Joulun alla käännän katseeni automaattisesti vuoden vaihteeseen. Olen jo hahmotellut itselleni henkilökohtaisia haasteita tulevalle vuodelle. Yksi niistä on lukea enemmän kirjoja kuin tänä vuonna. Kuluvan vuoden aikana olen lukenut tai kuunnellut 28 kirjaa, ja yksi on vielä kesken.
Havaitsin jännittävän asian, kun katselin luettujen kirjojeni laistaa tältä vuodelta. Monet parhaista lukemistani kirjoista ovat niin sanotusti epämiellyttäviä lukukokemuksia. Niiden kertomat tarinat ja kohtalot nostattavat ahdistuksen, empatian, puistatuksen ja jopa inhon ja raivon tunteita pintaan. Tarinaa jää miettimään jälkeen päin pitkäksi aikaa, ja teos putkahtaa mieleen satunnaisesti vielä pitkänkin ajan jälkeen.
Epämiellyttävällä tarinalla on usein suuri vaikutus sisäiseen maailmaamme. Siksi haluan jakaa parhaat tänä vuonna lukemani epämiellyttävät tarinat myös teille.
Aloitin vuoden lukemalla vuoden 2022 Finlandia-voittajan, Iida Rauman Hävityksen. Väkivallan, julmuuden ja tuhon kehään lukijan upottava kirja hengästyttää, eikä päästä otteestaan ennen viimeistä sivua. Olen suositellut kirjaa varmaan kaikille tutuilleni, ja teen niin jatkossakin.
Laura Juntusen Subutex-kaupungin kasvatit on kaunistelematon sukellus Raahen, Suomen Subutex-kaupungin varjoisalle puolelle. Raaka kuvaus riippuvuudesta, syrjäytymisestä, kuolemasta ja rikollisuudesta kertoo huumeriippuvuudesta sellaisen ihmisen näkökulmasta, jota emme yleensä pääse kuulemaan. Painetun kirjan kuvamateriaali voi tosin olla osalle liikaa.
Jeannette McCurdyn teos I’m Glad My Mom Died on jo nimensä perusteella kipeä lukukokemus. Entinen lapsitähti kertoo, kuinka kontrolloiva äiti sysäsi hänet työskentelemään, laihduttamaan ja luopumaan kaikesta yksityisyydestään pienestä lapsesta aina varhaisaikuisuuteen asti. Kerrontaan mahtuu mustaa huumoria. Silti tarina jättää pohtimaan, kuinka äiti voi tehdä lapselleen Jeannetten kuvaamia asioita, ja kuinka tarinan kuvaamasta lapsuudesta voi selvitä.
Toki minun on pakko lisätä listaan oma esikoisteokseni, Huumejärjestön Pomo. Mirka Vainikan tarina avaa sensuroimatta useita näkökulmia huumemaailmaan sekä siihen, miltä työ päihdekentällä todellisuudessa näyttää.
Haastan sinutkin lukemaan epämiellyttäviä tarinoita, ja keskittymään siihen, mitä tarinalla halutaan kertoa. Empatia, avoimuus ja halu rikkoa omia ennakkoluuloja lukemisen keinoin eivät koskaan mene hukkaan.
Terhi Ojala
terhi.ojala(at)rantapohja.fi