Rohkenen väittää, että elämme taas kerran täällä koto-Suomessakin poikkeavia aikoja. Se ei tosin paljoakaan vaikuta meidän arkielämäämme, mutta joudumme koko ajan seuyraamaan valtavaa tiedottamisen tulvaa, joka eri puolilta maailmaa ja eri kanavien kautta silmiemme eteen tuotetaan. Mitä tapahtuu Ukrainassa, Lähi-Idässä Israelin ja Hamasin välillä. Miten Gazan kaupungin raunioilla ammutaan siviiliväestöä, jopa lapsia. Eikä liioin voi olla huolestumatta siitä, mitä tapahtuu oman maamme itärajoilla.
Kaikkien tällaisten raastavien tapahtumien seuranta ja epävarmuus saattavat hyvinkin aiheuttaa meille tavallisille tallaajille pahaa oloa ja ahdoistusta. Elämmehän tietoyhteiskunnassa, jossa eri tiedottamiskanavat on pantu palvelemaan elämäämme. Näin olemme lähes reaaliajassa ja tapahtumien äärellä tapahtuivatpa ne missä tahansa maailmalla.
Tietenkin vaihtoehtoisesti voidaan vanhan sanonnan mukaan ajatella, että tieto lisää tuskaa. Varsinkin, kun olevat tapahtumat sotivat omia arvomaailmojamme ja mielipiteitämme vastaan.
Haluankin tässä tilanteessa ottaa esille ns. valtamedian vastakohtana toisenlaiset kanavat, joita itsekin mielelläni seuraan. Pienet pitäjälehdet, jotka uutisoivat oman alueensa kylien paikallisista asioista. Niitä lukiessa tulee turvallinen olo ja hyvä mieli. Se lienee sitä “arkiterapiaa”, jota tarvitsemme jokapäiväisen aherruksemme keskellä. On myöskin hyvää vastapainoa valtamedian uutisannille.
Totta kai medianäkyvyydellä ja tiedottamisella on paikkansa markkinataloudessa. Tavallinen mainonta ja viestitys on valjastettu edistämään myöskin myyntiä ja palvelemaan meitä tavallisia ostajia ja kuluttajia. Oma lukunsa on sitten työyhteisöjen sisällä tapahtuvat sisäiset ja ulkoiset tiedon välitykset.
Myöskin oma lukunsa on propaganda, mitä tiettävästi itäisen naapurimme johto omalle kansalleen levittää. Tällaisella toiminnalla pyritään vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, eli kohta mustakin näyttää valkoiselta. Onko valheellisella tiedolla lyhyet vai pitkät jäkjet, se jää sitten nähtäväksi. Kuuntelijan, lukijan tai näkijän itsensä päätettäväksi jää, mikä hänen mielestään on totta ja mikä valhetta.
Maailman eri kolkilla reissaavat toimittajat ovat paljon vartijoina. Heidän tehtävänään on välittää mahdollisimman oikeat tiedot mahdollisimman reaaliaikaisesti meille tänne koti-Suomeen. Heidän työnsä voi olla myös erittäin vaarallista, kun työtä tehdään lähella sotatoimialueita.
Lopuksi haluaisin muistuttaa, että vaikka otsikkona on Poikkeavia aikoja, ei meidän kansalaisina tule menettää toivoa. Kaikki sodat loppuvat joskus. Näin uskon tapahtuvan myös Ukrainassa ja jopa Lähi-Idässä. Ja ehkäpä se itärajakin vielä aukeaa.
Meillä koto-Suomessa asiat ovat kuitenkin hyvin ja toivon päättäjille voimia ja sitä viisautta mitä – niin tänä päivänä kuin tulevinakin aikoina – tulemme tarvitsemaan.
Ossi Hanhela