Tulevana lauantaina ikäihmisillä on Kiimingissä mahdollisuus päästä osallistumaan maksuttomaan taideklubitoimintaan. Klubilla kokeillaan taiteen tekemistä yhdessä matalalla kynnyksellä, käsitellään osallistujien omia tarinoita ja kahvitellaan yhdessä.
Käytännössä taideklubeilla ryhmäläiset pääsevät kahden ammattilaisen johdolla toteuttamaan taidetta haluamassaan muodossa. Taideklubin lopputuloksena syntyy kymmenen tapaamiskerran aikana vapaamuotoinen muille jaettava lopputulos. Se voi olla esimerkiksi runo- tai lauluiltama, valokuvanäyttely tai muu esitys.
Oulun kaupungilla ikäihmisten kulttuurikoordinaattorina toimiva Heidi Jäärni kertoo, että taideklubeja on käynnistynyt tähän mennessä kuusi. Kiimingin klubi on seitsemäs ja viimeinen tänä vuonna toteutettava taideklubi.
Taideklubien kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaat ikäihmiset. Heidi Jäärni sanoo, että Taideklubille osallistuvalla ei tarvitse olla taidetaustaa. Ei myöskään haittaa, jos edellisestä taidekosketuksesta on kulunut jo pitkä aika.
– Taideklubi-toiminta on nimenomaan ryhmälähtöistä. Taide-sana voi johtaa mielikuviin kuvataiteesta, mutta taide voi olla myös vaikkapa teatteri-ilmaisua. Tärkeintä on ryhmä itse. Se, mitä taideklubilla ryhdytään tekemään, riippuu täysin ryhmästä, tarkentaa taideklubitoimintaa vetävä Kimmo Hirvenmäki.
Taideklubi-toimintamalli aivan uusi. Se on kehitetty tänä vuonna vastaamaan juuri Oulun tarpeita kulttuurisen vanhustyön parissa. Heidi Jäärnin mukaan Ouluun kaivattiin kotona asuville ikäihmisille suunnattua taide- ja kulttuuritoimintaa.
– Toimintamallista ollaan jo innostuttu muuallakin, ja esimerkiksi Rovaniemeltä kulttuuriuottajien lähetystö on käynyt tutustumassa toimintaan. Toimintamalli on tarkoitus julkaista, jotta sitä pääsevät jatkossa hyödyntämään muutkin kuin Oulun kaupungin toimijat, sanoo Jäärni.
Ensimmäinen taideklubi järjestettiin kevään ja kesän aikana Haukiputaalla, ja siellä toiminta otti tuulta alleen paremmin kuin Jäärni ja Hirvenmäki osasivat toivoa. Haukiputaan taideklubilla kaikki ryhmäläiset eivät tunteneet toisiaan, ja kotipaikka toimi vahvana yhdistävänä tekijänä. Siksi myös ryhmäläisten taide lähti muodostumaan paikallisidentiteetin ja kotipaikan ympärille. Toteutustavaksi valikoituivat valokuvat.
– Kaivoimme esiin ryhmäläisten omia vanhoja valokuvia, ja lisäksi kävimme kameroiden kanssa jalkautumassa ryhmäläisten omiin lempipaikkoihin Haukiputaalla. Jokainen osallistuja sai myös oman kuvateoksen muistoksi ryhmästä, Hirvenmäki kertoo.
Haukiputaalla taideklubi oli niin suosittu, että varsinaisen toiminnan jo lakatttua päättivät ryhmässä olleet jäsenet jatkaa taidetoimintaa itsenäisesti.
– Meillä on toiveena, että taideklubien aikana saataisiin vahvistettua ryhmäläisten taidesuhdetta. Minun näkökulmastani Haukiputaan taideklubi oli siinä mielessä erittäin onnistunut, Jäärni toteaa.
Heidi Jäärni muistuttaa, että kulttuurilla ja taiteella on tutkittuja hyvinvointivaikutuksia. Taideklubille tai sen kaltaiseen toimintaan osallistuminen voi myös ennaltaehkäistä esimerkiksi syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.
– Tässä työssä on tarkoitus, että osallistuja pääsee olemaan mukana ja tekemään aktiivisesti. Lisäksi tuemme kulttuurihyvinvointia ja sitä, että osallistuja olisi jatkossakin mukana kulttuuritoiminnassa, Jäärni kertoo.
– Kulttuuri- ja taidetyön kauneus on siinä, että sillä on ihan omanlaiset keinonsa tuoda ihmisiä yhteen ja avata keskusteluja, täydentää Hirvenmäki.
Kiimingin taideklubille mahtuu Jäärnin ja Hirvenmäen mukaan vielä hyvin osallistujia mukaan. Jäärni ja Hirvenmäki olivat tiistaina kertomassa kulttuurisesta vanhustyöstä ja taideklubeista myös vanhustenviikon pääjuhlassa Kiimingissä, jotta tieto alkavasta toiminnasta tavoittaisi mahdollisimman monia.
– Odotan kyllä innolla, että millaisia tuotoksia ja tarinoita Kiimingin klubilta saadaan. Se on aina jännittävintä, kun uusi taideklubi alkaa, Jäärni hymyilee.
Kiimingin taideklubille voi ilmoittautua mukaan puhelimitse Heidi Jäärnille 0405135401 tai Jaana Kontiolle 0405793248.