Katsaukset vuoden 2024 ruokatrendeihin kertovat, että perinneruuat ovat tekemässä paluuta nuoremmankin väen ruokapöytiin, mutta samalla yhä kirjavammat ruokatuulahdukset maailmalta valtaavat alaa – outoine nimineen ja uusine makuelämyksineen. Usein ruokakaupassa joutuukin ihmettelemään huuli pyöreänä, mitä ne kaikki uudet tuotteet oikein ovat.
Nyt voimme olla ruokatrendien aallon harjalla syömällä ruokamme korkeasta kulhosta, johon voi kasata milteipä mitä vaan. Jos nuudelit pääsevät jäähtymään, ei haittaa, sillä varsinkin kylmät nuudelit ovat nyt in. Smoothie, kahvi ja tee on jo pitempään ollut muodikasta juoda pillillä entivanhaista lasista säilöntäpurkkia muistuttavasta kupista.
Koteihin tilattavat valmiit ruokaboksit resepteineen ja tarveaineineen lisäävät suosiotaan. Myös kauppojen valmiit ateriat ja ruuan kotiinkuljetukset helpottavat arjen kiireissä. Monet haluavat säästää aikaa ja ovat valmiita maksamaan palvelusta. Syrjäkylillä robotit eivät pörrää kuljettamassa ruokaostoksia ja ravintoloista “voltatuista” annoksista voi vain haaveilla. Arjen helpottajaksi ja omien aivojen säästämiseksi on tullut myös tekoäly, jolla voi laadituttaa ostoslistan ja kysyä ruokasuosituksia.
Olivatpa muotivirtaukset mitkä tahansa, perinteiset suomalaiset kotiruuat pitänevät pintansa. Valtteina ovat yksinkertaiset raaka-aineet, edullinen hinta ja ehkä myös syvältä muistoista kumpuavat makutottumukset. Myös monet lounasravintolat ovat huomanneet, että lohi‑, rössypottu- ja hernekeittopäivät ovat suosittuja. Torstaipäivä on usein pyhitetty hernekeitolle. Miksi juuri torstai?
Yhden teorian mukaan päivä liittyy katoliseen perinteeseen, jossa perjantai oli paastopäivä. Ennen sitä piti syödä tuhtia ja täyttävää ruokaa. Pohjoisen perinneruoka rössypottu on säilynyt harvojen herkkuna ja jakaa ulkonäöltään mielipiteitä yhtä voimakkaasti kuin mämmi. Nyt helmikuun vaihtuessa pian maaliskuuksi on mämmiaika täällä taas!
auli.haapala(at)rantapohja.fi