Kenen isä on vahvin? Kenen auto kulkee kaikista nopeimmin? Ihmisten kysymyksiä – niin kuin sekin, jonka opetuslapset esittivät Jeesukselle: Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?
Ihmisluontoon kuuluu, että ihminen mittaa ja mittauttaa arvoaan jatkuvasti. On turvallisempaa, kun kaikilla on oma paikka, riippumatta siitä, onko kunkin aikakauden järjestys oikeudenmukainen tai ei. Niinpä on aivan luonnollista pohtia, että kai taivasten valtakunnassakin jokin tärkeysjärjestys on? Ja onhan siellä. Vaan ei sellainen, jonka ihminen logiikallaan loisi.
Jeesuksen aikaan ihmisten keskinäiset asemat olivat selvät. Oli vapaita ja orjia. Oli roomalaisia ja juutalaisia. Oli oma paikkansa miehelle, naiselle ja lapselle. Ja lapsi ei oikeastaan ollut pätevä yhteisön jäsen laisinkaan ennen kuin oli aikuinen. Nuoruutta ja teini-ikää ei tunnettu laisinkaan.
Tuohon aikaan ei puhuttu lapsen oikeuksista. Sitä suuremmalla syyllä huomio kiinnittyy evankeliumissa siihen kohtaan, jossa Jeesus kertoo heidän enkeleistään. Enkelit olivat ensimmäisiä lapsiasiamiehiä, jotka pitivät lasten puolta, varjelivat heitä.
Ja jos se kaikki on totta, merkitsee se samalla sitä, että hän kuka enkeleille tuon työmääräyksen on antanut, pitää lasten puolta aivan erityisesti. Jeesus puhuu aikuisille painavain sanoin: ”Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: Heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.” Kuulijoiden maailman turvalliset asemoinnit järkkyvät, kun Jeesus nostaa raavaiden miesten keskelle lapsen ja korottaa hänet esikuvaksi taivasten valtakunnassa.
Suorituskeskeisen elämäntavan keskellä on hyvä ajatella tätä asiaa hetken. Meillä on elämän aikana monia esikuvia. He ansaitsevat tuon kunnianimen suorituksillaan. Mutta lapsi ei suorita. Pieni lapsi on aivan avuton, täysin vanhempiensa ja muiden läheisten huolenpidon varassa. Hän vain odottaa, että hänet ruokitaan ja hänen muista tarpeistaan huolehditaan. Ja hieman vartuttuaan lapsi edelleen luottaa siihen, että hän on tuon huolenpidon arvoinen. Luottaa, niin että uskaltaa sitä jopa vaatia ja olla kiittämätön. Luottamus saa lapsen antamaan tämän uskontunnustuksen: ”Minun isäni on vahvin.”
Me emme pysy loputtomiin lapsina. Me kasvamme ja opimme, etteivät vanhempamme ole voittamattomia, saati täydellisiä, ja senkin, ettei itsekään ole kaikille yhtä ihmeellinen kuin rakkaimmilleen on.
Mutta juuri meitä Jeesus evankeliumissa kehottaa katsomaan lasta ja etsimään myös sisältämme häntä, joka jo kerran olimme. Mikkelinpäivänä ei puhuta vain iältään ja oikeuksiltaan lapsista, vaan kaikista Jumalan lapsista ja kilvoittelusta kristittynä. Lapsenkaltaisuus on luottamista elämän antajan perimmäiseen hyvyyteen, turvautumista häneen ja sen tunnustamista, että tarvitsemme Häntä.
Outi Pohjanen, Haukiputaan seurakunnan kappalainen