Oulun käräjäoikeuden on tarkoitus saada tällä viikolla päätökseen pohdinta Hiirosen henkirikoksen tuomiosta.
Teon uhrina oli alle 20-vuotias nainen. Hän kuoli tuntikausia kestäneen kidutuksen jälkeen tukehtumalla, kun hänet oltiin suljettu sidottuna ja huputettuna divaanisohvan laatikkoon. Teosta vaaditaan tuomioita kolmelle miehelle ja yhdelle naiselle.
Tällä viikolla käräjäoikeudessa käsitellään myös Välivainion kaksoissurmaa, jossa miehen epäillään ampuneen oman puolisonsa sekä tuttavamiehen. Surmatun naisen läheisiä edustava asianajaja on esittänyt teon syyksi mustasukkaisuutta.
Viime viikolla jääkiekkoilija Severi Lahtinen sai käräjäoikeuden tuomion raiskauksesta. Lahtinen itse väittää uhrin valehdelleen raiskauksesta, koska oli pettänyt poikaystäväänsä Lahtisen kanssa. Tämä kertomus on kuitenkin todettu käräjäoikeudessa epäuskottavaksi verrattuna uhrin kertomukseen ja muuhun todistusaineistoon.
Lahtisen uhri on joutunut sosiaalisessa mediassa hirvittävän ryöppyytyksen kohteeksi. Häntä on haukuttu, vähätelty ja syytetty jääkiekkosankarin uran pilaamisesta. Siis raiskauksen uhria, ei raiskauksesta tuomittua.
Vuonna 2014 julkaistun Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan unionin vaarallisimmista maista naisille. Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön palveluissa autettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon asiakkaita. Heistä suurin osa oli naisia ja tyttöjä. Merkkejä naisiin kohdistuvan väkivallan vähenemisestä ei siis ole havaittavissa.
Naisiin kohdistuva väkivalta ei kosketa ainoastaan väkivallan uhreja, vaan turvattomuuden tunne heijastuu naisiin ja tyttöihin kaikkialla. Mitä vaaditaan, jotta toimivat keinot väkivallan näkyväksi tekemiseen ja kitkemiseen löydetään?
Ja vielä – miehiin kohdistuva väkivalta on myös vakavaa ja tuomittavaa. Kuitenkin, viime vuonna pahoinpitelyrikoksiin syylliseksi epäillyistä lähes 20 000 oli miehiä ja alle 5000 naisia. Henkirikoksista epäiltiin 65 miestä ja 12 naista. Myös miehiin kohdistuvassa väkivallassa tekijä on useimmiten mies.
Jos otat huolen miehistä esiin ainoastaan siksi, että päätin tässä tekstissä keskittyä naisten kokemaan väkivaltaan, kysy itseltäsi seuraavaa: Oletko oikeasti huolissasi, vai haluatko vähätellä naisten kokemaa väkivaltaa ja sen yhteiskunnallisia seurauksia?
Terhi Ojala
terhi.ojala(at)rantapohja.fi