Kuntaliitto kertoi maaliskuussa, että Suomen väestörakenteen rajun muutoksen vuoksi peruskoulujen oppilasmäärä on laskemassa historiallisen voimakkaasti. Peruskoulussa olevien määrä vähenee noin 80 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä.
Oulussa ei ole niin heikko tilanne kuin koko maassa keskimäärin. Syntyneitä oli Oulussa viime vuonna edelleen enemmän kuin kuolleita. Myös Oulussa syntyvyys on kuitenkin 2010-luvulla laskenut merkittävästi aiemmasta.
Väestörakenteen muutos vaikeuttaa Suomen julkisen talouden hoitoa, ja työntekijöiden saamista niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Syntyvyyden lasku heikentää myös eläkejärjestelmän rahoitusta.
On surullista, että tilastot alhaisesta syntyvyydestä eivät ole vieläkään herättäneet laajemmin maamme poliitikkoja.
Nykyinen hallitus näyttää nojautuvan politiikassaan lähes kokonaan maahanmuuton varaan, koska todellisia vaikuttavia toimenpiteitä syntyvyyden nostamiseksi ei ole tehty, vaan päinvastoin lapsiperheiltä leikataan rajusti. Hallituksen harjoittama politiikka ei ole millään mittarilla lapsiperhemyönteistä.
Työperäinen maahanmuutto ei ole pitkän aikavälin kestävä ratkaisu Suomen julkisen talouden ongelmiin. Monet muutkin Euroopan maat kamppailevat matalan syntyvyyden kanssa ja yrittävät kilpaa houkutella erilaisilla keinoilla työntekijöitä.
Kestävä tapa korjata väestörakennetta on tehdä suunnanmuutos perhepolitiikassa. Ensinnäkin hallituksen pitäisi tulla järkiinsä ja perua rajusti lapsiperheisiin osuvat leikkaukset. Hallituksella ei ole riittävää kuvaa leikkausten kokonaisvaikutuksista, sillä niitä ei ole edes koetettu arvioida.
Lapsiperheiden tulee olla politiikan keskiössä senkin vuoksi, että perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. Lapsen ja nuoren hyvinvointi lähtee hänen kodistaan.
Perheiden taloudellisen tilanteen korjaamiseksi Suomessa tulee ottaa takaisin mahdollisuus perheverotukseen. Perheverotus on käytössä monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Ranskassa, Saksassa, Unkarissa ja Sveitsissä. Suomen kannattaa ottaa näistä maista oppia ja luoda oma perheverotuksen malli, joka kannustaa perheen perustamiseen.
Lapsilisä tulee sitoa indeksiin, koska lapsilisän reaaliarvo on laskenut jopa yli 42 prosenttia vuodesta 1994. Lapsilisää ei otettu sotien jälkeen käyttöön sen takia, että olisi ollut jakovaraa, vaan sen vuoksi, että syntyisi jakovaraa.
Lapsi on lahja ja itsessään arvokas, mutta myös tuottoisa sijoitus yhteiskunnalle. Jos lapsen kasvatukseen ja koulutukseen sijoitetaan 0,25 miljoonaa euroa, lapsi puolestaan vartuttuaan tuottaa 35 työvuoden aikana 5,2 miljoonaa euroa bruttokansantuotteena ja verotuloina. Kannattavuus nousee perheen lapsiluvun kasvaessa.
Nämä toimenpiteet olisivat hyvä alku, mutta paljon muutakin voitaisiin tehdä esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Olennaista on vaikuttaa asenteisiin luomalla Suomesta todella lapsiystävällinen maa.
Pekka Aittakumpu, kansanedustaja, Oulun kaupunginvaltuutettu, Keskusta