Piparkakku on joulupöydän makean päädyn klassikkotarjottava, joka maistuu melko monelle herkkusuulle. Perinteistä pikkuleipää voi kuitenkin tuunata uudenlaisilla makupareilla – tai pyöräyttää sille vaikkapa juustokakkumaisen täytteen.
Tänä vuonna TikTok-videosovelluksessa ja muualla sosiaalisessa mediassa on näkynyt erityisen paljon perinteisten joululeivonnaisten tuunattuja versioita. Esimerkiksi joulutorttu on tänä vuonna taipunut useissa pikkujouluissa suolaiseen muotoon. Suolainen torttu voi saada täytteekseen esimerkiksi pestoa ja fetaa, savupororouhetta ja leipäjuustoa tai tomaattia ja mozzarellaa – makuparien valikoima on lähes rajaton. Makealla täytteellä varustetut tortut ovat puolestaan taipuneet joulukuusen muotoon ja saaneet täytteekseen perinteisen luumumarmeladin sijaan suklaalevitettä.
Minun huomioni ovat kiinnittäneet kuitenkin piparkakkujen päivitetyt versiot. Kun törmäsin juustokakkupiparien ohjeeseen, oli minun pakko kokeilla tätä klassikon uutta versiota välittömästi.
Otin avukseni leivontaan ohjevideon Jasmijosefiina-nimimerkillä toimivalta TikTok-tililtä. Piparkakkutaikinan voi tehdä joko itse tai turvautua valmistaikinaan. Havaitsin myös, että leivontaoperaatioon ei kannata varata kaikkein pienintä kokoelmasta löytyvää piparkakkumuottia, sillä muuten täytettä mahtuu pikkuleivän väliin melko vähän.
Juustokakkupiparien valmistus itsessään on hyvinkin simppeliä. Piparkakkutaikinan lisäksi tarvitaan vain vanilijan makuista tuorejuustoa. Piparitaikina kaulitaan tavalliseen tapaan, ja siitä painetaan muotilla parillinen määrä saman muotoisia piparkakkuja.
Puolet raa’oista piparkakuista asetellaan pellille, ja sitten keksejä päästään täyttämään tuorejuustolla. Ohjevideolla suositellaan noin teelusikallista täytettä per pipari, ja tämä määrä oli melko sopiva itsestänikin. Kantena toimiva piparkakku asetetaan täytettä sisältävän parinsa päälle, ja reunat painetaan huolellisesti kiinni.
Katsomallani videolla täyte jätetään melko koskemattomaksi ennen kuin kansi asetetaan paikoilleen, ja se tasoitetaan sormin vasta kun kansi on päällä. Itse leipoessani havaitsin kuitenkin, että pipareista tulee tasaisempia ja kauniimpia, kun tuorejuustoa litistää jo täyttövaiheessa ennen kannen laittamista hieman lusikalla.
Osa piparkakkujen kansista meinasi halkeilla, kun operoin niiden reunoja kiinni pohjakappaleisiin. Hommassa kannattaa siis olla varovainen ja kärsivällinen. Laitoin halkeamien päälle hieman ylimääräistä taikinaa, ja täyte pysyi piparkakkujen kypsyessä lopulta paikoillaan hyvin.
Paistoin piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan, sillä minun piparkakuistani tuli melko isoja. Tarkkaile pikkuleipiä paiston aikana, että ne eivät ota liikaa väriä pintaan.
Juustokakkupiparit voi koristella sokerikuorrutteella tai tomusokerihunnulla. Tuorejuustotäyte tuo piparkakkuun mehevyyttä ja pehmeyttä. Arvelen, että ohjeeseen voisi toimia myös esimerkiksi appelsiinilla maustettu tuorejuusto.
TikTok tuntuu olevan joululeipurin aarreaitta, sillä ohjeita ja reseptejä löytyy joka makuun – etenkin, jos kielitaito riittää englanninkielisten reseptien seuraamiseen. Juustokakkupiparit olivat ainakin onnistunut kokeilu, ja löytävät varmasti jatkossakin tiensä minun joulupöytääni.