Kaikkien ihmisien hyväksyminen lienee vaikea asia toteutettavaksi ja ymmärrettäväksi. Muuhun johtopäätökseen on mahdotonta päätyä lukiessaan Orpon-Purran hallitusohjelmaa. Ihmis- ja tasa-arvon kannalta hallitusohjelma on rakennettu käänteisesti Robin Hoodin mallille: Otetaan köyhiltä, pienituloisilta ja apua tarvitsevilta. Vastaavasti annetaan lisää paremmassa asemassa oleville.
Miten malli toimii. Suomeksi sanottuna kolmelta pienituloisimmalta otetaan pois ja annetaan kuudelle parempituloiselle.
Suomessa on ollut tapana ajatella, että mahdollisimman moni taho osallistuu yhteiskunnan kulujen kattamiseen. Vastaavasti tukea on pyritty jakamaan ensisijaisesti eniten tarvitseville ja tarpeeseen. Veronkorotukset on kohdistettu siis mahdollisimman kattavasti kaikkiin, joilla on maksukykyä.
Toisaalta veronalennuksin on vahvistettu useimmiten pieni ja keskituloisten toimeentuloa. Tästä halutaan luopua.
Uuden Orpon-Purran mullistusohjelman mukaisesti niistetään vähä-ja pienituloisilta, työttömiltä ja opiskelijoilta. Verot ja veroluonteiset maksut alenevat meiltä paremmassa asemassa olevilta. Saajia on liki kaksi kolmasosaa väestöstä. Miksi pitää saada lisää rahaa, kun eniten tarvitsevia kyykytetään. En voi, en kykene ymmärtämään. Käänteinen Robin Hood eli köyhemmiltä rikkaille on sekä tasa-arvon että eritoten ihmisarvon vastaista.
Hallitusohjelmia tarkastellaan useimmiten poliittisin perustein. Tärkeää olisi arvioida politiikan sisältöjä myös ihmisarvon kannalta. Orpon-Purran hallitusohjelma mittaa ihmisen arvoa työn kautta. Se on kovin kapea ja ihmisiä luokitteleva näkemys. Samoin ajatus siitä, että yhteiskunnalla olisi oltava suppeampi rooli huolehtia apua ja tukea tarvitsevista kansalaisistaan. Tulo- ja tukileikkaukset köyhiltä ja pienituloisilta eivät tue maamme taloutta. Ne ovat vaarallisia, koska köyhyys tulee lisääntymään.
Mielipiteeni on, että kyky huolehtia heikommassa asemassa olevista mittaa yhteiskunnan ihmisarvoa.
Risto Säkkinen, Iin kunnanvaltuutettu, SDP