Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on mukana ensi vuonna käynnistyvässä Suomen kaikkien aikojen suurimmassa EU-rahoitteisessa LIFE-luontohankkeessa. Kahdeksanvuotiseen hankkeeseen palkataan neljä henkilöä Pohjois-Pohjanmaalle.
Priodiversity LIFE ‑hanke (2024–2031) on saanut 50 miljoonan euron rahoituksen EU:n Luonto LIFE- ohjelmasta. Hanke on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke, jossa on mukana suuri joukko Suomen luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimijoita.
Rantapohjan alueella paikalliset toimijat, kuten Kiiminkijoki ry, pyrkivät saamaan Kiiminkijoen valuma-alueella sijaitsevan Viinivaara-Kälväsvaara alueen LIFE-ohjelman erityiskohteeksi sen erityisen lähde-esiintymän myötä. Vastaavaa ei Suomesta löydy tutkimusten mukaan kuin pohjoisimmasta Lapista.
Ensi vuonna alkava hanke kestää kahdeksan vuotta. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen osuus rahoituksesta on noin 3,3 miljoonaa euroa, josta EU:n LIFE-ohjelman osuus on noin 2 miljoonaa euroa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa hanke mahdollistaa neljän hankehenkilön palkkauksen.
Keskeinen osa hanketta ovat maakuntien luonnon monimuotoisuusohjelmat. Hankkeeseen osallistuvat ELY-keskukset laativat ne alueilleen laajassa yhteistyössä maakuntaliittojen ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Ohjelmissa esitetään yhteiset tavoitteet ja suuntaviivat sille, miten luonnon monimuotoisuutta maakunnissa vaalitaan ja edistetään tulevina vuosina.
– Hankkeessa laadimme Pohjois-Pohjanmaan alueelle maakunnallisen luonnon monimuotoisuusohjelman ja toteutamme laajasti luonnonhoitotöitä kohdentaen ne monimuotoisuudelle tärkeisiin keskittymiin, kertoo luonto ja alueidenkäyttö ‑yksikön päällikkö Eero Melantie Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
– Haluamme aktivoida alueen muita toimijoita ja edistää luonnon monimuotoisuuden huomioimista kaikilla sektoreilla. Laajat ja toimivat yhteistyöverkostot ovat tärkeitä.
– Luonnonhoidossa ja kunnostuksessa painotamme perinnebiotooppeja, rantaluontoa ja lintuvesiä edistäen samalla myös lajisuojelua. Alkava hanke tukee merkittävästi kansallisen Helmi-ohjelman tavoitteita, Melantie sanoo.
Erityisenä tavoitteena koko hankkeessa on etsiä uusia rahoitusmuotoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja käynnistää Priodiversity LIFE ‑hankkeen tavoitteita tukevia täydentäviä hankkeita eri rahoitusohjelmista.
Mukana hankkeessa ovat sen käynnistyessä Metsähallitus, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.