Kiimingin Sykesaliin on valmistumassa ainutlaatuinen dokumenttiteatteriesitys nuorten elämästä. Kyseessä on kiiminkiläislähtöisen teatteri- ja esitystaiteilija Saara Isolan ja Porista kotoisin olevan musiikintekijä-teatteritaiteilija Miko Vahekosken yhteinen, Kiimingin taajamanuorista ja Kiimingistä kasvualustana kertova flow switch ‑nykyteatteriesitys. Teos synnytetään yhdessä kiiminkiläisten nuorten kanssa. Projekti tarjoaa mukana oleville nuorille ainutkertaisen mahdollisuuden päästä kertomaan omin sanoin elämästään, kokemuksistaan sekä Kiimingistä nuoruuden kasvuympäristönä.
Saara Isolan mukaan esitys jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa pureutuu Kiiminkiin kasvualustana – samoihin naamoihin ja kolmeen kauppaan. Kiiminkiä kuvaa myös tietynlainen toistuvuus. Ihmiset pysyvät samoina ja kaikki tuntevat toisensa. Vahekosken mukaan teoksessa on eräänlaista rakkaudellista ja välittävää kitinää Kiimingistä.
– Sitten kuitenkin kun me kysyttiin nuorilta, että näetkö sä itsesi täällä kymmenen vuoden päästä, niin yhtä lukuunottamatta kaikki nyökkäsivät heti ja vastasivat, että vaikka lähtisin jonnekin muualle, niin tulisin kuitenkin takaisin, Vahekoski kertoo.
Esityksen toinen osa kuvaa nuorisokulttuureita, turvallisuutta ja turvattomuutta. Mukana on odottamatonta ja surullistakin sisältöä, jonka kohtaamiseen taiteilijakaksikko ei ollut osannut varautua etukäteen: väkivaltaa, jengiytymistä, koulu-uhkauksia ja itsetuhoisuutta. Isolan mukaan aikuisten rooli nuorten elämässä näyttäytyy etäisenä; joko nuorten huolia ei oteta tosissaan tai avun saamisessa kestää pitkään.
Kolmas osa käsittelee Kiiminkiä paikkana maailmassa. Kiimingissä voi tuntea olevansa ikään kuin piilossa maailmalta. Taiteilijat kertovat viimeiseen osaan kätkeytyvän myös toiveikkuutta.
Saara Isola ja Miko Vahekoski ovat uuden ajan teatteritaiteilijoita, jotka ovat uponneet kokemuksellisuuteen asumalla Kiimingissä esityksen valmistamisen ajan. Kaksikko on tutustunut Turussa ja muodostanut yhteyden kiinnostuksestaan erilaisiin nykyteatterin muotoihin.
Projektin ohjaaja Isola on vuonna 2022 valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka on itse alun perin kotoisin Kiimingistä. Hän inspiroitui mahdollisuudesta ohjata kotiseudulleen jotain mitä siellä ei vielä ollut. Kaksikko työstää teosta aktiivisesti toukokuun ajan tutkien sekä nuorten sielunelämää että kiiminkiläistä ympäristöä.
Esitys on toteutettu yhteistyössä Valveen kaupunginosakulttuurin ja Läntinen tanssin aluekeskuksen kanssa. Ensi-ilta on keskiviikkona 29.5. kello 19. Muut esitykset nähdään perjantaina 31.5. kello 19 ja lauantaina 1.6. kello 19.