Ouluun on suunnitteilla huomattavan suuri määrä tuulivoimaa. Iso osa suunnitelluista tuulivoimapuistoista sijaitsee entisten Yli-Iin ja Ylikiimingin kuntien harvaan asutuilla alueilla.
Tällä hetkellä suunnittelussa on yhteensä 157 myllyä, joista 128 sijaitsee Ylikiimingin ja Yli-Iin entisten kunnanrajojen sisäpuolella.
Tuulivoima tuottaa tulevaisuudessa Oululle ja maanomistajille merkittävät vuositulot kiinteistöverojen ja maanvuokrien kautta. Oulun alueet, joihin tuulivoiman yleiset haitat kohdistuvat, eivät kuitenkaan saa juurikaan hyötyä tuulivoiman myötä.
Ylikiimingin alueille on suunnitteilla 57 tuulivoimalaa, joiden kiinteistöverotuotto voisi olla lähes kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Yli-Iihin on suunnitteilla 71 tuulivoimalaa, joiden kiinteistöverojen vuosituotto voisi olla jopa 2,5 miljoonaa euroa. Omina kuntinaan Ylikiiminki ja Yli-Ii kykenisivät rahoittamaan merkittävän osan alueen palveluista tuulivoiman tuottamalla kiinteistöverolla. Nyt kiinteistövero päätyy Oulun yhteiseen kassaan. Tämä ei ole oikeudenmukaista, koska haitat kohdistuvat vain osalle alueista. Asiaan tulee etsiä alueita ja alueen asukkaita selkeästi hyödyttävä pysyvä ja oikeudenmukainen ratkaisu.
Havahduin tähän tosiasiaan maakuntahallituksen vierailulla Luulajaan, jossa länsinaapurit kertoivat heidän vaisun tuulivoimarakentamisen johtuvan erilaisesta verotuksesta. Ruotsissa tuulivoiman kiinteistövero menee suoraan valtion kassaan eikä Suomen tavoin kunnille. Näin ollen alueet eivät Ruotsissa saa kompensaatiota tuulivoiman aiheuttamista haitoista.
Tuulivoima voi avata myös mahdollisuuksia Oulun alueelle. Jos asiat menevät parhain päin, puhtaasta sähköstä saadaan tänne paljon muutakin hyötyä kuin kiinteistöverotuotot. Ouluun haetaan todella merkittäviä teollisuusinvestointeja, jotka vaativat runsaasti puhdasta sähköä. Investoinnit toisivat tullessaan tärkeää tuloa ja työpaikkoja.
Tuulivoimapotentiaali on tehnyt aiemmin vähemmän kiinnostavista alueistamme kilpailtuja mielenkiinnon kohteita. Tuulivoima ei kuitenkaan ole pelkästään hieno, tuloa ja uutta elinvoimaa tuova asia, vaan siitä on monenlaista haittaa ja harmia. Alati korkeammiksi nousevat tuulivoimalat näkyvät kauas ja pilaavat hienot maisemat laajoilta alueilta aiheuttaen lähialueilleen haittaa myös äänellään ja välkevaikutuksellaan. Tonttien ja kiinteistöjen arvot saattavat laskea, eikä tuulivoima ole haitatonta myöskään poronhoidolle ja metsästykselle.
Koko Oulun etu on, että harvemmilla alueilla mielipide tuulivoimaa kohtaan pysyy riittävän positiivisena. Tuulivoiman tulee olla ekologisesti ja taloudellisesti, mutta myös sosiaalisesti kestävää. Tämä varmistetaan vain sillä, että haittoja hyväksyvät alueet ja niiden asukkaat saavat tuulivoiman tuomasta verotulosta erityistä hyötyä. Ratkaisu voisi olla alueille korvamerkittävä osuus vuosittaisesta kiinteistöverosta, tuulivoimayhtiön maksama vuosittainen kyläraha tai jokin muu toimintatapa, millä saadaan parannettua alueellista oikeudenmukaisuutta ja hyväksyttävyyttä.
Olen ilokseni havainnut, etten ole ajatusteni kanssa yksin.
Lauri Nikula, kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, aluevaltuutettu, Keskusta