Opiskelijoille sosiaaliturvan tarjoama apu on kuin pelastusrengas vaikeina aikoina, mutta miten käy, kun renkaasta tyhjennetään ilma? Sosiaaliturva on ollut väsyneille opiskelijoille pelastus, kun toimeentulon hankkiminen koulunkäynnin lisäksi on haastavaa. Tästä turvasta leikkaaminen jättää monet opiskelijat köyhyyteen ja suuriin velkoihin.
Hallituksen ehdottamiin leikkauksiin kuuluu muun muassa opintotuen indeksijäädytys, jonka vaikutukset ovat merkittäviä inflaatioon joutuneen talouden takia. Vaikka on ennustettu, että inflaatio laskisi tulevaisuudessa, indeksijäädytykset vaikuttavat silti opiskelijoihin.
Asumistuen leikkaukset ovat myös huolestuttavia etenkin niille, jotka haaveilevat ensimmäisen asuntonsa ostamisesta. Muutoksiin kuuluvat muun muassa omistusasunnon asumistuen poistaminen ja yleisen asumistuen perusomavastuun osuuden nousu 42 prosentista 50 prosenttiin. Vuokratason ollessa korkea pienikin prosentuaalinen korotus asumiskustannuksiin tekee tosiasiassa ison loven opiskelijan lompakkoon.
Sosiaaliturvaan kuuluva työttömyysturva ei myöskään välty leikkauksilta. Lapsilisiä ei leikkausten myötä maksettaisi enää osana työttömyysturvaa, mikä haastaa perheellisten opiskelua. Työttömyysturvaa hakevien omavastuupäivien määrä nousisi viidestä seitsemään, jos hallituksen muutokset astuvat voimaan.
Opiskelijoille kerrotaan jatkuvasti, että he voivat vaikuttaa omaan tilanteeseensa ja että töissä käymällä taloustilanne helpottuu. Usean tunnin opiskelun yhteydessä töihin meno tuntuu raskaalta ja joskus turhauttavalta, kun rahat valuvat heti välttämättömiin tarpeisiin. Pieniin arjen iloihin ei jää varaa, ja opinnot hidastuvat. Työpaikka harvemmin löytyy ainakaan opiskelun alkuvaiheessa omalta alalta. Rahasta huolehtiminen ja kalliimpien elintarvikkeiden käytön rajoittaminen tekee arjesta nopeasti masentavaa ja toivottomanoloista.
Oletko koskaan ollut peloissasi tulevaisuutesi puolesta? Olen itse osa nuorisoa, joka lähtee parin vuoden päästä opiskelemaan, ja olen miettinyt jo nyt, miten voin selvitä tulevaisuudestani, jos hallituksen esittämät leikkaukset otetaan käyttöön. Nuoriso on tulevaisuutemme, joten miksi leikkaamme siltä? Itse haluan työskennellä kohti mahdollisimman tasa-arvoista yhteisöä, jossa kaikilla on yhtä hyvät mahdollisuudet menestyä elämässään ja jossa opiskelijat voivat opiskella tehokkaasti tullakseen arvokkaaksi osaksi yhteiskuntaa ja työelämää mahdollisimman pian.
Sara Laukkanen 8a Haukiputaan koulu
Kirjoitus julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä