Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto, AVI, on marraskuussa myöntänyt Oulun Vedelle vedenottoluvan Viinivaara-Kälväsvaara alueelle. Ensimmäinen ajatukseni oli tyrmistynyt.
Eikö AVI ole pysynyt ajan lainsäädännön mukana, missä luonnon arvo ymmärretään entistä paremmin. Kun lukee lähes 800 sivuista päätöstä, huomaa miten taidokkaasti AVI on myöntänyt luvan, tehden siitä vaikeasti toteutettavan pitkäaikaiseen käyttöön. Rakentaminen on taloudellinen riski Oulun veden asiakkaille. Tämä tulisi hakijan, viranhaltijoiden ja etenkin päättäjien ymmärtää.
Olen erityisen huolissani oululaisten varaveden saannista häiriötilanteissa. Oulun Vesi haki lupaa ottaa 11 000 kuutiota vettä vuorokaudessa kokoaikaisesti. Putkistot kun eivät voi olla tyhjillään veden laadun turvaamiseksi, sitä on otettava kaiken aikaa. Lupa heltisi 9 000 kuutiolle sisältäen monia rajoitteita, jotta vältyttäisiin luontotuhoilta.
Varsinainen pohjavedenotto on keskeytettävä kahdella pumppaamolla, mikäli Nuorittajoen virtaama on pienempi kuin kuutio sekunnissa. Tällaiset jaksot voivat olla pitkiäkin, esimerkiksi v. 2003 pisin jakso oli 118 päivää. Lyhempiä jaksoja on vuosittain. Tällöin ottomäärä pienenee 1 600 kuutiota vuorokaudessa.
Lisäksi viidelle pumppaamoille on määritelty rajoitteet lähdepurojen virtaamien mukaan. Mikäli purojen virtaamat vähenevät alle puoleen normaalista keskivirtaamasta, on luvan saajan ryhdyttävä viipymättä toimenpiteisiin pohjaveden oton vähentämiseksi ja tarvittaessa lopettamiseksi. Näin ollen nuo viisi pumppaamoa olisivat myös suljettuina kuivina jaksoina ja vedensaanti vähenisi 4 800 kuutiota/vrk näiden osalta.
Kuivina jaksoina käyttöön jäisi vain kaksi pumppaamoa, joista voisi ottaa vettä yhteensä 2 600 kuutiota vuorokaudessa. Tästä voimme todeta, että Oulu ei pysty nousemaan varavesiluokituksessa luokkaan 2, joka on vesihuollon suositus ja hakijan tärkein tavoite koko Viinivaara hankkeelle. Kuntalaisten varaveden saanti jää edelleen turvaamatta.
Valtuuston päätös hankkeesta tehtiin 2015. Tuolloin kustannusarvioksi esitettiin noin 32 miljoonaa euroa. Laskelmista puuttuivat maanhankinta, sähköistys ja pumppaamoalueiden korvaukset. Putkistoa pitää rakentaa kaikkiaan 120 kilometriä. Maanrakennuspuolen urakoitsijoiden mielestä kustannuksista oli jäänyt moni muukin asia pois. Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin Oulun Veden laskelmien mukaan hinta on yli kaksinkertaistunut. Päätöksestä ovat monet tahot aikoneet valittaa, joten kokonaishinta ehtii nousta edelleen, sillä luvassa on pitkä juridinen prosessi.
Myös Oulun Vesi pyysi kaupunginhallitukselta valituslupaa lisääntyneiden tarkkailuvelvoitteiden, luonnon monimuotoisuudelle aiheutuvien haittojen estämiseen ja kalatalousmaksun suuruuden vuoksi. Äänestyspäätöksellä valituslupaa ei myönnetty. Valitusluvan pyytäminen herättää kysymyksen, että välittääkö hakija oikeasti alueen luonnosta ja sen säilymisestä.
Olemmeko valmiit maksamaan kymmeniä, jopa yli sata miljoonaa euroa hankkeesta, joka tuottaa kuivina ajanjaksoina vettä ainoastaan 2 600 kuutiota vuorokaudessa. Epävakaa maailman tilanne huomioiden olisi ensiarvoisen tärkeää löytää ratkaisu, jossa ei ole turhia viivytyksiä eikä toiminnan epävarmuutta ja vedensaanti voidaan turvata luotettavalla tavalla. Todettakoon, että yhtenä vaihtoehtona on Oulun oman kaupungin alueella olevat pohjavesivarannot, joita on hyödynnettävissä enemmän kuin Viinivaarassa.
Oulun Vesi on pitäytynyt tiukasti valtuuston päätöksessä esittämättä muita potentiaalisia vaihtoehtoja ja tuomatta esille syntyviä, mahdollisesti lopullisia luontohaittoja Viinivaaran alueella. Viinivaaran ainutlaatuinen lähteikkökokonaisuus tullenee tuhoutumaan suurella todennäköisyydellä.
Kaikki osatekijät huomioiden pelkään, että Viinivaaran vedenottohankkeen kanssa käy samalla tavalla kuin Salon kaupungin vedenottohanke Hyyppärässä, miljoonat menivät, vettä ei saatu ja putket jäi kouraan. Tuli tehtyä valtava hukkainvestointi.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, Keskusta