Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan kesäkuussa hukkui 24 ihmistä.
Hukkuneista 14 oli miehiä, kolme naista ja seitsemässä tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Hukkumisista kahdeksan tapahtui uidessa, kuusi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä ja 10 tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Hukkuneita oli peräti 11 enemmän kuin vuoden 2023 kesäkussa.
Kesäkuun hukkumisista kahdeksan tapahtu Länsi- ja Sisä-Suomessa, kuusi Etelä-Suomessa, viisi Lounais-Suomessa, kolme Itä-Suomessa, yksi Lapissa ja yksi Pohjois-Suomessa.
Hukkuvaa ei ole helppoa tunnistaa. Hukkuva henkilö pystyy harvoin huutamaan apua. Kaikki energia joudutaan käyttämään pinnalla pysymiseen. Joku voi näyttää kiipeävän näkymättömiä tikkaita ylöspäin. Kädet voivat räiskähtää kerran pinnalla tai voi näyttää siltä, että ihminen vain sukeltaa. Joskus hukkuva voi myös näyttää tekevän kuperkeikkoja vedessä. Sairauskohtauksen saanut saattaa vain vajota pinnan alle.
Jos epäilee vedessä olevalla olevan jokin hätänä, kannattaa kysyä onko kaikki hyvin. Jos vastausta ei kuulu, on syytä ryhtyä toimeen. Ensiksi on tärkeää hälyttää lisäapua ja tehdä pelastustilanne näkyväksi muille. Hukkuvaa tulee pyrkiä rauhoittelemaan ja koittaa löytää jokin kelluttava apuväline mukaan ja pelastaa henkilö. Apuvälineen merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä hukkuvan suunta on usein ylöspäin ja ilman apuvälinettä lähestyessä hukkuva voi painaa myös pelastajan pinnan alle, kertoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.
Hukkumistapaukset voidaan ehkäistä toimimalla oikein veden äärellä. Tunnistetaan oma ja läheisten toimintakyky, huolehditaan että lähellä on auttamiskykyinen henkilö. Lisäksi varsinkin lasten kanssa täytyy muistaa olla läsnä ja valvoa lapsia riittävän lähellä, käsivarren mitan päässä.