Tapio ja Marita Räisänen viettävät ansaittuja eläkepäiviä Haukiputaan Kellossa. Viime syksynä juhlaan oli aihetta, kun 50 vuotta yhteistä taivalta tuli täyteen. Nyt toukokuussa juhlan aiheena olivat Tapion syntymäpäivät viime viikolla.
Mäkihyppyä seuranneet muistavat hänet erityisesti siitä, että hän oli ensimmäisen suomalainen, joka voitti suurmäen maailmanmestaruuden. Taustalla oli vuosien työ ja Taivalkosken Tyrävaarassa löytynyt innostus lajia kohtaan.
Isä piti lapsuudenkodissa kyläkauppaa ja äiti hoiti postia. Lapsia oli yhteensä viisi. Kolme poikaa ja kaksi tyttöä.
Miten kiinnostus mäkihyppyä kohtaan syntyi, siitä hän ei ole varma. Perheessä kukaan ei harrastanut erityisesti urheilua.
– Televisiota ei ollut, mutta kyllä minä radiosta kuuntelin urheilukisoja ja mäkihyppääjien kuvia oli lehdissä.
Lajiin syttynyt into oli niin kova, että hyppäämään piti päästä keinolla millä hyvänsä. Kotitalon takana oli vanha navetta ja sen takana suuri lantakasa. Sinne Räisänen rakensi ensimmäisen harjoittelupaikan mäkihyppyä varten jo viisivuotiaana. Suksiurat lähtivät piipun juurelta. Lautojen avulla päästiin hyppäämään kattoa pitkin, lantakasalta ponnistaen. Katolle oli päästävä joka päivä.
Unelmissa oli tietenkin oikeat mäkihyppysukset. Lehdessä Tapio oli nähnyt mainoksen Poikakarhu ‑suksista. Hän tilasi ne salaa äidin nimellä.
– Äiti kysyi, että mitkäs ne nämä ovat ja ehdotti, että ei kerrota isälle ja lähetetään sukset takaisin. Nyt naurattaa, mutta silloin itketti.
Lähin oikea hyppyrimäki sijaitsi kirkonkylällä 30 kilometrin päässä ja sinne oli päästävä
– Jenkkikassi ja Taivalkoski! Siinä olivat ehtoni keskikouluun lähtemiselle.
Koulun jälkeen ensimmäinen osoite oli aina mäki, sillä syömään ehti myöhemminkin.
Siitä lähtien Räisänen on kulkenut elämässään aina mäkihyppy edellä. Opiskelu ja työpaikkakunnat on valittu aina sen mukaan, millainen mäkihyppypaikka on ollut tarjolla.
– Keskikoulun jälkeen huomasin, että Lahdessa voisi opiskella rakennuspiirtäjäksi. Kun nousin ensi kertaa Lahden mäelle, ajattelin että onneksi minun ei tarvitse hypätä tuosta suurimmasta, mutta ei mennyt kauaakaan, kun olin jo siellä.
Valmistumisen jälkeen seurasi paluu hetkeksi Taivalkoskelle, sieltä löytyi jo 50 metrin mäki.
– Katselin ihaillen Oulun poikia, jotka kävivät kisoissa ja harjoittelemassa. Halusin mukaan samaan harjoitusporukkaan ja niinpä hain töitä Oulusta.
Paikka insinööritoimistosta järjestyi heti ensi yrittämällä. Tuohon aikaan oululaiset harjoittelivat uimahallin takana 25 metrin mäessä. Kaksi kertaa kuussa harjoiteltiin Taivalkoskella. Kisoissa käyminen alkoi tuolloin tosissaan. Armeija toi lisää mahdollisuuksia harjoitteluun. Räisänen haki ja pääsi Kajaaniin armeijan talvilajien urheilukomppaniaan. Armeijan jälkeen hän palasi hetkeksi Ouluun.
Veri veti kuitenkin edelleen isompiin mäkiin ja kilpailuihin. Niinpä hän haki Kajaaniin opiskelemaan rakennusmestariksi. Harjoittelu jatkui 60 metrin mäessä ja Vuokatissa. Kajaanin vuosiin liittyvät uran mielenkiintoisimmat käänteet ja saavutukset. Tuolloin hän edusti Kainuun hiihtoseuraa. Kisa- ja harjoitusmatkoja kertyi vuosien myötä yhteensä 50 maasta.
– Hiihtoliitolla oli siihen aikaan rahat lopussa niin kuin nytkin. Ensimmäisen kerran sain hiihtoliitolta kutsun maajoukkueeseen 1975. Kuitenkin sillä ehdolla, että maksan itse matkani.
Merkittäväksi tueksi tuolloin muodostui toiminnanjohtaja Viljo Nieminen Kainuun piiristä.
– Harjoittele sinä vaan! Minä hommaan rahat ja pääset kisoihin, Nieminen lupasi. Hän kiersi kauppaliikkeissä sponsoreita etsimässä ja niin päästiin kisoihin.
Sama kuvio toistui, kun kutsu tuli Keski-Euroopan mäkiviikoille. Hiihtoliitto esitti Räisästä myös Suomen olympiajoukkueeseen 1976 hyvien näyttöjen vuoksi. Työväenurheilijoilla ollut kiintiö esti mukaan pääsyn. Saman vuoden keväänä 1976 Tapio hyppäsi suurmäen Suomen mestariksi Rukalla. Rukalla tuli voitto myös 1977.
Kainuun vuosien aikana perhe kasvoi mäkihyppyuran rinnalla kolmella lapsella. Kainuussa vierähti lopulta 20 vuotta. Viimeisinä vuosina mukaan tuli myös Kainuun hiihtoseuran mäkihyppääjien valmentaminen. Pojista neljä pääsi kilpailemaan maajoukkueessa.
Oman aktiiviuransa Räisänen lopetti 1980. Myöhemmin koko perhe muutti Taivalkoskelle ja alkoi toinen, 30 vuotta kestänyt ura Taivalkosken mäkikilpailujen johtajana sekä matkailualan yrittäjänä.
Kun Tapio ja Marita muutama vuosi sitten jäivät eläkkeelle, muuttivat he Haukiputaalle. Ensimmäistä kertaa mäkihyppy ei määritellyt kodin paikkaa.
– Meillä on täällä kaikkein tärkeimmät eli lapset ja lapsenlapset. Ollaan toinen toistemme turvaverkko puolin ja toisin.
Nuoren polven elämän seuraaminen ja tukeminen tuovat iloa ja eloa elämään.
Taivalkosken vuosina lapsenlapsi innostui mäkihypystä yhdessä kaverinsa kanssa. Lapsenlapsi Peter Räisänen ja joukkuekaveri Eemeli Kurttila lähtivät Kuopioon urheilulukioon mäkihypyn perässä.
– Siellä on paremmat harjoitusmahdollisuudet ja maajoukkuevalmentajat ovat myös siellä, Räisänen toteaa iloisena.
Viime vuonna Etelä-Koreassa järjestettiin nuorten talviolympialaiset. Suomi voitti olympia kultaa yhdistetyn sekakilpailussa. Molemmat pojat olivat samassa joukkueessa. Nuorten Pohjoismaiden yhdistetyn mestaruuskisoista Peter Räisänen toi kotiin pronssimitalin.
Tapio Räisänen
s.10.5.1949 Taivalkoski
Perhe: Puoliso Marita ja kolme lasta sekä kolme lastenlasta.
Koulutus: Rakennuspiirtäjä ja rakennusmestari.
Työuraa: Rakennusvalvoja Kajaanin kaupunki. Mäkikilpailujen johtaja ja matkailualan yrittäjä, Taivalkoski.
Urheilu-uraa:
- 1964 ensimmäiset kilpailut ja kilpailumatkat
- 1970 ensimmäiset SM-kisat
- 1973 Kilpailukiertue Yhdysvalloissa Seppo Hyvösen ja Martti Niemen kanssa
- 1976 SM-Kultaa, Rukan lentomäki
- 1977 SM-kultaa, Rukan lentomäki
- 1978 MM-Kultaa, Lahden Suurmäki
- 1978 Kultaa-Muovimäki Saksan Berchtesgaden
- 1980 Kultaa-Sapporon suurmäki Japani
Tehnyt aktiivisesti valmennustyötä 70-luvulta lähtien. Tapio Räisäsen elämäkertakirja Minä Tapsa 2018.toim. Juhani Eskola. Suomen Opetusministeriö myönsi Räisäselle 26.2.1997 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hänelle Pro Urheilu palkinnon 19.12.2012 tunnustuksena merkittävästä urheilu-urasta.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.