Sirkka Perälä syntyi maaliskuun ensimmäisenä päivänä 1954 kuusamolaisen maanviljelijäperheen toiseksi nuorimmaksi lapseksi sisarussarjaan, johon lapsia kaikkiaan syntyi neljätoista. Sirkka oli katraasta ensimmäinen, joka syntyi sairaalassa, vielä häntä hieman vanhemmat kaksoset näkivät päivänvalon kotioloissa.
Seitsemän vanhana käynnistyi Sirkankin koulutaival vanhempien sisarusten vanavedessä.
– Säkkilän kouluun oli matkaa yhdeksän kilometriä, ja sinne päästiin aamuisin taksin kyydillä. Iltapäivällä tulimme toisinaan metsäpolkuja myöten kotiin, kun kyytiä olisi muuten pitänyt odottaa niin pitkään. Ei sitä silloin kukaan mitenkään kummana pitänyt, enkä muista vanhempienkaan olleen huolissaan. Sellainen liikkuminen oli silloin ihan tavallista ja luontevaa, Perälä muistaa.
Säkkilän koulussa käytyjen neljän luokan jälkeen saattoi pyrkiä keskikouluun Kuusamon kirkonkylälle, ja sinne vei Sirkankin tie seuraavaksi.
Moneen työhön ison perheen lapset tottuivat jo nuorina, ja isän mukana Kitkalla muikkuja pyytämässä sekä niitä sitten myös perkaamassa olivat kaikki heti kun kykenivät. Parhaimmillaan kalaa saattoi tulla jopa tuhat kiloa kerralla, joten perattavaa riitti useammaksi päiväksi.
Kalastuksesta saatiin myös lisätuloja, sillä muikkuja tultiin kotoa asti ostamaan aina Sallasta saakka. Teini-iässä löytyi työtä jo kodin ulkopuoleltakin, kun Sirkka pääsi kesätöihin Oulangan kansallispuiston kioskille. Kesätyöstään hän ansaitsi varat emäntäkoulun käymiseen, jonne hän kuudentoista ikäisenä oppivelvollisuuden päätyttyä myös hakeutui.
– Isä ei olisi halunnut minun sinne menevän, vaan hänen mielestään olisi pitänyt jäädä kotiin töihin. Sen verran hänen asenteestaan sisuunnuin, että sain Kemijärveltä kurssin parhaan todistuksen ja stipendinkin, pitihän minun isälle näyttää.
Emäntäkoulusta oppimiaan taitoja nuori Sirkka pääsi käyttämään keittäjän töissä muun muassa TVH:n ruokalassa Taivalkoskella. Kun siellä työt loppuivat, ohjautui hän vuoden 1974 alussa Yli-Iin Leuvalle huolehtimaan vastakkoin eronneen Juho “Jussi” Perälän kymmenen ja kahdentoista ikäisistä lapsista sekä tilan karjasta Perälän itsensä käydessä töissä muualla.
Jonkin ajan kuluttua soivat hääkellot, ja Sirkka jäi taloon Jussin vaimoksi. Perhe kasvoi ja työtä riitti niin lasten kuin maataloustöiden parissa. Karjanpidon perhe joutui lopettamaan kahdeksaa vuotta myöhemmin Sirkan saatua pahan pölyallergian. Kuntoutuksen jälkeen hän opiskeli kotiavustajaksi sekä myöhemmin työn ohessa myös lähihoitajaksi.
1980-luvun puolivälissä perhe koki kovan iskun, kun Juho-puoliso yllättäen menehtyi. Sirkka odotti tuolloin pariskunnan viidettä lasta, joka syntyi kaksi kuukautta isänsä kuoleman jälkeen. Lapsista vanhinkin oli vasta 11-vuotias.
– Silloin olisin varmaan romahtanut, ellen olisi ollut siinä tilassa. Oli vain pakko jaksaa, ja onneksi minulla oli olemassa jo oma työni, etten jäänyt aivan tyhjän päälle, vaikka tiukkaa onkin monta kertaa ollut, hän mietiskelee.
Vastoinkäymisiä Sirkka Perälän elämään on mahtunut myöhemminkin, sillä vuoden 1993 syyskuussa perheen koti paloi lähes kivijalkaan. Taloon oli tekeillä remontti, joka oli jo melkein valmis, kun tuli tuhosi kiinteistön. Sirkka itse oli töissä Pahkakoskella, kun naapuri ilmoitti hänelle palosta.
– Tiesin nuorimman lapsen juuri päässeen koulusta. Tuli hirveä pelko, onko hän ehtinyt taloon mennä ja jäänyt liekkeihin. Kaikki sentään hengissä säilyimme, vaikka muuten ei jäänyt kuin vaatteet päälle.
Puoli vuotta perhe asui Yli-Iin kirkonkylällä vuokra-asunnossa, sitten saatiin uusi talo pystyyn. Lapset varttuivat ja elämä alkoi seestyä. Sirkka viihtyi työssään, jonka puitteissa hän kulki hoitamassa sotainvalideja ja muun muassa kuljettamassa heille aterioita.
– Kun aloitin, oli Yli-Iissä vielä kuusitoista sotainvalidia, jotka kaikki asuivat omissa kodeissaan. Sitä mukaa, kun he vähenivät, tuli hoidettavakseni muitakin vanhuksia, mutta niin kauan kuin invalideja elossa oli, hoidin heitä. Heidän hoitamisensa oli minusta hyvin antoisaa ja ymmärsin heitä, sillä oma isänikin oli sotainvalidi.
Työuransa loppupuolella Perälä ehti työskennellä myös vanhusten hoivayksikössä. Eläkevuosiinkin mahtui vielä uusi ikävä yllätys, kun häneltä vuonna 2020 löydettiin syöpä. Kiireellisen leikkauksen ja sytostaattihoitojen myötä tauti näyttää talttuneen mutta on parhaillaankin seurannassa.
Syntymäpäiväänsä Sirkka ei ajatellut juhlia, mutta jälkikasvu oli eri mieltä, ja niinpä he saivat äitinsäkin innostumaan, “kun nyt kerran elävien kirjoissa vielä ollaan”, kuten päivänsankari itse asian ilmaisee. Merkkipäivää juhlitaan Kierikin Meripihkasalissa tulevana lauantaina puoliltapäivin alkaen.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.