Rantapohjassa 13. helmikuuta oli Keskustelemme ‑palstalla kirjoitukseni Yli-Iin sillan osat Isossakyrössä ja Kiimingissä. Rantapohjassa 22. helmikuuta oli tekstari nimimerkillä Siltavahti, joka muisteli, että Alakylän silta on vanha Iijoen sillan puolisko Kurenalta.
Minun tarinani Alakylän sillan alkuperästä perustui vain yhteen faktaan: Yli-Iissä olleessa sillassa oli eteläpuoleisessa yläorressa vuosiluku 1949 ja saman vuosiluvun tiesin olevan myös Alakylän sillan pohjoispuoleisessa yläorressa. Siltavahdin tekstarin luettuani päätin, että asia kaipaa faktantarkistusta.
Lauantaina (24.2) jatkoin hieman kauppareissuani ja hujautin Kiimingin Alakylään. Otin sillasta kaksi kuvaa – pohjois- ja eteläpuolelta. Yli-Iin kunnan kustantamassa kuvakirjassa Kotini ja juureni, oli kaksikin kuvaa puheena olevasta sillasta, joihin ottamiani kuvia vertailin. Toinen kuva oli niin selkeä, että siitä saattoi päätellä, että Yli-Iin silta oli ollut myös kaksikaistainen ja yhtä leveä kuin Alakylän silta. Kaistojen leveys noin kolme metriä. Jos muistan oikein, niin Yli-Iissä oli sillan päässä liikennemerkki ilmoittamassa etuajo-oikeudesta, jotta kahta eri suunnista tulevaa autoa ei ajettaisi sillalle.
Tapasin Alakylällä nuorehkon pariskunnan, jotka sanoivat, etteivät tunteneet sillan historiaa, mutta antoivat ystävällisesti puhelinnumeron, josta asiaa voisi tiedustella. Paikalle tullut vanhempi nainen vastasi kysymykseeni välittömästi, että silta oli tuotu tänne Yli-Iistä. Hän muisti vielä hyvin edellisen puusillan, jonka tilalle tämä silta tuotiin. Nainen kertoi myös katsoneensa televisiosta saman dokumentin, josta edellisessä tarinassani mainitsin.
Siltaa vielä tarkkaillessa totesin, että siltaa oli lyhennetty ehkä 10–20 m alkuperäisestä ja sillan pielessä eteläpuolella oli sillan asennusvuosi 1976, mikä myös vahvisti käsitystäni sillan alkuperästä. Faktantarkistus antoi siis positiivisen tuloksen – aikaisemmassa tarinassa antamani tiedot pitivät paikkansa.
Keväiset terveiset Siltavahdille. Jatketaan harrastusta.
L.S.