Haukiputaan Putaan Vilkkaat järjesti hiljattain kaikille avoimen laavuseikkailun. Idea siihen oli syntynyt suunniteltaessa 50-vuotisjuhlia, jotka pidettiin tänä vuonna helmikuun puolessa välissä. Todettiin, että olisi hauskaa järjestää kaikille avointa partio-ohjelmaa kaikilla Haukiputaan laavuilla ja pystyttää partioleiri keskelle kylää.
Näin voitaisiin esitellä partion monipuolisuutta niillekin, joille se ei ole ennestään jo tuttua ja samalla juhlistettaisiin 50 vuotista taivaltakin, totesi vuodesta 2020 lippukunnanjohtajana toiminut Juuso Heinänen.
Partiotoimintaa on ennen PuVia ollut jo aiemminkin, sillä vuonna 1954 oli perustettu Niemen Vilkkaat, joiden tukikohtana toimi Martinniemi. Toiminta pääsi hieman hiipumaan 1960-luvun loppupuolella, mutta sai uutta tuulta purjeisiin, kun Putaan Vilkkaat perustettiin 13.2.1974.
Laavuseikkailu oli oikeaan osunut nimi päivän toiminnoille, sillä pääosa tehtävistä ja esittelyistä tapahtui nimenomaan laavuilla. Asemakylän Myllysaaren laavu oli nimetty Vesilaavuksi, Keiskan laavu Tulilaavuksi, Runtelin laavu Metsälaavuksi, Annanmäen laavu Rauhalaavuksi ja Torpanmäen laavu Ilmalaavuksi.
Monelle saattoi tulla yllätyksenä, että kirkonkylän alueella on niinkin monta laavua. Useat niistä myös sijaitsevat luonnonkauniilla paikallakin. Rivinnokan laavua ei ollut otettu mukaan, koska sinne ei saa ajaa autolla. Partiolaiset siirtyivätkin laavulta toiselle pääosin pyörillä. Tämä koski pääosin Seikkailijoita eli 4.–6.-luokkalaisia. Samalla tuli kuntoiltuakin, koska matkaa kertyi päivän mittaan parikymmentä kilometriä.
Myllysaaren laavulla tehtävänä oli mm. rakentaa a‑pukki, jolla sitten voitiin kastumatta ylittää vähän leveämpikin oja. Kokoamisessa piti hyödyntää erilaisia solmuja, kuten siansorkkaa, pukkiköytöstä ja ristikkoköytöstäkin. Sai myös soveltaa toimivissa puitteissa. Aika monelle tehtävä osoittautui hankalaksi, mutta sitä varten oli paikalla partiojohtajia opastamassa.
Laavulla saattoi tutkailla myös ympäristön vesistöistä löytyviä öttiäisiä, suorittaa öljyvahingon puhdistamista, kiertää kalavisapolkua ja tutustua veden virtauksiin siihen tarkoitukseen rakennetulla koskisimulaattorilla, jonka partiojohtajat olivat rakentaneet kierrätysmateriaalista. Simulaattoripomona toimi partiojohtaja Anita Valkama.
Keiskan tulilaavulla tutustuttiin erityyppisiin nuotioihin, telttasaunaan, tulen sammuttamiseen sankoruiskulla ja testattiin tietoja maastopalorajoituksiin liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset olivat aika lailla tietoa vaativia. Esimerkiksi, mihin kellonaikaan maastopalovaroitus annetaan tai kuuluuko avotulen teko entisen jokamiehen, nykyisen jokaisen oikeuksiin.
Moni veikkasi kello kahtatoista päivällä, mutta väärin meni: 00:00 olisi ollut oikea vastaus ja avotulen teko ei kuulu jokaisen oikeukseen, täytyy olla maanomistajan lupa muutoin kuin yleisillä nuotiopaikoilla.
Nuotioitakin voi sytytellä tähtinuotiona, kynnystulena, kekonuotiona, ristikkonuotiona, Raappanan tulena tai rakovalkeanakin. Selvisi, että Raappanan tuli on keittonuotio, jossa halottu pölli toimii polttoaineena ja samalla vaikkapa nokipannun telineenä.
Matkaa Keiskan laavulta Runtelin laavulle oli 8–9 kilometriä, mutta reippaasti Seikkailijat sinnekin polkivat. Runtelin laavulla toimi laavupäällikkönä partiojohtaja Elisa Suikka, metsärastipäällikkönä Tomi Koutonen, suunnistuspäällikkönä ja ruokailusta vastaavana Samoajiin kuuluva Lauri Suikka. Partiojohtajan erotti partiohuivissa olevasta nahkaisesta josefiinansolmusta eli voglista.
Metsälaavulla oli suunnistukseen liittyviä rasteja. Saattoi opetella luonnonmerkeistä suunnistamista tai tutustua paikallisiin kasveihin. Sudenpennuille eli 1.–3.-luokkaisille oli järjestetty kuvasuunnistusta. Seikkailijoilla oli jo karttasuunnistus hallinnassa.
Hauska rasti oli metsäjooga, jossa saattoi opetella mm. sellaisia metsäisiä asanoita, kuten Korppi, Tapio tai Marjamättään Mielikki. Tälle laavulle oli tullut useita partioon kuulumattomia. Haukiputaan Ladun ylläpitämä laavu hienoine merimaisemineen onkin monelle jo ennestään tuttu paikka.
Annanmäen Rauhanlaavulta löytyi Huolilaatikko, johon saattoi jättää huoliaan poltettaviksi. Koska oli voimassa maastopalovaroitus, luvattiin lähettää laatikko Italiaan Vesuviuksen poltettavaksi. Laavulla vastasi rauhan kysymyksiin liittyvästä filosofoinnista vartionjohtaja Elias Ollila. Lapset, ja aikuisetkin, saivat jutella vaikkapa tulevaisuudesta ja leikellä rauhankyyhkyjä, joihin saattoi kirjoittaa siitä mikä huolettaa tai minkä toivoisi olevan hyvin. Ympäristöön pystytetyssä puolijoukkueteltassa saattoi osallistua meditaatioon ja riippumattometsässä ottaa vain rennosti. Pressukatoksesta löytyi makuualustoja päiväunia varten. Laavulla sai ihan luvan kanssa rentoutua luonnon helmassa. Laavun toiminnoista vastasivat laavupäällikkö Jessika Lämsä apunaan Eliaksen lisäksi Jenni Sipilä ja intialainen Drashti Bhatt.
Laavuseikkailu päättyi Torpanmäen Ilmalaavulle, josta löytyi ilmastoon liittyviä tietoiskuja ja tietovisakin. Laavulla sai kokeilla isojen saippuakuplien tekoa, harrastaa ilmapallopelejä ja tehdä paperilennokkeja. Tosin moni koko reissun tehnyt oli tässä vaiheessa jo aika uupunut kiipeämään mäen huipulle. Torpanmäelle oli pystytetty telttakylä, josta löytyi erityyppisiä yöpymiseenkin tarkoitettuja rakennelmia ja telttoja. Kokonaisuus esitteli hienosti sen, miten partioleiri pystytetään.
Ilta päättyi perinteiseen iltanuotioon, joka kokoaa koko leirin yhteen paikkaan rauhoittumaan ja purkamaan päivän tapahtumia. Tosin tällä kertaa ilman nuotiota.
Partiojohtaja Jenni Sipilä vastasi noin tunnin mittaisesta perinneohjelmasta, johon kuului mm. perinnelauluja, leikkejä, tarinoita, partiohuutoja ja jossa luettiin partioliikkeen perustajan, englantilaisen kenraalin Baden-Powellin (1857–1941) viimeinen kirje partiolaisille.
Laavuseikkailupäivä oli onnistunut kokonaisuus ja tapahtumaa johtaneet Eeva Kähkönen ja Marjaana Haarala saattoivatkin huokaista helpotuksesta. Tapahtumaan arvioitiin osallistuneen satakunta partioon kuulumatonta ja saman verran partiolaisia, joista yöksi jäi kuutisenkymmentä. Todennäköisesti lippukunta saa uusia jäseniäkin. Ehkäpä vastaava tilaisuus järjestetään joskus vielä uudestaan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.