Maailmassa on paljon ihmisiä. Joillain asiat ovat huonommin ja toisilla taas paremmin. Voiko sellainen nuori, jolla on tarpeeksi ruokaa ja vaatteita, valittaa pienistäkin asioista, jos samanikäinen ihminen pakenee toisella puolen maailmaa sotaa nälkäisenä ja kodittomana. Kysymys kuuluukin: Valitanko turhasta?
Tästä asiasta monella on varmasti oma mielipide, mutta itse olen huomannut, että monesti asia, joka ei mene oman mielen mukaan, alkaa ärsyttämään ja siitä tekisi mieli valittaa, vaikka oikeasti ei ole mitään hätää. Jos koulussa on ruokaa, josta itse ei tykkää, niin se ei tarkoita sitä, että kouluruoka on aina pahaa. Ja jos ruoka ei olekaan niin maittavaa kuin kotona, niin silti asiat ovat melko hyvin, koska saamme kuitenkin aina koulussa ruokaa. Myös se, että jos ei saakaan ostaa sitä hienoa hupparia, jota on halunnut jo pitkään, voi harmittaa. Jos kotoa löytyy jo useita paitoja, eihän sitä uutta välttämättä tarvitse.
Joskus on myös vaikea tulkita, voiko jostain asiasta valittaa vai ei. Jos esimerkiksi joudun jonottamaan terveyskeskukseen monta tuntia, voi se harmittaa ja turhauttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että on maita, joissa ei edes ole terveydenhuoltoa. Monesti riippuu siitä, mihin asioita vertaamme. Ja voi olla, että kun keskustelee ihmisten kanssa, niin oma mielipide voi muuttua. Joskus negatiivinen asia voi muuttua positiiviseksi.
Usein valittamisemme johtuu siitä, että vertaamme omaa elämäämme muiden elämään. Vaikka toisen elämä näyttäisi täydelliseltä, se ei tarkoita sitä, että se aina niin olisi. Sen täydellisen ihmisen takana voi olla esimerkiksi yksinäisyyttä, pelkoa ja ahdistusta.
En kiellä sitä, ettemme saisi valittaa ja ilmaista myös negatiivistä mielipidettä. On varmasti paljon asioita, joita voisimme parantaa ja niistä on hyvä puhua. Monet ovat voineet kokea syrjimistä tai kiusaamista, joten he ajattelevat, että heillä on oikeus valittaa ja vaatia parempaa. Mutta kannattaa miettiä myös sitä, että miten asian ilmaisee, sillä joku voi oikeasti pahoittaa mielensä, ja negatiivinen mielipide voidaan kokea usein valittamiseksi, vaikka se ei sitä olisi.
Myös siinä, miten eri ikäluokat ajattelevat asian, on paljon eroja. Isovanhempiemme nuoruudessa asiat olivat toisin, koska silloin maailma ei ollut vielä niin kehittynyt. Esimerkiksi autoja ei ollut paljoa. Mummoni kulki viiden kilometrin koulumatkan kävellen ja talvella hiihtäen, mutta itse kuljen saman matkan kouluun taksilla. Jos mietin asiaa tuolta kantilta, niin minua ei haittaa se, että joudun kävelemään joka kouluaamu tienhaaraan odottamaan kyytiä, vaikka olisi monta kymmentä astetta pakkasta. Koen, että olen etuoikeutettu, kun saan kasvaa kehittyneessä ja sivistyneessä valtiossa, jossa minusta pidetään huolta, ja asiat on tehty mahdollisimman helpoksi. Vaikka taksissa olisi aamulla meluisaa ja ahdasta, niin siltikin istun ennemmin sen kyydissä kuin hiihdän kouluun kylmässä, pimeässä pakkasaamussa.
Kaikilla on siis oikeus ilmaista mielipiteensä, mutta kannattaa miettiä, onko asia oikeasti valittamisen arvoinen. Tuolla rapakon toisella puolella on ihmisiä, joilla asiat voivat olla huonomminkin.
Kreetta Ahola, 8. lk, Yli-Iin koulu
Mielipidekirjoitus julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä