Annetuista uudenvuodenlupauksista alkaa pian olla kuukausi aikaa. Ovatko ne pitäneet? Ovatko kilot karisseet, tupakointi loppunut, tammikuu pysynyt tipattomana, ruokavalio keventynyt ja kalenteri täyttynyt kuntoilumerkinnöistä. Moni kuntosaliyrittäjä vastaisi, että näihin aikoihin alkaa tammikuun buumi hiljentyä.
Rantapohjassa julkaistaan tänä vuonna kuukausittain hyvinvointia käsittelevät teemasivut. Juttusarjan ensimmäisessä osassa 16.1. ODL:n Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutti Marja Vanhala korosti, että jokainen pystyy tekemään muutoksen elämäntapoihinsa, kunhan vain kuuntelee itseään. Muutokset eivät tapahdu sormia napsauttamalla, vaan kyseessä ovat pitemmät prosessit. Esimerkiksi kiloja voi jokainen karistaa, mutta kuinka muutos saadaan pysyväksi.
Niinpä. Mikä on oikea määrä työtä, liikuntaa ja lepoa? Miten minun pitäisi syödä pysyäkseni terveenä? Julkisuudessa esiin pääsevät usein äärimmäisyyteen menevät ihmiset, joita monet ryhtyvät seuraamaan: Liisa laihdutti 50 kiloa, Mika juoksee päivässä 20 kilometriä ja niin edelleen.
Suurin osa meistä luovii elämässään ja elintavoissaan jossain keskinkertaisuuden ja keskimääräisyyden liepeillä. Onko siinä jotain pahaa. Ei ole, vaikka meille yritetään nostaa roolimalliksi superihmiset.
Jos nyt on käynyt niin, että se uudenvuodenlupaus ei pitänytkään, ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Jos on halua muutokseen, sen voi ehkä tehdä rauhallisempaan tahtiin.
“Isoin ongelma on se, että lähdetään liian laajasti myllertämään kaikki asiat elintavoissa uusiksi. Liian suuri muutos on usein liikaa hanskattavaksi”, Marja Vanhala kertoi Rantapohjassa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.