Olen viime aikoina pohtinut paljon sitä, miksi me ihmiset käyttäydymme, niin kuin käyttäydymme, kun pitäisi päättää yhteisistä asioista ja yhteiskunnan tulevaisuudesta. Aikamme on täynnä ristiriitoja, toisen osapuolen mollaamista ja omia totuuksia. Keskustelusta ei aika ajoin meinaa tulla mitään kunnon lopputulosta.
Nythän meillä olisi kehittyneen viestintäteknologian avulla mahdollisuus todelliseen edistykseen niin politiikassa kuin muutenkin yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tilanne ilmenee niin paikallisessa, alueellisessa kuin valtakunnan ja valtakuntien välisessä politiikassa.
Pekka Sauri käsittelee ongelmaa kirjassaan Mielenrauha levottomassa maailmassa (Minerva 2023). Hän käyttää mieluummin termiä kommunikaatio kuin tiedonvälitys, koska kommunikaatiossa merkityksellisiksi nousevat myös tunteet. Jos tieto ei tunnu oikealta, sitä on vaikea hyväksyä todeksi.
Kommunikaatiossa pitäisi jokaisen viestijän olla tilivelvollinen sanomisistaan, mutta kun tiedon vallankumouksen seurauksena tieto on kaikkien ulottuvilla ja sen määrä on rajaton, kukaan ei pysty valvomaan tiedon oikeellisuutta, vaan kansalaiset valvovat toisiaan. Kontrolli on siirtynyt nettialustojen omistajien vastuulle, ja sillä tahollahan vastuukysymykset jäävät tunnetusti bisneksen jalkoihin. Tästä on tunnetut seuraukset: someyhteisöjen kuplautuminen, omiin totuuksiin uskominen ja vihapuhe toisia yksilöitä ja ryhmiä kohtaan.
Risto Isomäki mielenkiintoisessa kirjassaan Maailmanparantajan muistelmat (Into 2023) nostaa esille historiasta arvostamansa esimerkin, Mahatma Gandhin. Meillähän on kouluhistorian peruja mielikuva Gandhista passiivisen vastarinnan esikuvana, mutta Isomäki on tutustunut perusteellisemmin Gandhin toiminnan periaatteisiin: väkivallattoman menetelmän keskeiset periaatteet ovat ehdoton sitoutuminen totuuteen, (vaikka se olisi itselle epämiellyttävä) ja väkivallattomuuteen sekä kaikkien ihmisten, myös pahimpien vihollistesi, kunnioittamiseen. Ihmisestä pitää aina etsiä hyvää, ja aina pitää pyrkiä neuvottelemaan ja ymmärtämään, miksi toinen ajattelee, niin kuin ajattelee. Totuuden kunniottaminen ja tarvittaessa omien käsitysten muuttaminen on välttämätön edellytys aidolle keskustelulle. Väkivaltaan, myös vihapuheeseen, vastaaminen väkivallalla ei juuri koskaan katkaise väkivallan kierrettä, vaikka väkivalta tuntuu olevan ihmiselle luontainen tapa reagoida ”viholliseen”.
Kun seuraa tällä hetkellä käytävää keskustelua vaikkapa hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välillä, siinä toisen osapuolen kunnioittaminen ja totuuksista välittäminen meinaavat unohtua. Omia käsityksiä ei olla valmiita muuttamaan, vaikka faktat osoittaisivat sen olevan viisasta. Jätän lukijan harkittavaksi sen, kumpi osapuoli syyllistyy enemmän tai vähemmän tällaiseen tapaan ”neuvotella”.
Kun valtioiden välille puhkeaa lopulta sota, ei liene passiivinen vastarinta enää mahdollista. Sen näemme parasta aikaa Ukrainassa.
Iissä ongelma ei ole kovin paha. Asiat, joita käsittelemme, ovat sen verran konkreettisia ja käsitettäviä, että keskustelemalla aivan hyviin päätöksiin on päästy. Aika ajoin kuitenkin tapahtuu ylilyöntejä ja loukkaaviakin kommentteja näkyy etenkin somessa. Samoin joskus valtuutettujenkin on toisinaan vaikea hyväksyä itselle epämiellyttäviä faktoja.
Olemme valtuustoseminaarissa viime syksynä sopineet, että jatkamme yhteisten pelisääntöjen luomista valtuuston työskentelyyn ja ylipäätään kunnalliseen päätöksentekoon ja keskusteluun. Sinänsä täytyy ihmetellä, että nykyaikana tällaisia sääntöjä tarvitaan, mutta sellaiseksi tämä maailma on mennyt.
Teijo Liedes, kunnanhallituksen puheenjohtaja, Vasemmistoliitto