Kiiminkijoen maantiesilta Haukiputaalla valmistui 70 vuotta sitten. Merkkivuoden kunniaksi Haukipudas-seura on koonnut sillan vaiheista valokuvanäyttelyn historiatietoineen. Näyttely kuului lauantaina vietetyn perinteisen Rakennusperintöpäivän ohjelmaan.
Valokuvanäyttelyä esitellyt Liisa Ervasti-Julku kertoi, että Kiiminkijoen ylittävä silta rakennettiin nopeuttamaan ja helpottamaan kulkua tärkeän pohjanmaan rantatien varrella. Joki oli ennen siltaa ylitettävä lautalla, venekyydillä tai kierrettävä Asemakylän rautatiesillan kautta. Kirjallisia dokumentteja on siitä, että aikoinaan Kiiminkijoen olivat ylittäneet Värjänojan ja Vanarannan kohdalta myös kuningas ja keisari sekä ruotsalainen kasvitieteilijä, joka lauttaa odotellessaan oli tutkinut rannan kiviä.
Teräsbetoninen, pääjänteeltään 52-metrinen kotelopalkkisilta valmistui 1954 ja oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Ervasti-Julkun oma ensimmäinen muistikuva sillasta on tuolta vuodelta, kun silta ei ollut ihan valmis, mutta sitä oli lupa käyttää. Oli pelottavaa, kun kaiteita ei vielä ollut. Samana vuonna valmistui myös poliisilaitos Niemeläntörmälle. Siltatyömaa työllisti satoja tekijöitä. Lakkoiluakin koettiin.
Vanhat valokuvat herättivät paljon muistoja vuosikymmenten varrelta. Pekka Paavola muisteli omista kouluajoistaan, että talvella jouduttiin joskus huristelemaan sillan ajoradalla, kun kapeaa pyöräily- ja jalankulkukaistaa ei oltu aurattu. Poliisikin huomautti asiasta. Myöhemmin sillan kupeelle on rakennettu erillinen, kaiteella erotettu kevyen liikenteen väylä parantamaan turvallisuutta.
Valokuvanäyttelyn teksteineen ovat koonneet Ervasti-Julkun kanssa Pirjo Siipola, Leena Happonen ja Piritta Pietilä-Litendahl. Kuvat ovat arkistoista ja yksityishenkilöiltä.
Rakennusperintöpäivään liittyvä Puttaan pihapiirit ‑tutustumiskierros järjestetään 24. elokuuta. Kohteina ovat Myllysaarentiellä Huovelinin Mylly ja Saha sekä vanha Törmälän pihapiiri.
Iiris Penttilä kertoi ukkinsa Veikko Huovelinin ja isänsä Esko Huovelinin pyörittämän myllyn ja sahan vaiheista. Iiris Penttilä perheineen on kunnostanut kohteen myös asuinkäyttöön. Myllyn ja sahalaitoksen perustivat alun perin Jussilan veljekset kuvernöörin päätöksellä 1912. Huovelinin Mylly ja Saha oli toiminnassa vuoteen 1977 asti, jolloin sähkögeneraattoreista toinen kastui isossa tulvassa. Patorakennelmat Kiiminkijoen Myllyhaarasta poistettiin 80-luvulla.
Myllyssä on jauhettu jauhoja, sahattu lautoja, tehty päreitä ja valmistettu jäkälä- ja kalalaatikoita sekä tuotettu sähköä myös lähitilojen tarpeisiin. Iiris Penttilä oli kymmenkesäisenä nikkaroimassa jäkälälaatikoita, kuten myös hänen serkkunsa Erja Seppälä ja Pirjo Lantto. Nopeimmat takoivat sata laatikkoa päivässä. Jäljen piti olla priimaa. Naiset muistelivat, että mylly ja saha oli merkittävä työllistäjä. Jauhoja jauhettiin taloihin ja toimitettiin kauppoihin ja leipomoihin myös Kiiminkiin ja Iihin.
Hannu Pietilä muisteli, että Kellostakin vietiin leipäviljaa jauhettavaksi Huovelinin myllylle. Kellon kylällä oli ainakin kaksi myllyä.
Toinen tutustumiskohde elokuussa on Tapio Törmälän asuinkäyttöön kunnostama, vuonna 1874 rakennettu Törmälän tilan päärakennus pihapiireineen. Entisöintiä Törmälä on tehnyt vanhaa kunnioittaen, mutta nykyajan asumistarpeet huomioiden. Aiemmin paikka oli Tapion isän Sepon omistuksessa.
Kari Holma on kirjannut tekemäänsä Törmälän tilasta kertovaan historiapostikorttiin, että tilalla pidettiin Haukiputaan ensimmäiset lestadiolaiset seurat vuonna 1863.
Haukiputaan kotiseutumuseo avautuu yleisölle heinäkuuksi. Museoon on valmistunut kaksi uutta, entisajan pyykinpesua ja sepän työtä kuvaavaa näyttelyä. Pyykinpesu oli vielä sata vuotta sitten naisten tehtävä ja yksi kodin raskaimmista töistä. Kesäinen pyykkipäivä oli usein joen tai meren rannassa.
Anna-Liisa Väisänen muisteli, että pyykinpesu oli useamman päivän homma. Kesäaikaan Martinniemessä kokoonnuttiin yhteisen pyykkipadan äärelle Ongalle. Talvella pyykkiä pestiin saunassa. Vesi haettiin vesikelkalla työväentalon kaivosta. Pyykin viruttaminen, kuivaus ja mankelointi tapahtui yhtiön saunalla.
Sepän pajan näyttelyssä on arvostettuun ammattiin liittyvää esineistöä. Tärkein työväline oli alasin, jonka päällä taottiin ahjossa kuumennettua rautaa. Usein oli monta rautaa lämpiämässä, siitä on peräisin kiireestä kertova sanonta “Monta rautaa tulessa”.
Arkkitehti Ilpo Väisänen luennoi puurakennusten tuhohyönteisistä, joita on Suomessa onneksi vain alle kymmenen lajia. Tervettä puuta syöviä hyönteisiä ovat esimerkiksi termiitit ja tupajäärät sekä hevosmuurahaiset. Lahon ja märän puun tuholaisia ovat tupajumi, hirsijumi ja kuolemankello.
Kuolemankello on saanut nimensä hirren sisästä kuuluvasta kellon tikitystä muistuttavasta hiljaisesta äänestä. Tikittävä ääni syntyy, kun kuoriutunut kovakuoriainen hakkaa päätään seinään kutsuna lajitoverilleen.
Uudessa rakennuspuussa voi esiintyä paikallisia hyönteisten aiheuttamia haittoja, jotka häviävät puun kuivuttua. Nämä hyönteiset ovat osa normaalia luontoa ja toimivat myös metsissä hajottaen lahopuuta. Tällainen on esimerkiksi papintappaja, joka nimestään huolimatta aiheuttaa vähäisiä vaurioita. Papintappajan nimi perustuu kansantarinaan, jossa kovakuoriainen mönkii papin korvaan ikävin seurauksin.
Parasta hyönteisten torjuntaa on Väisäsen mukaan ennaltaehkäisy. Tärkeintä on pitää puurakennukset rakenteellisin keinoin kuivina ja tuulettuvina. Puuainesta tuhoavia hyönteisiä tavataan lähinnä sellaisissa rakennuksissa, jotka ovat jo kosteuden seurauksena syntyneiden lahottajasienen vaurioittamia.
Hyönteisten hävittämiseksi on lämpö‑, kylmä- ja kemiallisia torjuntakeinoja. Arkikäytössä kemialliset menetelmät ja kuumennuskäsittelyt kannattaa unohtaa. –30 pakkasastetta tappaa useimmat tuhohyönteiset. Tiivistelmä Väisäsen esitelmästä löytyy osoitteesta: https://haukipudasseura.yhdistysavain.fi/