- Kuivaniemen Kievarin yrittäjä Hannele Koskelainen on nauttinut työstään tiskin takana ja kehitysideoita riittää.
- Yrittäjälle on tärkeää kuunnella asiakkaiden toiveita ja hän onkin saanut kiitosta etenkin paikallisilta nuorilta.
Kuivaniemen Kievaria hieman reilun vuoden verran pyörittänyt yrittäjä Hannele Koskelainen on pistänyt hihat heilumaan ja uudistanut Kievaria pikkuhiljaa. Asiakkaat ovat ihailleen tehtyjä muutoksia ja Kievari on löytänyt vuoden aikana paikkansa niin paikallisten kuin ohikulkumatkalla olevien olohuoneena.
Koskelainen on remontoinut tähän mennessä keittiön ja baaritiski on uudistettu. Yrittäjälle on ollut tärkeää hyödyntää mahdollisimman paljon olemassa olevaa materiaalia kierrättämällä kaiken minkä pystyi ja tehdä remonttia ilman remonttilainaa. Sisätiloissa seinät ovat myös saaneet uutta maalipintaa ja toiveissa olisi vielä vaihtaa vanha vaalea lattia uuteen ja vaihtaa väri tummaan. Koskelainen on myös ottanut yhteyttä Iin rakennuslautakuntaan, sillä tarkoituksena olisi vaihtaa rakennuksen ulkovuorauksen väri ja uusia huopakatto. Asiakkaatkin ovat huomanneet muutokset ja Koskelainen sanoikin, että 80-luvulta on nyt tultu lähemmäs nykyaikaa ja remonttia on tehty niin omaksi kuin asiakkaidenkin iloksi.
– Moni on sanonut, että on kiva kun ei ole hetkeen käynyt ja aina on jotain uutta laitettu. Näinä aikoina olen ollut onnellinen, ettei kaikkea tarvinnut alkaa uusimaan heti alussa, vaan olemme voineet remontoida omin käsin omaan tahtiin, Koskelainen kertoi.
Kievaria Koskelainen pyörittää poikansa kanssa ja puoliso auttaa remontoinnissa. Hän kertookin, että omalla väellä yrityksen pyörittäminen on onnistunut hyvin, vaikka kiirettä onkin pitänyt. Live-keikat tekevät illoista kiireisiä ja pikkujouluja kievarissa järjestettiin joka viikonloppu. Yrittäjä kertookin rakastavansa joulua ja hänen panostus sesonkiin sai paljon kiitosta.
– Jokaisissa pikkujouluissa oli erit koristeet ja erilainen kattaus. Osa kävijöistä saattoi käydä useissa pikkujouluissa ja he olivat erityisen innoissaan muuttuneista koristeista.
Maaliskuun alusta asti Kievarissa on tarjolla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin myös kotiruoka- ja keittolounasta. Alueen ikäihmisille Koskelainen vie ennen lounaan alkua kotiin saakka annokset kotiruokaa ja keittoa, joista riittää hyvin ruokaa kahdelle päivälle. Monissa paikoissa lounaan hinta on noussut kohonneiden kulujen myötä, mutta Koskelaiselle on tärkeää pystyä tarjoilemaan edullista lounasta ja hinta onkin alle 11 euroa. Hinnalla hän pystyy kilpailemaan, sillä menot pysyvät pieninä. Koskelainen tarjoaa myös pitopalvelua ja hän onkin tehnyt tarjoiluja useisiin muistotilaisuuksiin. Tilaisuuksia voi järjestää myös kievarissa, sillä paikkoja riittää 50:lle.
– Jos lounas alkaa toimimaan niin sitten aletaan tarjoilemaan sitä joka arkipäivä. Tiedän, että osaan tehdä hyvää ruokaa ja voin seisoa sen takana. Tarkoituksena on palkata kokki keittiön puolelle, sillä omat kädet eivät enää riitä kaikkeen. Viikonloppuihin olen harkinnut tarjoiltavan grilliruoan lisäksi jatkossa muun muassa kunnon pihvejä.
Vaikka työ ja yrittäjyys ovatkin ajoittain raskasta ja ravintola-alan tilanne huolestuttaa, yrittäjä kertoo silti viihtyvänsä Kievarissa erityisen hyvin ja hän on iloinen voidessaan tehdä itselleen tärkeää työtä. Erityisesti Koskelaista ilahduttaa se, että nuoriso on löytänyt kievariin ja heistä on tullut vakiintunutta asiakaskuntaa. Kievarista löytyy nuorison toivoma biljardipöytä, torstaisin on baaribingoa ja uudet karaokelaitteet ovat tulossa.
– Meillä käy viikonloppuisin asiakkaita niin Oulusta, Iistä kuin Kemistäkin. Pyritään siihen, että kerran kuussa meillä olisi live-musiikkia tai dj.
Koskelaiselle on tärkeää luoda asiakkaalle tervetullut olo ja asiakaspalveluun satsataan täysillä. Nuorison toiveiden kuunteleminen on isossa osassa kievarin kehittämistä.
– Taistelu asiakkaista on tällä alalla kovaa ja me haluamme omalla asiakaskohtaamisilla vaikuttaa siihen, että tänne halutaan tulla uudestaan. Osa selvästi kaipaa juttuseuraa ja osa haluaa tulla viihtymään oman porukan kanssa. Huolehdimme asiakkaista aina ja katsomme, että jokaisella on kyyti kotiin.
Pitkään alalla työskennelleenä ja yrittäjänä olleena Koskelainen on varautunut myös tulevaisuuteen. Hän kertoi ajatelleensa tarkoin kievarin tuottavuutta ja tilannetta, jossa rahavirta hyytyisi.
– Olen ajatellut sen niin, että yrittäjänä täytyy osata myös luopua ennen kuin tilanne menee mahdottomaksi. Takataskussa on hyvä olla olemassa realistinen suunnitelma.
Kuivaniemellä yrittäjänä toimiminen on ollut mieluista ja Koskelainen on tyytyväinen sijaintiin epäilijöistä huolimatta. Hän toivoisi, että myös lapsiperheet huomaisivatKievarin olevan hyvien kulkuyhteyksien päässä sekä helposti saavutettavissa ja hän panostaa erityisesti paikallisiin asiakkaisiin. Hiljaisen alkuvuoden jälkeen kevätaurinko on saanut ihmiset liikkeelle ja myös asiakkaita on käynyt enemmän.
– Ravintoloiden kulta-ajoista on jo aikaa, mutta kyllä tämä työ on vaan niin mukavaa, ettei tämä edes aina tunnu työltä.