“Ensin urheilijat ampuivat toisiaan ja sitä seuranneet vankileirikokemukset olivat paikoin jopa sotaakin karumpia”, kuvaa haukiputaalaislähtöinen Jari Kupila 5.10. ilmestyneessä tietokirjassaan Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan. Urheilun sisällissota 1918.
Dramaattisten ihmiskohtaloiden ja tapahtumien kautta Kupila piirtää kuvan traumaattisesta vuodesta 1918. Tämän jälkeen oli vaikea rauhan tultua palata samalle kentälle urheilemaan.
FM Jari Kupila (s. 1967) on Kiviniemen, Haukiputaan lukion ja Haukiputaan Veikkojen kasvatti. Vaikka hän muutti muualle jo kauan sitten, henkisesti hän kokee olevansa yhä “haukiputtaalainen”, onhan kotiseudulla edelleen myös paljon tuttuja.
Kupila on tehnyt uraa urheilutoimittajana, tietokirjailijana ja opettajana. Hänet on valittu myös kerran vuoden urheilujournalistiksi. Ensimmäiset urheilujutut aikoinaan syntyivät Rantapohjaan. Nykyisin hän on Liikunta & Tiede ‑lehden päätoimittaja, opettaa Haagaheliassa tuleville urheilutoimittajille journalistista ajattelua ja peruskoulussa äidinkieltä ja kirjallisuutta. Lisäksi hän valmistelee Oulun yliopistolle väitöskirjaa ja kirjoittaa tietokirjoja.
Hänen uusin tietokirjansa on uraauurtava, ensimmäinen kokonaisesitys urheilun osuudesta suomalaisten sisällissotaan. Vaikka vuodesta 1918 ja urheilun historiasta on kirjoitettu paljon, juuri tätä asiaa suomalaisessa urheiluhistoriassa eikä sisällissodankaan historiassa ole koskaan kokonaisvaltaisesti käsitelty.
– Ei, vaikka vuosi 1918 tuotti suomalaiseen urheiluhistoriaan kaikkien aikojen suurimman ja traumaattisimman tragedian, toteaa Kupila.
Sisällissotaa käytiin maassa, jossa juuri kukaan ei ollut käynyt armeijaa ja jossa ei ollut vielä syntynyt omaa hallintoverkostoa venäläisen koneiston tilalle. Urheilun seuraverkosto ja urheilun kautta fyysiset valmiudet oppineet nuorukaiset olivat kummankin armeijan muodostumisessa elintärkeitä.
– Voi kysyä, olisiko sotaa voitu edes sotia ilman urheilun kautta kasvaneita ja rekrytoituja joukkoja. Lisäksi urheilun kynäniekat ja sanankäyttäjät olivat keskeisessä roolissa sotaisan ilmapiirin luomisessa, Kupila pohtii.
Urheilijoita oli mukana kaikissa sodan ratkaisutaisteluissa ja yksittäisissä julmissa veriteoissa, kummallakin puolen rintamaa. Tämä johti tietysti tuhansien urheilijoiden kuolemaan taisteluissa, teloitusjoukkojen edessä ja vankileireillä. Samalla sotakokemus johti suomalaisen urheilun poikkeuksellisen syvään jakoon työläisten ja porvareiden urheiluleireihin vuosikymmeniksi eteenpäin. Vastaavaa jakoa ei tapahtunut missään muussa maassa. Tämä on asia, joka on tuottanut monenlaista harmia suomalaiseen urheiluun myöhemminkin.
Paljon ajatuksia herättävässä teoksessaan Kupila etsii vastauksia kysymyksiin, joiden kaiut kuuluvat vielä tämänkin päivän urheiluyhteisöissä: Miksi suomalaisesta urheilusta tuli heti alkuvaiheissaan poliittisen taistelun väline?
378-sivuisen teoksen on kustantanut Minerva ja se julkaistiin 5.10.