Valtioneuvos J.K.Paasikivellä oli loka-marraskuussa vuonna 1939 raskas työrupeama. Suomen tuleva presidentti kävi yhdessä eräiden muiden suomalaisten poliitikoiden, diplomaattien sekä sotilasasiantuntijoiden kanssa Neuvostoliiton johdon kanssa neuvotteluja itänaapurin aluevaatimuksista.
Yhteisymmärykseen ei päästy. Suomen poliittinen johto ei suostunut myönnytyksiin. Viro oli tehnyt niin, ja kehityskulku oli vääjäämätön. Vuonna 1940 Viro pakotettiin osaksi Neuvostoliittoa. Sovjetisointi ja virolaisten kyyditykset pakkotyöleireille alkoivat heti. Maailmansodan päätyttyä virolaisia vietiin vankeuteen kymmenintuhansin. Sellainen olisi ollut Suomenkin ja suomalaisten kohtalo, jos talvisota olisi päättynyt toisin.
Paasikivi neuvotteli Moskovassa 84 vuotta sitten lokakuun puolessavälissä, marraskuun alussa 3. ja 4. päivinä sekä vielä 9. marraskuuta. Kenties hän oli jonkin verran hajulla Neuvostoliiton ja Saksan hyökkäämättömyyssopimuksen lisäpöytäkirjasta. Siinä kaksi suurvaltaa oli sopinut aluejaosta itäisessä Euroopassa. Suomi kuului Neuvostoliitolle. Etupiirijakoa yritti myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ennen Ukrainan sotaa koettaessaan määritellä naapurimaitten oikeuksia Natoon liittymisen suhteen.
Talvisota syttyi varsinaisesti marraskuun 30. päivänä. Neuvostoliitto hyökkäsi. Sota päättyi 105 päivän jälkeen kevättalvella 1940. Suomi menetti paljon, mutta itsenäisyys säilyi.
Loikataanpa ajassa yli 40 vuotta eteenpäin 1980-luvun puoliväliin. Olen tarkastettavana Neuvosto-Viron tullissa. Matkalaukkua pengotaan.
Minua jännittää, sillä laukussa on aika vasta julkaistu Paasikiven päiväkirjojen osa, jossa valtioneuvos kirjoittaa Viron kohtalosta. Ainakaan virolaisilla ei sellaista teosta saisi olla hallussaan. Koppalakkinen tullivirkailija tivaa, miksi Suomi-pojalla on sellainen paksu opus mukanaan. Aion lukea sitä, vastaan. Virkailija kohauttaa hartioitaan eikä takavarikoi kirjaa.
Enhän minä teosta matkan aikana lukenut. Luovutin sen reissun viimeisenä päivänä hämärässä kuppilassa salaa virolaisille aktivisteille. Historian tosiasioista ei saanut Neuvosto-Virossa puhua. Näinä päivinä moni totuudenpuhuja elää jälleen itänaapurissa pelon vallassa. Ja moni on jo vankilassa.