Unoh­tu­mat­to­mal­la inter­rail­mat­kal­la Euroo­pan halki

Itävallan Innsbruckissa on maalaukselliset vuoristomaisemat. Kuvat: Edia Hietanen Itävallan Innsbruckissa on maalaukselliset vuoristomaisemat. Kuvat: Edia Hietanen

Inter­rei­laa­mi­nen on junil­la teh­tä­vää rep­pu­reis­saa­mis­ta, jon­ka aika­na pää­see näke­mään usei­den eri mai­den upei­ta mai­se­mia. Rei­laa­mal­la seik­kail­leet Iida Mati­kai­nen, Edla Hie­ta­nen ja Eevi Lim­ma ker­to­vat koke­muk­ses­taan Euroo­pan eri puo­lil­la ja sii­tä, miten pää­tyi­vät matkalle.

Kaik­ki alkoi kou­lun yhteis­kun­tao­pin tun­nil­la, jol­la puhut­tiin Euroo­pas­ta. Opet­ta­ja vink­ka­si mah­dol­li­suu­des­ta hakea ilmais­ta inter­rail­pas­sia Disco­ver EU:n kaut­ta, ja tytöt kiin­nos­tui­vat ideas­ta. Disco­ver EU on Eras­mus+ ohjel­man han­ke, jos­sa 18-vuo­tiail­le EU-kan­sa­lai­sil­le jae­taan ilmai­sia interrailpasseja.

Tytöt osal­lis­tui­vat netis­sä jär­jes­tet­tä­vään help­poon kil­pai­luun, johon voi osal­lis­tua ryh­män lisäk­si myös yksin. Eevi, Edla ja Iida odot­ti­vat jän­nit­ty­nei­nä kil­pai­lun tulok­sia, ja voi­ton sat­tues­sa koh­dal­le he alkoi­vat innol­la suun­nit­te­le­maan tule­vaa reissua.

Tytöt suun­nit­te­li­vat mat­kan kul­kua ja vali­koi­vat vie­rail­ta­via mai­ta kevään aikana.

– Oli­sim­me voi­neet val­mis­tau­tua kyl­lä pal­jon parem­min­kin, suun­ni­tel­tiin reis­su lop­puun vas­ta mat­kan ede­tes­sä. Se lisä­si stres­siä, Iida kertoo. 

Tytöt kui­ten­kin kat­soi­vat pal­jon inter­rei­laus­vi­deoi­ta esi­mer­kik­si mukaan pakat­ta­vis­ta tava­rois­ta. He pää­tyi­vät aloit­ta­maan reis­sun Venet­sias­ta, jon­ne len­si­vät huh­ti­kuus­sa. Syy­nä sii­hen oli juna­mat­ka­päi­vien rajoi­tet­tu mää­rä, jol­loin tun­tui parem­mal­ta aloit­taa mat­ka alhaal­ta ja ede­tä siel­tä koh­ti kotia.

Venet­sian jäl­keen mat­ka jat­kui Slo­ve­nian Bled-jär­vel­le, joka on suo­sit­tu var­sin­kin rei­laa­jien kes­kuu­des­sa. Kau­niit mai­se­mat teki­vät mat­kaa­jiin pysy­vän vai­ku­tuk­sen, mut­ta visiit­ti ei kes­tä­nyt kau­aa seu­raa­van koh­teen odo­tel­les­sa. Mat­kan var­rel­le koh­ti Sak­saa osui sopi­vas­ti Itä­val­lan Inns­bruck, jon­ka jäl­keen tytöt pää­tyi­vät kes­kel­lä reit­tiä sijait­se­vaan Müncheniin.

Tše­kin Pra­haan tytöt pää­tyi­vät ystä­vän keho­tuk­ses­ta, ja se sopi hyvin suun­ni­tel­tuun reit­tiin kaik­kien toi­ve­lis­tal­la olleen Ams­ter­da­min lisäk­si. Reis­sun lop­pu­puo­lel­la oli­vat vuo­ros­sa Tans­ka ja Ruot­si, sil­lä tytöt halusi­vat tul­la lai­val­la Ruot­sis­ta takai­sin Suo­meen. Koko mat­ka kes­ti vajaa kol­me viikkoa.

Reis­su oli täyn­nä unoh­tu­mat­to­mia muis­to­ja, mut­ta par­haim­pia niis­tä ovat aina­kin Bled-jär­ven hos­tel­lin muut vie­raat ja Bled koko­nai­suu­des­saan­kin. Tytöt tapa­si­vat siel­lä mui­ta suo­ma­lai­sia ja tutus­tui­vat muis­ta mais­ta kotoi­sin ole­viin huonetovereihin. 

Ikä­vil­tä koke­muk­sil­ta­kaan ei väl­tyt­ty, sil­lä mat­kan lop­pu­puo­lel­la väsy­mys ja kii­re pai­noi­vat pääl­le. Koko yön val­vo­mi­nen ja juna­mat­ka Oden­ses­ta Tuk­hol­maan sai­vat her­mot kireäl­le var­sin­kin nälkäisenä.

Koko mat­ka oli Iidan, Eevin ja Edlan mie­les­tä usko­mat­to­man onnis­tu­nut ja unoh­tu­ma­ton, ja he läh­ti­si­vät mie­luus­ti uudes­taan­kin reis­sun pääl­le. Inter­rail-mat­kan aika­na tytöt oppi­vat pal­jon uut­ta ja näki­vät maa­il­maa enem­män kuin kos­kaan aikai­sem­min pysyen tur­vas­sa ja terveinä.

Yhden muu­tok­sen he kui­ten­kin teki­si­vät, jos oli­si­vat läh­dös­sä mat­kal­le uudes­taan: koko reis­su, vähin­tään reit­ti aina­kin, kan­nat­taa suun­ni­tel­la kun­nol­la etu­kä­teen stres­sin vält­tä­mi­sek­si. Tytöt suo­sit­te­le­vat inter­rei­laus­ta läm­möl­lä muil­le­kin, ja kehot­ta­vat kokei­le­maan onnea Disco­ver EU:n kil­pai­lus­sa. Kos­kaan ei voi tie­tää, jos onni sat­tuu­kin potkaisemaan!

INFO

Ilmais­ta inter­rail-lip­pua voi hakea kil­pai­lun kaut­ta Disco­ver EU:lta kak­si ker­taa vuo­des­sa, kevääl­lä ja syksyllä.

Pas­si on voi­mas­sa 30 päivää.

Kri­tee­rei­nä pas­sin saa­mi­seen on 18 vuo­den ikä sekä EU-kan­sa­lai­suus tai asuin­paik­ka jos­sa­kin sivus­tol­la lue­tel­luis­ta maista.