Iijokea Raasakan alueella 1960-luvulla ruopannut Marion-jättikaivinkone inspiroi haukiputaalaista Markus Alasaarelaa rakentamaan ikonisen koneen Legoista. Aiemminkin legoilua harrastanut mies heittäytyi urakan kimppuun tutustumalla Jarmo Alasiuruan kirjoittamaan kirjaan Marionista.
– Halusin rakentaa juuri Pohjolan Voiman Marionin sen värityksen vuoksi. Kemijoki Oy:n ja Oulujoki Oy:n Marionit olivat tylsempiä väritykseltään, ja onhan tämä enemmän oman kotiseudun kone.
Alasaarela kertoo, että Iijoella olisi kiva jatkossa käydä katsomassa paikkoja missä Marion on aikoinaan kaivanut.
Lego-Marion on pullollaan liikkuvia osia, kuten esikuvansa. Markus Alasaarela lähti toteuttamaan teostaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Projekti otti kaikkiaan noin kaksi kuukautta ja valmista tuli marraskuussa.
Lego-Marion liikkuu kuten oikea kaivuri, ja sitä liikutellaan kauko-ohjaimella. Siinä on useita eri moottoreita, jotka huolehtivat, että kaivinkone liikkuu kävellen, kuten oikeakin. Omat moottorinsa on käännölle sekä puomin ja kauhan nostolle ja laskulle.
– Hankalinta tässä projektissa olivatkin nämä voimansiirtoratkaisut. Sopivien välitysten löytyminen esimerkiksi kauhan veto- ja nostovaijerin suhteen oli haastavaa. Myös kävelykoneiston kestäväksi saaminen koetteli, Alasaarela kertoo.
Itse Legojen kanssa hankalinta oli vanhojen nupillisten palojen sekä uusien nupittomien palojen yhdistäminen.
Tätä ennen Markus Alasaarela on valmiiden sarjojen lisäksi rakentanut muun muassa Jyry-Sisun mittakaavassa 1:17. Seuraavaksi on suunnitteilla pyörökuormaajan rakentaminen.
– Lapsuuden jälkeen legoilussa oli noin 13 vuoden tauko, kunnes ihan heräteostoksena ostin tarjouksesta itselleni teknisen Lego-sarjan. Siitä se sitten lähti. Pääasiassa rakentelut ovat olleet fiktiivisiä, kuten avaruus-aiheisia.
Kuivaniemestä kotoisin oleva Alasaarela on ammatiltaan kirvesmies, ja erilaiset koneet ovat aina kiinnostaneet häntä. Kotona hänellä on myös pari maataloustraktoria erilaisina projekteina.
– Marionia kävin esittelemässä MuhosMuksu-tapahtumassa, jossa se herätti paljon kiinnostusta siihen liittyvän historiansa vuoksi. Ensi vuoden elokuussa Lego-Marion on esillä PiiPoon Lego-tapahtumassa Oulussa.
Legot ovat Alasaarelalle myös keräilyharrastus. Vanhin setti on 1970-luvulta ja uusin 2020-luvulta, mutta suurimmaksi osaksi setit ovat 1980- ja 1990-luvuilta.
– Kaikki legot eivät mahdu legohuoneeseen, vaan vanhempien luona on myös yksi vitriini. Osa on myös pahvilaatikoissa koottuna. Settien määrää en tarkasti ole laskenut, mutta reilut sata niitä on.
Alasaarelan mukaan talvi on parasta aikaa legoharrastukselle.
– Kylmät ja pimeät illat eivät aina houkuttele ulos ja töiden jälkeen rakentelu on hyvä tapa rentoutua. Kesällä en ehdi legojen kanssa värkätä. Kesät on kirvesmiehellä kiireisiä.
Markus Alasaarelan legoiluja löytyy instagramista tililtä makelegosgreatagain.
Marion 7400 kävelevä laahakaivuri 1962
• 5 moottoroitua toimintoa. Puomin nosto, kauhan nosto ja veto, kääntö ja kävely.
• Legomoottoreita on 4, kauhan vedolla ja puomin nostolla on yhteinen moottori.
• Puomin pituus 117 cm. Kun puomin laskee alas niin koko koneen yhteispituus on 154 cm.
• Mittakaava on 1:45. Myös figuurit on mittakaavan sopivat oikean Marionin kokoa hahmottamaan.
• Konehuoneen takaosassa on avattavat pariovet ja sen takaa löytyy 24 ladattavaa paristoa koteloissaan. 12 paristoa toimii virtalähteenä ja loput ovat vain vastapainoina.
• Ohjaamosta saa oikean Marionin tapaan ison ikkunan auki, jos kuuma tulee.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.