Kuivaniemen Vatungissa sijaitsevaan Suvirantaan tullaan niin yöpymään kuin myös nauttimaan merellisistä maisemista ja hyvästä ruoasta. Suvirannan ravintolavastaava ja keittiömestari Teppo Tuovila kertoo Iin kunnan yrityskehittäjä Noora Huotarin vinkanneen alunperin paikasta. Toista kesää avoinna oleva Suvirannan lisäksi Tuovila pyörittää alueen majoituspalveluita, joihin kuuluu 14 vaunupaikkaa ja huoltorakennuksen yksi huone.
– Huone on vuokrattu alkusyksyyn saakka. Kovasti tarvittaisiin lisäkapasiteettia majoituspuolelle, sillä kysyntää riittää, Tuovila kertoo.
Suviranta avautuu heti kun kelit sen sallivat ja sesonki on nyt kuumimmillaan. Sesonki kestää elo-syyskuuhun ja pikkujoulukauden jälkeen ovet sulkeutuvat talveksi. Kesä Suvirannassa on lähtenyt kiireisesti käyntiin ja vakiasiakkaat käyvät paikalla viikottain, osa jopa päivittäin. Livemusiikki-iltoina baari ja terassi on ollut ääriään myöten täynnä.
– Etenkin viikonloppuisin porukkaa on liikkeellä todella paljon. Sana kiirii ja viikonloppuisin voimme venyttää aukioloaikaa kahteen saakka, riippuen miten porukka viihtyy.
Tulevana juhannuksena Suvirannassa juhlittiin livemusiikin säestämänä perjantaina ja lauantaina ja paikalle saapui sankoin joukoin niin matkailijoita, motoristeja kuin paikallisiakin. Suviralli on järjestetty jo 13 kertaa ja tämä on toinen kesä kun tapahtumapaikkana toimi Suviranta.
– Suviralli on ollut joka vuosi mieluinen tapahtuma niin järjestäjän kuin kävijänkin näkökulmasta.
Kesän aikana Suvirannassa juhlitaan myös häitä ja paikka toimii myös 6.7. järjestettävän RoppaRantaRockin virallisena jatkopaikkana. Loppukesästä juhlitaan perinteisiä venetsialaisia.
– Ensi vuoden kesällekin on jo tullut varauksia ja kyllähän tämä on aivan omanlaisensa miljöö.
Tuovila on toiminut alalla jo pitkään ja ensimmäinen kipinä ravintola-alalle syttyi nuorena poikana tiskijukan hommia tehdessä. Innostus ravintola-alaa kohtaan on pysynyt vuosien aikana ja Rokualla hotellinjohtajanakin työskennellyt Tuovila ei ole katunut Vaalasta Kuivaniemeen siirtymistä.
– Täällä on ihan eri tavalla kävijöitä ja tänne on todella hyvät kulkuyhteydet. Moni on vinkannut muun muassa karavaanari- ja motoristi-ryhmissä paikasta ja vastikään täällä pysähtyi Oslosta pohjoisen kautta Helsinkiin matkalla ollut motoristi, jolle oli vinkattu Suvirannasta kansainvälisessä motoristi-ryhmässä.
Vatungissa parasta Tuovilan mukaan on ympäristö ja tiivis yhteisö, missä yrittäjähenkeä ja tukea riittää. Suviranta on otettu hyvin vastaan ja positiivinen palaute on kiirinyt myös Tuovilan korviin. Hän uskookin, että parasta mainosta sosiaalisen median lisäksi on hyvin palvellut asiakkaat. Hän haluaa hyödyntää itsekin paikallisia palveluita ja esimerkiksi liha tulee lähituottajalta ja kala suoraan satamasta. Tarjolla onkin maittavia hampurilaisia, salaatteja sekä muun muassa lehti- ja possunpihvejä.
– Asiakkaat ovat nykyisin todella tietoisia siitä, mitä he syövät ja haluan tarjota hyvää ruokaa paikallisista ja laadukkaista raaka-aineista.
Tulevaisuudessa Tuovila haluaa kehittää majoituskapasiteetin lisäksi veneilijöiden palveluita.
– Tarkoituksena on ilmeisesti saada satamaan uusi vierasvenelaituri, mikä varmasti osaltaan lisää kävijämäärää.