Yhteys yleisöön ja vaikuttavuus yhdisti viime perjantaina Juho “Salama” Tauriaisen järjestämän Rohkeus ‑seminaarin puhujia. Rohkeutta käsiteltiin niin yrittäjyyden, itsensä ylittämisen kuin häpeän ja uhkarohkeudenkin kautta. Puhujia yhdisti myös se, etteivät he kokeneet rohkeudeksi niinkään saavuttamiaan asioita vaan rohkeus löydettiin uskalluksesta tavoitella unelmia. Tauriaiselle tapahtumasta jäi mieleen erittäin positiivinen tunnelma ja hän kertoi kaiken sujuneen mallikkaasti.
– Olen todella kiitollinen taustajoukoista ja nyt viikonlopun hengähdystauon jälkeen painetaan uutta seminaaria tulille, Tauriainen kertoi.
Ensimmäiseksi lauteille asteli Oulussa asuva ja Kuivaniemellä mökkeilevä Antti Niittyviita. Hän kertoi omasta polustaan yrittäjyyteen ja ensimmäisistä kylmäpuheluista, joita oli pakon edessä tehtävä, jotta yritykseen saataisiin kassavirtaa.
– Ensimmäisen soiton kohdalla toivoin, ettei kukaan vastaisi eikä vastannutkaan. Toinen vastasi ja huusi. Seuraava puhelinnumero oli vaikea näppäillä, Niittyviita kertoi.
Niittyviita puhui myös siitä, että rohkeus on lihas, joka voimistuu treenaamalla. Sama koskee hänestä kaikkia tunnetaitoja ja parhaiten ne kehittyvät, kun uskaltaa astua vähänkään omalta mukavuusalueelta pois. Niittyviidan puhe kulminoitui fokukseen, Merkitykseen ja kehoon.
– Tunne draivaa tekemistä. Jos olisi älystä kiinni, meillä kaikilla olisi sixpack ja miljoona rahaa, Niittyviita nauroi.
Pitkän uran yrittäjänä sekä toimitusjohtajana tehnyt Juha Jaara puhui omasta taustastaan ja yleisössä nautittiin miehen sukupolvet ylittävistä huomioista ja henkilökohtaisesta kasvutarinasta. Jaara nosti esille, kuinka huomaamattoman masentavia suomalaisten vanhat sanonnat ovat.
– Kun kasvoin isää pidemmäksi, menin hänen taakseen peilin eteen laittamaan tukkaa ja isä sanoi minulle ettei tuosta pituudesta ole hyötyä kuin tuohimettällä tai hankipaskalla, Jaara nauratti yleisöä.
Hän toivoi, ettei sanontoja enää siirrettäisi seuraaville polville ja samalla hän puhui sosiaalisesta ympäristöstä ja siitä ovatko ympärillä olevat ihmiset sellaisia, jotka myötäelävät ja kannustavat. Lisäksi hän painotti vision voimaa, verkostoja, inhimillisyyttä, sitouttamista ja rakkaudesta lajiin tekemistä.
Seminaarin paneelikeskusteluun osallistuivat Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen, ensimmäisenä ihmisenä Atlantin valtameren yli kahteen kertaan soutanut Jari Saario ja suomalaisen personal trainingin pioneeri Riku Aalto. Paneelin juontaja Juha Ahola kysyi osallistujilta muun muassa mitä rohkeus heille merkitsee.
– Minulle rohkeus on sitä, että uskaltaa yrittää ja tavoitella omia unelmia. Rohkeutta ei ollut niinkään lähteä soutamaan, sillä se tuli selkärangasta, vaan rohkeutta oli lähteä myymään 200 000 euron projektia ilman minkäänlaisia myyntitaitoja, Saario naurahti.
Saario kertoi myös soutu-urakan olleen parasta mitä hänelle on lasten syntymien lisäksi tapahtunut eikä hän olisi voinut uskoa, kuinka paljon hän inspiroi muita. Aalto muistutti, että rohkeutta on lähteä pala kerrallaan viemään omaa hyvinvointiaan eteenpäin ja lisätä voimavaroja tekemällä asioita joista nauttii.
– Suomalaisia vaivaa liikkumattomuus ja jos vielä panostamme lisää lepoon, meistä tulee jalattomia, Aalto totesi.
Manniselle johtajana rohkeus on sitä, että luottaa tekijöihin ja uskaltaa antaa heille tilaa. Lisäksi hän mainitsi, että jokaisella olisi hyvä olla peilinä sellaisia henkilöitä, joiden kautta itsereflektointi onnistuu.
– Pitäisi uskaltaa sanoa enemmän kyllä, Manninen lisäsi.
Iltapäivän ohjelman aloitti palkittu näyttelijä Anu Sinisalo. Häpeästä rohkeuteen ‑teema valloitti yleisön ja Sinisalon omat kertomukset omista häpeän hetkistä sai yleisön rentoutumaan. Erityisesti Kreikan reissun vesihiihto-tarina sai yleisön nauramaan.
– Meidän pitäisi enemmän puhua omista häpeän hetkistä ja tunteista, Sinisalo sanoi.
Sinisalo korosti sitä, että läsnäolo ja kuuntelemisen taito ovat tärkeitä niin näyttelijän kuin yrittäjänkin ammatissa. Hän kertoi itse prosessoivansa häpeää todella paljon.
– Ihminen ei ole rohkea, jos ei altista itseään koskaan häpeälle. Kaikki siis seuraavaksi rohkeasti kohti uusia kohelluksia, Sinisalo hymyili.
Seminaarin pääpuhuja Duudsoneista tuttu tv-kasvo Jukka Hilden kertoi, että hänen ajatuksensa rohkeudesta on muuttunut vuosien aikana. Ikänsä yrittäjänä toiminut Hilden sanoi myyntitaitojensa joutuneen kovimpaan koetukseen, kun hän sai houkuteltua vaimonsa muuttamaan Suomeen. Duudsonien alkutaipaleella hän koki rohkeudeksi sen, että he uskalsivat pyytää neuvoja.
– Otettiin yhteyttä Harlinista Seliniin ja Himin manageriin. Eli kaikkiin, jotka pystyivät kertomaan miten voisimme päästä maailmalle, Hilden kertoi.
Duudsonit myytiinkin ensin Australiaan, jonka jälkeen ohjelma levisi 150 eri maahan. Tärkeintä ystäväporukalle oli tähtien taivaalta kurkottamisen ohella mennä aina eteenpäin ihminen edellä.
– Rohkeutta on ollut uskallus olla täysin omia itsejämme ja olemme nostaneet esille meidän kansallispiirteitä, Hilden muistutti.
Neuvoksi Hilden antoi, että aina kannattaa luvata vähemmän ja antaa enemmän. Unelmien jahtaaminen maailmalla on vaatinut paljon ja Hilden kertoikin heidän toiminnastaan löytyvän niin uhkarohkeutta, suomalaista kansanperinne ‑rohkeutta sekä täyttä ja luovaa hulluutta. Muutama yleisöstä ihmettelikin näytetyn videon jälkeen, miten mies on vielä hengissä. Kovan burnoutin läpikäymisen jälkeen rohkeus löysi jälleen uusia muotoja.
– Piti olla rohkea katsoakseen itseään peilistä. Huomasin, että jos itse hajoaa, kaikki ympärilläkin hajoaa. Eli muistakaa olla tarpeeksi rohkeita ja olla armollisia itsellenne, Hilden päätti puheensa.
Seminaarin yleisö oli erittäin vaikuttunut hyvin rakennetusta päivästä ja puhujien ammattitaitoa kiiteltiin. Tapahtuman yksi tavoite oli verkostoituminen ja koko päivän jatkuneesta puheensorinasta päätelleen tavoite saavutettiin. Ensi vuonna seminaari järjestetään 9.5. Iisi-areenalla ja Tauriainen paljasti pääpuhujan olevan silloin Elastinen, eli Kimmo Laiho.