Nykyään ihmiset ovat aika valveutuneita huolehtimaan omasta ihoterveydestä ja hakeutuvat herkästi hakemaan apua ihoalueille ilmaantuvissa ongelmissa. Myös aurinkosuojauksen merkitys ymmärretään varsin hyvin ihosyöpien ja muiden haittojen ehkäisemiseksi.
Valitettavan usein niitä syöpiäkin löytyy, mutta onneksi harvoin henkeä uhkaavia, toteaa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Toni Aho.
– Kaksi yleisintä käyntiaihetta vastaanotollamme ovat erilaisten ihomuutosten tarkastus sekä aknen hoito.
Akne ja sen sukulaistauti ruusufinni, erityisesti kasvoille hakeutuvina ihosairauksina, ajavat herkästi niistä kärsivän henkilön hakemaan ammattilaiselta apua. Molemmat ihosairaudet ovatkin hyvin yleisiä, ja niihin löytyy luotettava hoito, Aho toteaa.
Tyypillisiä vain ihotautilääkäriltä saatavia hoitoja ovat nestetyppijäädytyshoidot, jossa ei-toivotun ihomuutoksen päälle suihkutetaan nestetyppeä. Tämä saa muutoksen rupeutumaan ja lopulta irtoamaan. Varsinkin ei-toivotuille syylille ja ”viisauden luomille” eli iän myötä kehittyville rasvaluomille se on edullista ja toimivaa hoitoa, ja yleensä muutos paranee nätisti ilman arpeutumista.
– Toinen ylpeyden aihe vastaanotollamme on aknearpien ja muiden häiritsevien ihoarpien hälvennyshoidot. Olen käyttänyt paljon aikaa näihin perehtyäkseni, ja meillä onkin ihan oma hoitoprotokollamme aknearville, joiden hoidossa yhdistetään niin laser- ja happokuorintahoitoja ja kirurgiaa.
Oulun Ihoterveys Oy on Pohjois-Suomen ainut yksityinen lääkärikeskus, joka on keskittynyt pelkästään ihotautien hoitoon. Sen perustaja ja toimitusjohtaja on Iistä kotoisin oleva Toni Aho.
Lääkärikeskuksessa keskitytään kokonaisvaltaiseen ihon hyvinvointiin, sairauksien hoitoon ja ihoterveyden ylläpitoon. Klinikalla tehdään myös pienkirurgisia toimenpiteitä kuten luomenpoistoja ja tatuointien poistohoitoja. Osaamisalueisiin kuuluvat muun muassa erilaisten allergioiden parissa työskentely sekä seksuaaliterveys. Tarjontaan kuuluvat myös tieteellisesti todistetut esteettiset hoidot.
Kauneustrendit luovat ihmisille illuusiota täydellisestä ja virheettömästä ihosta. Nykyisenä somevaikuttajien ja kuvasuodattimien aikakautena ihmisille tulee paljon paineita siitä, iho näyttäisi myös luonnossa mahdollisimman virheettömältä.
– Eihän luonnollinen iho ole koskaan täysin virheetön, vaan erilaiset luomet, kauneuspilkut ja ihohuokoset kuuluvat sen pintaan, ja niistä pitäisi osata olla vähän ylpeäkin, Toni Aho huomauttaa.
Muoti-ilmiöihin kuuluu nykyään tatuointien yleistymisen trendi myös näkyville ihoalueille kasvoille ja kaulalle. Mitähän trendin väistyessä, lisääntyvätköhän tatuointien poistohoidot entisestään, Aho pohtii.
Luonnonkosmetiikan markkina-arvo lisääntyy vuosi vuodelta.
– Välillä tuntuu, että kuluttajalla unohtuu terveen järjen käyttö tässä mainosryöpytyksessä. Esimerkiksi luonnonpellosta ihovoiteeseen valittu ainesosa ei ole sama asia kuin ihoystävällisyys eikä edes ekologisuus. Luonnonkosmetiikka voi allergisoida ja ärsyttää herkkää ihoa siinä missä teollisetkin tuotteet.
– Kun voidekokonaisuuksia valmistetaan niin sanotuin ekologisin menetelmin, mitä sillä tarkoitetaankin, siinä kuluu yhtä lailla planeetan luonnonvaroja ja arvokkaita viljelyspinta-aloja. Puhumattakaan, jos voiteita lutrataan tuubikaupalla lähtökohtaisesti terveelle iholle.
Esimerkiksi Aho ottaa pihkavoiteen. Luonnonhartsiallergiaa esiintyy pohjoismaisessa väestössä noin viidellä prosentilla, eli vähintään näin iso ryhmä pihkavoiteiden käyttäjistä saa iholleen haittoja. Voidetta markkinoidaan kuitenkin ”turvallisena” ja ”luonnonmukaisena” ihmeaineena miltei vaivaan kuin vaivaan.
Toni Ahon intohimona tiede ja luova kirjoittaminen
Ihotautien erikoislääkäri ja kirjailija Toni Aho (s. 1976) kävi peruskoulun ja lukion Iissä. Hän kertoo olevansa hyvin kiitollinen niistä elämän eväistä, joita hän lapsena ja nuorena sieltä sai.
– Minulla on aina ollut kaksi suurta intohimoa, tiede ja luova kirjoittaminen. Näistä haaveilin jo poikasena, kun touhuilin ikätovereitten kanssa Iin Vanhan Haminan ja keskustan alueella. Meillä oli leikkimielisiä tiedekerhoja milloin eläimiin, hyönteisiin tai tähtitieteeseen liittyen, tai leikittiin vaikkapa kemistiä.
– Heti kun opin lukemaan niin innostuin myös tarinoiden kertomisesta, ja aloin unelmoida kirjailijan ammatista. Elin tosi vahvasti mukana fiktioromaaneita lukiessani. Luin useimmiten seikkailua, jännitystä ja kauhua tai sitten lääketieteellisiä trillereitä. Siinä oli suorastaan jotakin järisyttävää. Halusin itsekin päästä luomaan vastaavia maailmoja.
Tieteisromaaneja ja sairaalamaailmaan sijoittuvia jännityskirjoja Aholta on ilmestynyt viisi. Viimeisin on vuonna 2021 julkaistu Partus, joka on kolmas lääketieteellinen trilleri Milla Vartiainen ‑sarjassa.
Lääkärin ammatissa Toni Ahoa alkoi kiehtoa ihotaudit, sillä ihmisen iho nivoutuu ainutlaatuisella tavalla paitsi psyykeen ja identiteettiin, myös fyysiseen terveyteen. Erikoislääkäriksi valmistuttuaan toistakymmentä vuotta sitten hän koki omakseen yksityislääkärin uran lääkärikeskuksissa. Merkittävä vaikutus oli sillä, että yrittäjänä toimiminen mahdollisti päättää itse työajoista, mikä oli luovan kirjoittamisen kannalta välttämätöntä.
Pandemia-aikana alkoi kypsyä ajatus oman ihotautiklinikan perustamisesta, potilaan edun ajamisesta ja mahdollisuudesta rakentaa itse oma työympäristö hoitotiimeineen.
– Tunsin vahvasti, ettei ison valtakunnallisen yksityislääkäriketjun palveluksessa päässyt kunnolla keskittymään olennaiseen eli ihosairauksissa auttamiseen, vaan koko ajan tuli byrokraattista huttua rinnalle, laatupalavereista tietoturvallisuustentteihin. Sen kaiken konkreettinen hyöty potilaalle vaikutti mielestäni aika mitättömältä.
Ideana oli rakentaa viihtyisä työympäristö myös toiminimilääkäreille. Kun sopivat toimitilat löytyivät Oulun keskustan Lääkäritalosta, niin pyörä lähti pyörimään. Toni Aho perusti Oulun Ihoterveys Oy:n, jossa toimii lääkärityönsä ohessa yrityksen toimitusjohtajana ja lääketieteellisenä johtajana.
– Aloitimme pienestä ja lähdimme rakentamaan kokonaisuutta pala kerrallaan. Toimilupa- ja remonttihärdellien jälkeen pääsimme aloittamaan vastaanoton omissa tiloissa syksyllä 2021. Olihan se huikeaa! Siitä eteenpäin töitä onkin piisannut, mutta kova motivaatio ja hoidettavilta tuleva positiivinen palaute kannustaa jatkamaan. Lääkärikeskuksessa työskentelee kahdeksan ihotauteihin perehtynyttä lääkäriä ja hoitajia on puolitoista.
Toni Aho ottaa edelleen potilaita vastaan myös Haukiputaan Lääkärikeskuksessa 1–2 päivänä kuukaudessa. Työkiireet ovat nyt olleet etusijalla, mutta Aho toivoo myös kirjoittamiselle löytyvän aikaa lähitulevaisuudessa.
Ihotautilääkäri vastaa kysymyksiin
Rantapohja kysyi ihotautilääkäri Toni Aholta vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin.
Murrosikäisillä esiintyy usein näppylöitä ja aknea, mutta miksi akne ilmaantuu uudelleen nuorille aikuisille?
Akne voi jatkua tai alkaa uudelleen aikuisiällä perinnöllisen taipumuksen tai hormonitoiminnan muutosten vuoksi. Varsinkin naisilla akne voi pahentua raskauden, tiettyjen hormonaalisten ehkäisymuotojen tai polykystisten munasarjojen seurauksena.
Jos akne on kovin tulehduksellinen, eli tulee paljon kipeitä ja isoja näppylöitä, tai akne aiheuttaa sosiaalista haittaa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös jos huomaa aknen jättävän jälkeensä arpeutumista. Kotikonsteilla ja ruokavalioilla ei ole yleensä luotettava teho tulehduksellisessa aknessa.
Nuorilla ja jopa lapsilla on trendinä ostaa käyttää aikuisille tarkoitettuja hoitavia voiteita, kuorintoja ja naamioita. Onko tästä haittaa?
Tämä on siksi ongelmallista, että lasten iho on erilainen kuin nuorten aikuisten. Iho alkaa rasvoittua vasta murrosiän myötä ja myös ihon sarveiskerros, eli ihon uloin mekaaniskemiallinen suoja, on lapsilla aikuista herkempi. Jos lapset käyttävät aikuisille tarkoitettuja kuorivia kemikaaleja, niin iho herkästi ärtyy. Muutenkaan hoitavia ainesosia ei kannata ostaa pelkkien mielikuvien perusteella. Useinkaan tuotetta esittelevä sometähti ei ole hoitoalan ammattilainen tai edes kosmetologi, eikä siksikään ole oikea henkilö suosittelemaan alaikäisille terveystuotteita.
Voiko tatuoinneista aiheutua terveyshaittaa?
Suurin ongelma on tatuoinnin oton katuminen myöhemmin. Tutkimusten mukaan jopa joka kolmas ”leiman” ottaja katuu tekoaan myöhemmin. Harvoin tatuointiväri voi tehdä myös allergisen reaktion, jolloin kuvan alueelle tulee paukamointia, kutinaa tai muuta ihottumaa. Silloin hoito on haastavaa, ja usein julkinen sektori ei sitä kustanna.
Tatuointi voi myös peittää alkavan ihosyövän kuten melanooman, jolloin diagnoosi viivästyy. Tatuointiväri kulkeutuu myös elimistön nestekierron suodattimiin, imusolmukkeisiin, ja voivat häiritä syöpien levinneisyyden arviointia.
Voidaanko tatuointi poistaa täysin?
Poistossa käytetään laserhoitoa, joka hajottaa tatuointipigmentin, minkä jälkeen elimistön puhdistusjärjestelmä siivoaa ”roskat” pois. Samalla kuva haalistuu vähitellen. Kaikki värit eivät toistuvillakaan hoidoilla hälvene kunnolla, ja usein ihoa ei saada täysin alkuperäisen näköiseksi kymmenienkään hoitokäyntien jälkeen. Tatuoinnin poisto on pitkä ja kallis prosessi. Mikäli kuitenkin tatuointi häiritsee, niin suosittelen lämpimästi käymään poistoja suorittavan ammattilaisen arviossa.
Onko Oulun seudulla syyhyä? Voiko syyhy parantua itsestään?
Syyhyä hoidetaan meillä Ihoterveydessä vähintään kerran viikossa, eli yleisestä vaivasta on kysymys. Ihotautilääkärillä käynti kannattaa ennen hoitoja, sillä usein vain ihotautilääkäri voi antaa asiasta varman diagnoosin. ”Varmuuden vuoksi” hoitaminen on kallista ja työlästä, ja monesti tautiin liittyy myös sosiaalista ahdistusta ja pelkoa taudin tartuttamisesta muihin.
Syyhylle on tyypillistä ilta-aikaan pahentuva kutina. Iholle alkaa vähitellen kehittyä näppylöitä, käsiteriin ja muualle raajoille tai keskivartaloonkin. Viimeistään jos kuulee jonkun lähipiiristään oirehtineen, niin kannattaa käydä lääkärissä. Hoitamattomana syyhy harvoin paranee. Kutina ja ihottuma yleensä vain pahentuvat. Syyhyn hoito kannattaa aina, ja usein oireet ovat niin kurjia, että hakeudutaan hoitoon.
Minkälainen luomi tai ihomuutos kannattaa tarkistuttaa?
Kaikki uudentyyppiset, kirjavat ja ihoon sulautuvat yli 6 mm halkaisijaltaan olevat luomet on syytä panna merkille tai jos luomi kasvaa seurannassa. Samoin, jos aiemmin oireettomaan luomeen kehittyy uutta oiretta, kuten kutinaa ja verenvuotoa. Yleensä melanooma tai ihosyöpä tulee iholle ikään kuin uutena luomena tai muutoksena viikkojen tai kuukausien kuluessa, kuin jo vuosikymmenet sellaisenaan ollut muutos yhtäkkiä muuttuisi syöväksi.
Minkälainen voide suojaa hyvin ihoa auringolta?
Ihotautilääkärin näkökulmasta kaikki alle 20 suojakertoimen voiteet ovat turhia, konkreettisinta hyötyä saa vähintään 30 kertoimen voiteesta. Sekä ultraviolettisäteily B että A vaurioittaa ihoa (UVA, UVB), joten on hyvä tarkistaa, että tuote sisältää sekä UVA- että UVB-suojan.
SPF tarkoittaa suojakerrointa, jonka voide tuottaa iholle, kunhan sitä on levitetty hyvissä ajoin (väh. 10 min.) ennen ulkoilua ja anteliain kerroksin. Ohuelti siveleminen ei riitä.