Mirkku Valkolan esikoisromaani Voikukkalapsi on julkaistu äskettäin. Kulttuuriantropologi, motivaatio-valmentaja ja yritystoiminnan kouluttaja Valkola asui Haukiputaalla kolme vuosikymmentä ja nykyisin hän vaikuttaa Oulussa. Hän on kiinnostunut ihmisestä kulttuuria luovana ja sitä selittämään pyrkivänä olentona.
Kirjoittamista Valkola on opiskellut muun muassa Päätaloinstituutin luovan kirjoittamisen koulutuksissa. Esikoiskirjassaan Voikukkalapsi hän syväluotaa kysymystä, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän päättää selvitä elämässään sisäisten ja ulkoisten olosuhteiden paineesta huolimatta?
Ihmisen yksityisintä omaisuutta ovat hänen muistonsa. Ihminen ei ole yhtä kuin jonkun toisen ihmisen ajatukset hänestä. Ihminen ei myöskään ole yhtä kuin hänen omat ajatuksensa tai hänelle tapahtuneet asiat. Ihminen on paljon enemmän, mutta joskus myös vähemmän.
Romaani Voikukkalapsi pohtii, kuinka päästä irti siitä kulttuurista, josta on kivun oppinut. Mitä tapahtuu sukupolvien välisessä taakkasiirtymässä, sen ketjun katkeamisessa ja mitä tapahtuu normien rikkoutuessa? Mistä ihminen saa voimaa ja uusiutumiskykyä? Mikä on anteeksiannon merkitys?
Kirjan päähenkilö Lea käy elämän kriiseistä ja traumoista dialogia serkkunsa kanssa. Ehkä hänen keskeisin kysymys itselleen on: Kuka minä luulen olevani ja millä perusteella?
Voikukkalapsen julkkareita vietettiin maanantaina Oulussa Voimalassa. Kirjan on kustantanut Momentum Kirjat. Kirjan kansikuva on Auli Evestin.