Oulun seudulla on tänä kesänä ollut useita sairaalahoitoa vaatineita punkkien levittämää puutiaisaivotulehdustapausta. Pohde suosittelee kaikkien rannikkokunnissa asuvien harkitsevan rokotteen ottamista. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana. Luonnossa liikkuvien tulisi suojautua vaatetuksella punkeilta sekä tehdä punkkitarkastus, ohjeistaa Pohde.
Maksutta rokotteen saavat ne, jotka asuvat paikkakunnilla, joissa riski puutiaisaivotulehdukselle on korkea. Pohjois-Pohjanmaalla maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja Raahen edustalla sijaitsevan Preiskarin saaren asukkaat ja mökkiläiset.
Rokotteen voi hankkia myös omakustanteisesti apteekista reseptillä tai yksityisestä terveydenhuollosta, jolloin rokotetta ei tarvitse hakea etukäteen apteekista. Henkilöt, jotka haluavat ottaa puutiaisaivotulehdusrokotteen omakustanteisena, voivat pyytää reseptin Digitaalisesta sote-keskuksesta. Jos Digitaalinen sote-keskus ei toimi omalla paikkakunnalla, silloin otetaan puhelimella yhteys omaan sosiaali- ja terveyskeskukseen reseptiä ja rokoteaikaa varten.
Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, ja rokotteen hinta on noin 30 euroa kappaleelta. Perusrokotesarjan jälkeen tehosteannokset tulee ottaa 3–10 vuoden välein riippuen henkilön iästä.
Puutiaisaivotulehduksen oireita ilmenee 10‒30 prosentilla tartunnan saaneista. Oireet alkavat 4‒28 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Ensimmäisiä oireita ovat kuumeilu, epämääräinen paha olo ja sairauden tunne. Tämä vaihe kestää keskimäärin alle seitsemän päivää ja valtaosalla oireet päättyvät tähän.
Noin 20–30 prosentille oireita saaneista kehittyy noin viikon oireettoman vaiheen jälkeen varsinainen aivotulehdus kuume- ja tulehdusoireineen. Oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valonarkuus, pahoinvointi sekä mahdolliset neurologiset oireet.
Puutiaisaivotulehdus voidaan todeta verikokeella aikaisintaan 1–2 viikkoa tartunnan saamisen jälkeen. Puutiaisaivotulehduksen sairastamisen jälkeen taudin sairastaneille jää elinikäinen immuniteetti sairautta vastaan.