Vietin viime uutta vuotta perheeni kanssa mökillä. Keskustellessamme uuden vuoden lupauksista sain idean ryhtyä Viiden vaatteen vuosi ‑haasteeseen. Kerroin perheelleni tästä ja sain houkuteltua heidät mukaan.
Muokkasimme haastetta meille sopivaksi, sovimme yhteiset säännöt ja totta kai päätimme myös panoksesta. Teimme erillisen ryhmän haastetta varten, jossa ilmoitetaan uutena ostetut vaatteet sekä keskustellaan uusien vaatteiden ostosta. Kaikki haasteeseen lähteneet ovat vielä toistaiseksi mukana.
Haasteen aikana saa ostaa korkeintaan viisi uutta vaatekappaletta. Sukkia, alusvaatteita tai kirppishankintoja ei lasketa. Me muokkasimme sääntöjä siten, ettei se koske pakollisia urheiluvaatteita, sillä elämme kaikki hyvin aktiivista elämää. Urheiluvaatteitakaan ei saa ostaa mielin määrin, ainoastaan jos vaatteet rikkoutuvat tai ovat käyttökelvottomia.
Itseäni jännitti onnistumiseni haasteessa. Entisenä himoshoppailijana olin vuosien aikana vähentänyt uusien vaatteiden ostoa ja alkanut suosimaan käytettyjä vaatteita.
Haasteen alkaessa kuitenkin huomasin, kuinka paljon yhä todellisuudessa ostelin uusia vaatteita, etenkin alennusmyynneistä. En voi vastustaa hyviä tarjouksia.
Haasteen aikana huomasin kuinka paljon ihminen kuluttaa turhaan. Nykyään kierrellessäni vaatekauppoja en osta vaatteita vain sen vuoksi, että ne ovat hienoja tai hyvässä alennuksessa. En edes sovita vaatekaupoissa vaatteita, sillä tiedostan, etten niitä oikeasti tarvitse. Tämä käyttäytyminen on tullut mukaan myös kirpputoreilla shoppailuun. Mietin nykyään todella tarkkaan, tarvitsenko kyseistä vaatetta, onko minulla jo vastaava tuote tai tulisiko vaate oikeasti käyttöön. Saan olla ylpeä ilmoittaessani, että uutena ostettuja vaatteita on kertynyt tänä vuonna pyöreä nolla.
Haluan kannustaa jokaista pohtimaan kulutustottumuksiaan ja lähtemään mukaan haasteeseen, jossa säästää rahaa sekä maapalloa. Yksikään ihminen ei tarvitse yli viittä uutta vaatetta vuodessa.
Iida Koskela
iida.koskela@rantapohja.fi