Sosiaalinen media, lyhennettynä some, on viime vuosina noussut suureen suosioon etenkin nuorten keskuudessa. Suurimmaksi osaksi sosiaalinen media on luotu yritysten mainostamiseen, mutta viime aikoina se on yleistynyt enemmän nuorten ”somettamiseen”. Some aiheuttaa paljon kiusaamista, ulkonäköpaineita, väsymystä, addiktiota, väkivaltaa mutta myös inspiraatiota.
Sosiaalisessa mediassa voi julkaista kuvia, videoita ja tekstejä. Siellä voi esiintyä sekä anonyymisti että omalla nimellä. Somessa on paljon eri aihealueita, kuten sisustus, kosmetiikka, ihonhoito, muoti, urheilu, mielipidejutut, politiikka sekä mielenosoituksia. Ihmiset voivat tykätä ja kommentoida muiden julkaisuja. Sinne voi myös kuvata lyhytvideoita, esimerkiksi Instagramissa reelsejä. TikTokista on tullut viime aikoina suosittu alusta, jossa nuoretkin viihtyvät. TikTokissa sisältö on rennompaa mutta myös mahdollisesti haitallisempaa. Muita sosiaalisen median kanavia ovat esimerkiksi Snapchat, Facebook, Twitter eli nykyisin X, Reddit, WhatsApp sekä YouTube.
Sosiaalisessa mediassa on paljon haittapuolia. Erilaisia haittoja ovat esimerkiksi kiusaaminen, sillä monet ihmiset saattavat kommentoida toisten julkaisuja ilkeästi. Vakavimmissa tapauksissa ilkeitä kommentteja saaneet ovat jopa sairastuneet masennukseen ja ajautuneet itsemurhaan. Somessa voi esiintyä kauniita tai komeita ihmisiä, joista nuoret voivat saada ulkonäköpaineita. Kuitenkin totuus on se, että kaikki mitä somessa näkyy ei ole aitoa, sillä ihmiset ovat voineet muokata omaa kehoa, naamaa tai ihan mitä tahansa kuvamuokkausten avulla. Monet nuoret jäävät koukkuun sosiaalisen median käyttöön ja sen myötä tulee väsymystä. Lisäksi ulkoilu, kaverit ja syöminen saattavat unohtua. Nukkumaanmenoaika voi myös venyä pitkäksi ihmisten katsoessa heille suunnattuja videoita useita tunteja putkeen.
Joillekin some voi aiheuttaa traumoja, näkyyhän siellä paljon esimerkiksi erilaisia uutis- ja väkivalta videoita, jotka järkyttävät sekä pieniä että aikuisiakin. Traumoja voi tulla myös siitä, että jotkut ajattelemattomat ihmiset saattavat ahdistella muita esimerkiksi kommentoimalla ällöttävästi ja se voi mennä jopa seksuaalisen ahdistelun puolelle. Mielestäni sellaisten ihmisten käyttäjätunnukset pitää aina estää. Kun someen julkaisee jotain, ja tili ei ole yksityinen, ei voi tietää, mihin julkaisu sen jälkeen päätyy, sillä sen voivat nähdä kaikki. Julkaisuista voi siis levitä jälkikäteen vaikeasti peruttavaa tai kontrolloitavaa väärää tietoa. Mieti aina, mitä julkaiset, mihin sen julkaiset, kuka näkee tai haluatko kaikkien näkevän sen.
Selailen itse aika paljon toisten sometilejä, joten minulla on kokemuksia eri aihealueiden sisällöistä. Käytän eniten Snapchatia, jutellen kavereiden kanssa ja availlen heidän lähettämiä kuvia, joihin sitten vastaan. Snapchatistä on vaikea pysyä erossa, enkä tule luopumaan siitä ainakaan vielä. TikTok on toinen aikaani vievä sovellus, josta olenkin ollut nyt erossa monta kuukautta, mikä taas on tehnyt hyvää minulle. Koska katson TikTokista inspiroivia asu- ja sisustusvideoita, koen, että siitä on myös hyötyä.
Pari vuotta sitten näin Tiktokissa paljon sellaisia käyttäjiä, joissa hyväksyttiin kaikkien ihmisten kaveripyynnöt ja heille snäppäiltiin. Tästä inspiroituneena loin erillisen Snapchat-tilin hyväksyen kaikkien siihen saapuvat kaveripyynnöt. Niitä ihmisiä oli kerääntynyt Snapchat kaverikseni noin 300–500 ja osa näistä ihmisistä olivat asiallisia, kun taas jotkut eivät. Sain jonkin verran asiatonta sisältöä, mutta estin sellaisia lähettävät käyttäjätilit. Poistin kyseisen tilin parin viikon käytön jälkeen, kun en ollut enää muistanut käydä siellä.
Some ei ole aiheuttanut minulle itselleni mitään traumoja, mutta surullista kyllä, uskon sen tehneen joillekin niin. Juuri kaikkien levottomien julkaisujen takia sosiaalisen median kanavissa on ikärajat, mutta niitä ei jokainen noudata, vaan siellä on jopa 7‑vuotiaita lapsia. Mielestäni sosiaalinen media ei ole hyvä paikka niin nuorille lapsille, sillä he eivät ymmärrä kaikkia sen haittapuolia. Vaikka yleisin ikäraja someen on 13 vuotta, vanhempien on silti tärkeää valvoa lastensa somen käyttöä.
Yllä mainituista haittapuolista huolimatta sosiaalisen median käytössä on tietenkin myös hyviä puolia. Kaiken tämän pohdiskelun jälkeen herää kysymys, kuinka somea voisi käyttää, jotta siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa?
Essi Karvonen, 8. lk Yli-Iin koulu