Haukiputaan urheilu- ja liikuntapaikkoja koskevat kunnostus- ja rakentamissuunnitelmat ovat olleet vaiheessa kauan. Nykyinen keskusurheilukenttä ja sen viereinen huoltorakennus Jokelantien varrella ovat huonossa kunnossa. Ratkaisut niin yleisurheilun kuin jalkapallon harrastus- ja kilpailuolosuhteiden osalta huolestuttavat paikallisia seuroja. Mielipiteistä on kerrottu, ja nyt ollaan odottavalla kannalla mitä tuleman pitää.
Parhaillaan käsiteltävänä olevassa Oulun kaupunginjohtajan vuoden 2024 talousarvioesityksessä pohjaesityksenä Haukiputaalle on hajautettu malli, jossa nykyiseltä keskusurheilukentältä toiminnot sijoitettaisiin kolmeen paikkaan, uutena Jatulin itäpäähän, Haukiputaan yhtenäiskoulun alueelle (nykyiselle kentän paikalle) ja Länsituulen kentän yhteyteen.
Kaupunginhallitus käsitteli Haukiputaan liikuntapaikkarakentamista budjettiriihessä viime viikolla.
– Pohjaesitystä tullaan muuttamaan, mutta asia meni vielä jatkoneuvotteluihin, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä.
– Tavoitteena on mahdollistaa Haukiputaalla lähiliikunta, koulujen liikuntatarpeet ja urheiluseurojen harrastus- ja kilpailumahdollisuudet. Tämä tarkoittaa tarkempaa tarkastelua kolmen hajautetun urheilualueen toteutukseen. Tarkastelemme erityisesti yleisurheilun ja jalkapalloilun tarvitsemien kilpailuolosuhteet täyttävien suorituspaikkojen toteutusta, Vehkaperä täsmentää.
Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi vuosi sitten linjauksen, että vuodelle 2023 varataan 2 miljoonan euron määräraha Haukiputaan ulkoliikunta-alueisiin. Määräraha kohdennetaan tehtävien selvitysten perusteella.
Mirja Vehkaperän mukaan kokonaisuuden kustannusarvio tulee ylittymään 2 miljoonasta eurosta. Budjetin yksityiskohdat ovat nyt hallitusryhmien neuvotteluissa. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota kokouksessa 7.11.
Kolmen urheilualueen mallia esiteltiin Haukiputaan urheiluseurojen edustajille syksyllä. Suunnitelmat eivät vakuuttaneet sen suhteen, että ne eivät vastanneet alueen todellista tarvetta, mistä esitettiin kannanottoja ja on oltu yhteydessä myös päättäjiin.
Haukiputaan Veikkojen puheenjohtajan ja Pohjois-Pohjanmaan Yleisurheilu ry:n varapuheenjohtajana toimivan Marjo Sjögrenin mukaan esitellyt suunnitelmat eivät vastanneet sitä, mitä yleisurheilun suorituspaikkojen pitäisi olla. Suunnitelmat olivat lähinnä “lähiliikuntapaikka-tasoa”, mikä ei mahdollista lajin kilpailutoimintaa.
Mikäli yleisurheilun ja jalkapallon sisältävää uutta kenttää ei saada sovitettua Jatulin itäpäähän, niin kentälle pitäisi löytää uusi, riittävän suuri paikka mielellään Haukiputaan koulun läheisyydestä, jonka tarpeet kenttä myös täyttäisi, pohtii myös Suomen Aikuisurheiluliitossa, Urheiluliitossa sekä Oulun kaupungin seuraneuvottelukunnassa vaikuttava Marjo Sjögren.
Haukiputaan Pallossa valmentajana toimiva ja Veikkojen yleisurheiluaktiivi Mikko Remsu kantaa myös huolta yleisurheilu- ja jalkapallokenttien tilanteesta.
Esitellyissä suunnitelmissa Jatulin päähän oli suunniteltu monenlaisia toimintoja, mutta urheiluseurojen ja varsinkaan yleisurheilua tarpeita ei oltu riittävästi huomioitu. Lisäksi Haukiputaan yhtenäiskoulun viereen ja Länsituuleen sijoittuvien kenttien yhteydestä puuttuivat myös puku- ja wc-tilat.
Nykyistä kenttätilannetta Haukiputaalla ja koko Oulun pohjoisosassa Haukiputaan Pallon puheenjohtaja Markku Kohonen pitää huolestuttava harjoitus- ja peliolosuhteiden kannalta. Länsituulen jo olemassa oleva kenttäkin kaipaa kunnostusta. Kentän laidalle HauPa on itse hankkinut tarvittavaa infraa. Kysymyksiä herättää, onko toimintojen ripotteleminen kolmeen paikkaan seuratoimintojen kannalta riittävä ja kauaskantoinenkaan ratkaisu.
Myös Virpiniemen tilanne herättää paikallisissa seuroissa kuten KTU:ssakin huolta OSAO:n ajettua Virpiniemen liikuntaopiston toiminnan alas. OSAO vaatii urheiluseuroilta liikuntaopiston tiloista korkeita vuokria. Haukiputaan alueella on pulaa salivuoroista ja moni urheiluseura olisi Virpiniemen tiloja vuokrannut, jos voimassa olisi entinen hinnasto. Tekonurmikentän HauPa vuokrasi käyttöönsä viime kesäksi.
Tilannetta pidetään ristiriitaisena myös siksi, että Virpiniemi on Oulun kaupungin yksi kärkihankkeista. Pitäisikö kaupungin ottaa roolia asiassa, kun liikuntapaikoista on huutavaa pulaa?
Miten tähän on tultu?
Haukiputaan keskusurheilukentän ja huoltorakennuksen parantamisesta tehtiin suunnitelmia Haukiputaan kunnan aikana. Valmista piti olla 2016.
Vuoden 2013 kuntaliitoksen jälkeen liikuntapaikkaratkaisut ovat antaneet odottaa itseään.
Oulun kaupunki käynnisti 2017 suunnitelmat monipuolisen ja tasokkaan liikunta‑, urheilu- ja virkistysalueen rakentamisesta Torpanmäelle.
Näiden suunnitelmien osalta Haukiputaan Veikot jätti eriävän mielipiteen, sillä yleisurheilun osalta kenttä ei suorituspaikoiltaan vastannut ajanmukaisia tarpeita.
Torpanmäen suunnitelmat kariutuivat maaperätutkimukseen, sillä kustannukset olisivat maaperätöineen moninkertaistuneet. Palattiin lähtöruutuun.
Nyt käsiteltävänä on ns. hajautettu malli kolmeen paikkaan. Tässä valossa nykyistä keskusurheilukenttää ei parannettaisi. Kaupungilla on intressiä valjastaa alue asuntorakentamiselle kuten viereinen entinen Kivikoulun aluekin. Tästä päättäjienkin mielipiteet jakautuvat edelleen.
Haukiputaalaisten keskuudessa on myös heitetty ajatus, että mikäli urheilukentän alue rakennetaan, siitä kaupungin saamat myynti- ja vuokratulot käytettäisiin Haukiputaan liikuntapaikkarakentamiseen.