitsemuksen ja riittävän unen tärkeydestä vaivojen ehkäisyssä.
Kaikille uutta lajia aloittaville Riipinen suosittelee ottamaan ainakin aluksi mukaan fysiikkavalmentajan, fysioterapeutin tai jonkun muun mentoroimaan.
– Yhdessä käytäisiin tekniikat läpi ja miten aletaan lajia harjoittelemaan. Olisi hyvä, että joku jarruttaa tarpeen tullen ja sitten potkii eteenpäin, kun homma alkaa kulkea.
Vaivojen syntyä voi ennaltaehkäistä myös palautumisella. Viime aikoina jopa trendiksi nousseet palauttamot ovat lisääntyneet ympäri maan. Riipinen kertoo, ettei palauttavilla hoidoilla voida kuitenkaan korvata perustaa, joka pitää luoda kuormituksen tasapainottamisella, monipuolisella liikunnalla, ravitsemuksella ja hyvällä unella.
– Palauttavat hoidot ovat sitten kirsikka kakun päälle, Riipinen toteaa.
Riipisen mukaan siirryttäessä ammattiurheilun puolelle, ovat palautushoidot joissain tapauksissa jopa välttämättömiä. Vaikka tavalliselle liikkujalle ykkösasia on terveet elämäntavat, ovat palauttamot Riipisen mielestä kuitenkin hyviä asia.
– Saadaan ihmiset panostamaan omaan hyvinvointiin. Lisäksi voi olla etenkin psyykkisesti todella hyödyllistä päästä irtautumaan arjesta ja kokeilemaan erilaisia palautumismenetelmiä, hän sanoo.
Riipinen muistuttaa kaikessa liikkumisessa ja itsestään huolenpitämisessä tärkeimpänä sen, että tekee asioita, joista nauttii ja kehottaa etsimään porukan, jonka kanssa voi harrastaa yhdessä.
– Saa myös sosiaalisuutta mukaan tekemiseen. Sitten vain pitää jaksaa tahkota, että kehittyy. Vaivatkin alkavat sitten hiljalleen helpottamaan.