Hilla Tolonen ja Nedea Kortesoja halusivat päästä jo töihin, mutta he olivat liian nuoria solmiakseen työsopimuksen. Sitten nuorukaiset saivatkin idean omasta yrityksestä, Bakers N&H:sta. Haukiputaalaisten ystävysten mielestä parasta yrittäjyydessä on töiden tekeminen.
–Olisin halunnut aloittaa kesätyöt jo 12-vuotiaana, mutta työsopimuksen voi tehdä vasta 14-vuotiaana, joten tämä oli ainoa mahdollisuus päästä töihin ennen sitä, toteaa Tolonen.
Idea yrittäjyydestä syntyi alkuvuodesta ja maaliskuussa nuoret suorittivat 4H:n järjestämän yrityskoulutuksen. Samassa kuussa yritys olikin jo pystyssä.
Idea omasta leivontayrityksestä syntyi intohimosta leivontaa kohtaan. Molemmat ovat aloittaneet leipomisen jo varhain.
–Haaveenani on ollut jo pitkään, että pääsisin leipomaan työkseni. Aloitin leipomisen jo lapsena äidin kanssa ja yksin leivoin ulkomuistista sämpylöitä ja kääretorttuja kuusivuotiaana, muistelee Kortesoja.
Tolonen aloitti leipomisuransa isoäidin jalanjäljissä lapsena.
–Mummoni on perinneleipuri, joka osaa tehdä vaikka mitä. Ensimmäisen täytekakun tein yksin ollessani ykkösluokalla ja sitä ennen leivoin äitini kanssa, kertoo Tolonen.
Kortesoja ja Tolonen ovat tunteneet toisensa jo päiväkodista asti, joten töiden tekeminen kuluu yhdessä mukavasti. Kaikki leipomukset he tekevät ilman apukäsiä, mutta vanhemmista joku katsoo, että kaikki sujuu hyvin.
13-vuotias Tolonen toimii Bakers N&H:n yrittäjänä ja 12-vuotias Kortesoja on apurina. 4H-yrittäjän tulee olla 13-vuotias, joten Kortesojan tulee odottaa hetki vielä. 4H-yrittäjänä yhdistykseltä saa apua kaikkeen mahdolliseen, kuten paperitöihin. 4H:n kautta heillä on kaksi ohjaajaa, joilta he ovat kysyneet apua ja myöskin aina saaneet sitä.
Yritykseltä voi tilata muun muassa kakkuja, pikkuleipiä, suolaisia leivonnaisia tai vaikkapa kotiruokaa. Tilauksesta tuotteet voidaan tehdä vegaanisena ja gluteenittomana. Lisäksi he toimivat juhlissa tarjoilijoina ja auttavat järjestelyissä.
Isoin tilaus minkä he ovat saaneet, oli viime viikolla järjestetyt syntymäpäiväjuhlat. Juhliin tilattiin 400 pikkuleipää sekä neljä Britakakkua. Juhlien eteen he tekivät töitä aamusta iltaan.
Nuoret pitävät kaikenlaisesta leipomisesta, mutta yksi on ylitse muiden:
–Kaikki kakut ovat ihania ja niitä on kiva päästä koristelemaan, kaverukset toteavat.
Kaverukset toivovat, että yritys menestyisi ja siitä tulisi suosittu. He haaveilevat yrityksen laajentamisesta ja ovatkin suunnitelleet nettisivujen perustamista. Yrittämistä he aikovat jatkaa niin kauan kuin mahdollista.
–4H-yrittäjyydessä hyvää on se, että saa tehdä laidasta laitaan kaikkea, eikä ole rajoituksia sille, mitä voi tehdä. Olen miettinyt pitäisikö alkaa tarjoamaan myös lastenhoitoa leipomisten lisäksi, kertoo Tolonen.
Yrityksen toimintaa voi seurata Instagramista bakersnjah ‑tililtä, josta löytyy ohjeet tilausten tekemiseen. Yritys toimii Oulussa ja sen lähialueilla.