Virpiniemen merivartioasemalla juhlittiin merkittävää hetkeä, kun uuden asemarakennuksen peruskivi muurattiin viime keskiviikkona. Uudet tilat valmistuvat joulukuussa ne otetaan käyttöön vuoden 2025 alussa. Uusi asemarakennus palvelee Virpiniemen merivartioaseman tämän päivän tarpeita ja turvaa toimintaedellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen.
– Tätä työtä ei voi tehdä etänä. Tarvitsemme aina toimitiloja, jotta olemme valmiudessa pelastamaan ja turvaamaan ihmisiä ja ympäristöä, valvomaan rajoja ja puolustamaan, sanoi Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö, kenraalimajuri Matti Sarasmaa.
Vaikka Virpiniemen merivartioston uusi asemarakennus ei ole mittaluokaltaan suurimpia Rajavartiolaitoksen ja Senaattikiinteistön meneillään olevista hankkeista, se on Länsi-Suomen merivartiostolle toiminnallisesti ja sijainniltaan merkittävä palvelemaan Virpiniemen merivartioston laajan toimialueen tarpeita.
Sarasmaan mukaan merivartioasema tulee säilymään Virpiniemessä tulevaisuudessakin operatiivisia työntekijöitä varten. Uusi asemarakennus on suunniteltu kestämään rannikon vaativat sääolosuhteet ja jatkuvan ympärivuorokautisen käytön.
Juhlavalla peruskiven muurausseremonialla haluttiin kunnioittaa vanhaa perinnettä ja osoittaa näin hankkeen merkityksellisyys, sanoi Senaatti-kiinteistön rakennuttajapäällikkö Pasi Petäjäjärvi. Asemarakennuksen rakentaminen etenee suunnitellusti ja aikataulussa. Peruskiven muuraukseen osallistui Rajavartiolaitoksen, Senaatti-kiinteistön, Oulun kaupungin, pääsuunnittelijan ja päätoteuttajan edustajat.
Virpinimemen merivartioaseman alueella parannetaan myös sataman rakenteita asentamalla kesällä uusi ponttonilaituri. Hankkeisiin sisältyy myös uusi vene- ja öljyntorjuntakaluston vesillelaskuluiska ja polttoainelaituri.
Entinen asemarakennus purettiin viime syksynä. Se oli rakennettu 50 vuotta sitten. Merivartioaseman maa-alueet oli vuokrattu Kellon jakokunnalta, mutta pari vuotta sitten Senaatti-kiinteistöt hankki maat omistukseensa ja lisäksi ostettiin Oulun kaupungilta pieniä sataman vesialueita, kertoi toimialajohtaja Mikko Järvinen Senaatti-kiinteistöstä. Satama-alueen uusiminen on osa laajempaa Senaatti-kiiinteistöjen ja Rajavartiolaitoksen merivartioyksiköiden toimintaa tukevia uudistuksia vuoteen 2026 mennessä.
Virpiniemen merivartioaseman päällikkö Janne Isometsä kertoi olevansa tyytyväinen, kun käyttöön saadaan ajanmukainen ja toimiva asemarakennus sekä terveelliset työskentelytilat. Samalle tontille rakennetuissa väistötiloissa on toimittu jo viisi vuotta, sillä vanha rakennus ei ollut terveysturvallinen. Väistötilat ovat Isometsän mukaan vastanneet tarkoitusta. Henkilöstövahvuus asemalla on 20–30.
Myös satama-alueen hankkeet parantavat olosuhteita ja toiminintaedellytyksiä. Jatkossa asemapaikalla voi olla myös 20-metrinen rannikkovartiovene, Isometsä kertoi.
Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo J. Husso sanoi, että hänellä oli erittäin mieluinen tehtävä esittää kaupungin tervehdys peruskiven muuraustilaisuudessa. Merivartioasema ja koko Virpiniemen alueen kehittäminen ovat kaupungille merkityksellisiä ja tärkeitä kohteita. Kaupunki satsaa alueen infraan yli 600 000 eurolla.
Puheenvuoroissa kiiteltiin Rajavartiolaitoksen, Senaatti-kiinteistöjen, suunnittelijoiden ja rakentajien hyvää yhteistyötä hankkeessa.
Pääurakoitsijan Rakennus-Koskela Oy:n toimitusjohtaja Heikki Koskela sanoi, että marraskuussa käynnistynyt rakentaminen on edennyt suunnitellusti ja aikataulussa, vaikka talven poikkeuksellisen kovat pakkaset ja tuulet toivat haasteita.
– Oli otettava käyttöön varasuunnitelmia, mutta kun rakennetaan, näin joudutaan usein tekemään. Hyvä lopputulos on tärkein.
Asemarakennuksen seinä- ja kattoelementit on jo asennettu paikoilleen, ja maanvaraisen lattian rakentaminen sekä vesikattotyöt ovat käynnissä.
Lattian alle peruskiveen upotettuun lieriöön suljettiin käytössä olevat metallirahat, Rantapohja, Kaleva ja Rajamme vartijat — lehdet, rakennuksen peruskirja ja hankesuunnitelma sekä rakennuksen käyttäjistä kertovia pieniä esineitä. Lieriön valaminen peruskiveen noudattaa rakentamisen perinnettä, jossa seuraaville sukupolville jätetään tietoa tämän hetken yhteiskunnasta.
Vaskikvartetti esitti juhlaväelle komeita merimarsseja ja lopuksi kuultiin Myrskyluodon Maija, joka siivitti juhlaväen kesän odotuksen tunnelmiin.
Tällä hetkellä eletään kriittistä aikaa, sillä merellä on vielä jäätä, mutta jäälle menemiselle on ehdoton kielto, muistutti Janne Isometsä. Merivartiostolla on ollut lähialueilla muutamia avustus- ja pelastustehtäviä talven aikana. Niin talvi- kuin kesäaikanakin tehtävien määrät vaihtelevat olosuhteiden mukaan.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo J. Husso muurausvuorossa.