Ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja luonnon monimuotoisuuden varjelusta on vaikea löytää yhteisymmärrystä. Samaan aikaan eriarvoisuus lisääntyy paitsi globaalisti niin myös Suomessa, mikä johtaa eri ryhmien väliseen kuilun levenemiseen.
Miten meidän on niin vaikea asettua toisen asemaan? Empatia on joukko kykyjä, jotka auttavat ihmisiä ymmärtämään toisiaan. Empatia saa meidät välittämään toisen ihmisen sekä luonnon hyvinvoinnista ja herättää moraalista huolta, joka johtaa toimintaan. Sivistyksemme ei toivottavasti ole vakavasti rapautumassa, mutta ymmärtämättömyys ja erimielisyys ovat kasvavia ongelmia.
Elonkirjo eli luonnon monimuotoisuus on välttämätöntä ympäristön ja ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Elonkirjo köyhtyy edelleen kiihtyvällä nopeudella. Ihminen on osa luontoa ja luonnonsuojelu on myös ihmislajin suojelua.
Yhteiskunnan kasvava eriarvoistuminen on huolestuttava ilmiö, jolla voi olla laaja-alaisia vaikutuksia. Yksilötasolla mm. toimeentulo ja pääsy terveydenhuoltoon vaikeutuu – silti yhteiskunnan turvaverkkojen harventaminen vaikuttaa olevan osittain poliittinen tahtotila.
Eriarvoisuuden vaikutukset eivät rajoitu vain taloudellisiin seurauksiin. Kun ihmiset kokevat, että heidän mahdollisuutensa ja oikeutensa eivät ole tasapuolisia, se aiheuttaa pettymystä, turhautumista ja vihaa. Luottamus yhteiskuntaan ja demokraattiseen päätöksentekoon horjuu.
Suomi on valittu useana vuonna peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Valinta perustuu monenlaisiin tekijöihin, kuten sosiaaliseen tukeen, vapauden kokemukseen, luottamukseen, terveyteen ja elinajanodotteeseen. Suomi on myös yksi maailman lukutaitoisimmista ja koulutetuimmista maista. Eihän me tällaisesta onnellisuudesta haluta pyrkiä irti?
Luontosuhteiden ja luontokäsitysten tarkastelua on pohdittu laajasti Sitran julkaisussa, IHMINEN OSANA ELONKIRJOA Luontosuhteet, luontokäsitykset ja sivistys kestävyyskriisin aikakaudella, 9.12.2021. Siihen tutustumista voi suositella ymmärryksen lisääjänä.
Olen erittäin kiinnostunut tekoälyn roolista näkemystemme muokkaajana ja olen keskustellut sen kanssa myös tätä kirjoittaessani. Koska tekoälyllä – eikä somella – ole moraalia tai arvoja, ne perustuvat algoritmeihin ja kerättyyn dataan sekä siihen, miten niitä ohjataan. Algoritmit tiivistävät näkemyksemme yhä tiukempiin kupliin ja yhteisen näkemyksen löytämiseen pitää ponnistella aiempaa enemmän – jos siihen on ylipäätään tahtoa.
Heli-Hannele Haapaniemi , kunnanvaltuutettu, Iin Vihreät