Kirjoitin viimeksi helmikuussa 2023 energian hinnoittelusta ja aihe on edelleen ajankohtainen.
Tänä vuonna Olkiluodon ydinvoimala on alkanut toimimaan, mutta toimituskatkoksia on ollut. Lestijärven tuleva tuulivoimapuisto tulee myös tuottamaan helpotusta Iin Energian sähkön omavaraisuuteen. Tuulivoimapuisto tulee valmistumaan vuoden 2025 aikana.
Iin Energian sähköntuotannon omavaraisuus on noin 50–70 %:n riippuen sähkönkulutuksesta eri vuodenaikoina. Oman tuotannon ylittävä sähkö ostetaan pörssistä. Pörssisähkön hinta on ollut välillä korkealla / laskenut alhaalle. Sähkön hinnoittelu etukäteen on vaikeaa. Hinnoitteluun vaikuttaa keskeisesti sääolosuhteet, jossa tuulisähkö on määrävänä.
Iin Energian hinnoittelu on ollut maltillista ja myyntiä on tehty pienellä katteella, jotta kuntalaiset saisivat sähköä edullisesti. Sähkön myyntihinta on pyritty pitämään samana koko ajan. Keväisin myyntihinta on hieman korkeampi kuin sähkön tuotantokustannus mutta tällä voittomarginaalilla on aikaisemmin katettu talvisaikaan syntyvä tappio. Kesäisin, jolloin on usein hyvin tyyntä ja kuivaa, voi omavaraisuus vaihdella hyvinkin paljon.
Vaihtoehtoisesti hinnoittelussa voitaisiin siirtyä myös markkinaa seuraavaan hinnoitteluun, jolloin hinta muuttuisi usean kerran vuoden aikana, mutta tämä aiheuttaisi todennäköisesti vain ylimääräisiä kustannuksia yhtiölle ja hankaloittaisi kustannusten ennustettavuutta asiakkailla.
Hinnankorotuksesta tulee aina ilmoittaa kuluttajille etukäteen ja ilmoittamisesta aiheutuu ylimääräinen kustannus.
Perinteisesti yösähkö on ollut suhteessa selvästi halvempaa kuin päiväsähkö. Nykyisessä markkinatilanteessa yösähkön hinnoittelu on ollut vaikeasti ennustettavaissa ja myynti on ollut tappiollista.
Riippuen kuluttajan sähkönkulutustavasta yösähkön käyttö on tuottanut kaksiaikasähkötoimituksessa käyttäjälle rahallista säästöä. Jos yösähkön kulutus jää suhteessa pieneksi päiväsähkön käyttöön nähden, yleissähkön hinta saattaa tulla halvemmaksi. Kuluttajan kannattaakin laskea oman sähkölaskunsa perusteella olisiko edullisempaa siirtyä yleissähkön käyttäjäksi. Tässä auttaa Iin Energian paikallinen asiakaspalvelu. Tällä hetkellä Iin Energina hinnoittelu on hyvin kilpailukykyinen ja hinta on edullisimmasta päästä koko Suomessa.
Vuoden 2024 aikana on tulossa uusia tuotteita sähkönmyyntiin, joilla asiakas voi vaikuttaa sähkönhintaan valitsemalla mihin kellon aikaan sähköä käyttää.
Sähkön verkkopalvelumaksuilla (siirto) katetaan sähköverkon ylläpitokustannuksia, joita ovat muun muassa ikääntyneen sähköverkon uusiminen, 24/7 päivystys ja vian korjaus, energianeuvontaa sekä muut monipuoliset asiakaspalveluratkaisut. Verkkoliiketoiminta on hyvin tarkasti valvottua toimintaa.
Iin Energia on vuosia pitänyt verkkopalvelumaksut (siirto) hyvin matalina suhteessa vastaaviin maaseutumaisiin verkkoyhtiöihin. Tällä hetkellä verkkoliiketoiminta tuottaa tappiota yhtiölle ja olemmekin käynnistäneet selvityksen, kuinka tämä tilanne saataisiin korjaantumaan ja pystyisimme vastaisuudessakin tarjoamaan edellä mainittuja laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita.
Iin Energialle on laadittu uusi strategiasuunnitelma, joka tullaan esittelemään kuntalaisille tulevana keväänä mm. valtuuston kokouksessa. Kuntalaisilla on mahdollisuus seurata kokousta etäyhteydellä. Seuratkaa Iin Energian verkkosivustoja.
Markku Koskela, Iin kunnanvaltuutettu, Kokoomus, Iin Energia Oy:n hallituksen puheenjohtaja